Getty Images
Getty Images
ΣΟΦΙΑ ΚΟΚΟΣΑΛΑΚΗ

Το αφιέρωμα της Vogue στη Σοφία Κοκοσαλάκη -Η Ελληνίδα που συνδύασε την ιστορία με τον θηλυκό δυναμισμό


Επαναστατική, με όραμα ν’ αλλάξει τα δεδομένα της μόδας και στόχο να βάλει τη γυναίκα σε πρώτο πλάνο -τονίζοντας τον δυναμισμό και την αστείρευτη γοητεία της- η Σοφία Κοκοσαλάκη σίγουρα θα ζει αιώνια μέσα από τη σπουδαία σχεδιαστική κληρονομιά που άφησε πίσω της.

Με ένα εξαιρετικό άρθρο στο Vogue.com, η βίβλος της μόδας αποθεώνει τη σχεδιάστρια και τη χαρακτηρίζει την πρώτη απόφοιτο του Cental Saint Martins, που κατάφερε να συνδυάσει την ευρωπαϊκή κουλτούρα -κάνοντας focus στο κλασικό ντραπέ και στο grecian chic στοιχείο- με το σύγχρονο μίνιμαλ.

Μάλιστα, η συντάκτρια Sarah Mower θυμάται όταν η Κοκοσαλάκη της αποκάλυψε πόσο αποφασισμένη ήταν να μπει στην εμβληματική σχολή σχεδίου μόδας του Λονδίνου, από την οποία την είχαν απορρίψει στα 16 της, λόγω ηλικίας και της είπαν να επιστρέψει στα 18. «Ήμουν έτοιμη να εγκαταλείψω το σπίτι, τη χώρα, τον τρόπο ζωής μου, τα πάντα, για να με δεχτούν. Νόμιζα ότι θα τελειώσει η ζωή μου αν δεν καταφέρω να μπω στη σχολή». Δεν ήθελε να μοιάζει σε κανέναν, ήθελε να χτίσει η ίδια το δικό της brand, εκτός καλουπιών και άλλων στερεοτύπων, και να αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στο παγκόσμιο fashion στερέωμα.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#isagensken #deste #dakisjoannoucollection @mjoannou #sophiakokosalaki

A post shared by Sophia Kokosalaki (@sophiakokosalaki) on Jun 17, 2018 at 11:11am PDT

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Archival bias cut liquid gold dress from my red carpet period, Vionnet S/S 2007 regram @billgeorgoussis #vionnet

A post shared by Sophia Kokosalaki (@sophiakokosalaki) on Apr 14, 2019 at 8:45am PDT

Φυσικά, όχι μόνο κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, αλλά βγήκε από τη σχολή πανέτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο. «Το να παρακολουθώ όσα έκανε η Σοφία Κοκοσαλάκη όταν σπούδαζα στο Saint Martins ήταν για μένα “mind-blowing”» τονίζει ο Kim Jones, καλλιτεχνικός διευθυντής της Dior Homme.

Με έμφαση στη δημιουργικότητα και το ταλέντο της, αλλά και την ικανότητά της να δίνει «ζωή» σε οτιδήποτε κι αν καταπιανόταν, το κείμενο αποτίει φόρο τιμής στην Ελληνίδα designer, η οποία έδωσε καινούργιο νόημα στον όρο «αρχαιοελληνική κομψότητα», χαρίζοντάς του μια μοντέρνα και σύγχρονη αισθητική.

Κάθε της item «πάντρευε» με απόλυτη μαεστρία την ελληνική κληρονομιά και κουλτούρα με όσα ποθεί η σύγχρονη γυναίκα, παραμένοντας timeless -ανεξάρτητα χρονολογίας ή σεζόν. Μεταξύ άλλων, τα iconic πια ντραπέ φορέματά της και τα συγκλονιστικά κοσμήματα που λάτρεψαν οι απανταχού fashion addicts το αποδεικνύουν περίτρανα.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

D o u b l e P e l e k y s H e a r t #sophiakokosalakijewelry

A post shared by Sophia Kokosalaki (@sophiakokosalaki) on Aug 12, 2019 at 10:00pm PDT

 

Αφήνοντας για τον επίλογο λίγα λόγια για τη Σοφία Κοκοσαλάκη ως πρόσωπο, πέρα από το σχέδιο μόδας και τα λαμπερά ντεφιλέ, η συντάκτρια, μιλά για έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, ο οποίος, ωστόσο, έκρυβε μέσα του μια φλόγα για ζωή και δημιουργία, την οποία κράτησε άσβεστη μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Η ίδια επέλεξε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα υγείας της διακριτικά, ακριβώς όπως έζησε. Άλλωστε, δεν ήθελε ν’ απασχολήσει ποτέ τα μέσα με τίποτα άλλο, παρά μόνο με όσα είχε να προσφέρει στη μόδα -τα οποία ήταν σίγουρα σπουδαία!

Διαβάστε επίσης: Ο Βασίλης Ζούλιας αποχαιρετά την Σοφία Κοκοσαλάκη -Τα συγκινητικά λόγια

«Ευχαριστούμε Σοφία Κοκοσαλάκη»: Το αντίο της Μαίρης Κατράντζου στη σχεδιάστρια