Σοφία Βλαχογιάννη: “Η τέχνη για μένα είναι ο δικός μου γιορτινός κόσμος”

Pop art, χρώμα και νοσταλγία: Η δημιουργός του Isafó αποκαλύπτει τα μυστικά πίσω από τα αγαπημένα κεραμικά items

Η δημιουργός του brand Isafó μας υπενθυμίζει την εγγύτητα της τέχνης προς το παιχνίδι, μέσα από pop art αντικείμενα που ανακαλούν τη χαρά στο design.

Vintage καρτ-ποστάλ με ονειρικές λιθογραφίες, ριγωτά τόπια των ‘50s, βελούδινοι φιόγκοι στο χρώμα των macaron, η Esther Williams που κολυμπά στα μιούζικαλ του χρυσού Χόλιγουντ και το girlhood tribute της Sofia Coppola συνυφαίνονται σε μια εικαστική γλώσσα, που αποτυπώνει με ρόδινο χρώμα τη νοσταλγία.

Σοφία Βλαχογιάννη

Τα κεραμικά της Σοφίας Βλαχογιάννη με το παιχνίδισμα των χρωμάτων τους, τις οικείες εικόνες και τα σύμβολα μιας ξανακερδισμένης αθωότητας δημιουργούν μια αίσθηση γλυκιάς προσμονής για τις γιορτές. Μέσα από το προσωπικό της brand Isafó, η καλλιτέχνης μεταφέρει τη ζωγραφική της σε καθημερινά αντικείμενα, που διαχέουν κάτι από την ποπ χρωματιστή τους πινελιά στην πραγματικότητα, δημιουργώντας ευφάνταστα memorabilia. Όπως τα κεραμικά κολιέ της γεμάτα προσωποποιημένα γούρια, που έχουν δημιουργήσει το δικό τους ρεύμα στο στιλ. Το εξεζητημένο και οι έντονες αντιθέσεις στην παλέτα της σκιαγραφούν την έννοια του whimsical, χωρίς να θεωρούνται υπερβολικά. Είναι ένα σινιάλο προς τη χαρά. Άλλωστε, όπως μεταφέρει η καλλιτέχνης “τα χρώματα είναι ζωή και εκπέμπουν ένα σιωπηλό και ταυτόχρονα δυνατό μήνυμα”, δημιουργώντας έναν κώδικα επικοινωνίας ζωηρό, έκρυθμο. Με σπουδές ζωγραφικής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας και αργότερα μέσα από τον ρόλο της ως Καλλιτεχνικής Διευθύντριας των Εργαστηρίων Εικαστικών Τεχνών της ιδιαίτερης πόλης της, της Λαμίας, η Σοφία Βλαχογιάννη αναζητά πάντα τον τρόπο να κάνει την τέχνη εύληπτη μέσα από την ενασχόληση με αυτήν. Η κεραμική προέκυψε ως μια δημιουργική συνέχεια της ζωγραφικής, ένα νέο μέσο για να προσφέρει “μικρούς ποπ θησαυρούς, φτιαγμένους με χρόνο και αγάπη”. Συζητώντας μαζί της η Σοφία Βλαχογιάννη μιλά για όσα την εμπνέουν και ιδιαίτερα για το πώς έδωσε μορφή στον κόσμο των γιορτών με τη χριστουγεννιάτικη συλλογή της.

Μιλήστε μας για το όνομα του brand. Είναι αναγραμματισμός του ονόματός σας ή φέρει και κάποιον παράλληλο συμβολισμό;

Το Isafó είναι ένας αναγραμματισμός του ονόματός μου, Σοφία. Το όνομα αυτό θυμίζει μυθική μορφή και είναι για όσους αγαπούν το χρώμα και τη μοναδικότητα.

Οι σπουδές σας στην Καλών Τεχνών της Φλώρινας και η αγάπη σας για τη ζωγραφική τώρα διοχετεύονται σε objetsdart όπως τα χαρακτηριστικά κολιέ σας με τα κεραμικά charms αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα για το σπίτι. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να στραφείτε σε κάτι πιο απτό και χρηστικό; Πιστεύετε ότι όλοι αξίζει να κουβαλάμε κάτι από την τέχνη στην καθημερινότητά μας;

Η ζωγραφική είναι το θεμέλιό μου, όμως ήθελα η τέχνη μου να μπορεί να μπει εύκολα σε σπίτια, να αγγίζεται, να φοριέται να γίνεται μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων προσφέροντας μικρές δόσεις χαράς και προσωπικής έκφρασης. Προσωπικά δημιουργώ αντικείμενα και κοσμήματα που αντιπροσωπεύουν το δικό μου στιλ, θέλω το καθένα να είναι ενδιαφέρον και όχι βαρετό! Η απήχηση που έχουν τα custom-made κολιέ, όπου επιλέγει ο καθένας τα αγαπημένα του charms με κάνει πραγματικά πολύ χαρούμενη. Η τέχνη για μένα είναι ο δικός μου ‘γιορτινός κόσμος’ και πιστεύω ότι όσοι την εκτιμούν τότε την κουβαλούν πάντα μέσα τους.







Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στην κεραμική και εκφράζονται μέσα από αυτήν είτε σε ερασιτεχνικό είτε σε ένα πιο εξελιγμένο επίπεδο… Γιατί συμβαίνει αυτό κατά τη γνώμη σας; Η δύναμη του χειροποίητου έχει κάτι το απελευθερωτικό;

Γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη κάτι αυθεντικό. Συγκεκριμένα ο πηλός είναι απίστευτο μέσο για να δημιουργήσεις οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς, από μικρά αντικείμενα μέχρι μεγάλα γλυπτά. Σε μια εποχή ψηφιακή, η κεραμική μας επιστρέφει στο υλικό, στο χειρωνακτικό, στη διαδικασία και στη σκέψη. Κι αυτό είναι βαθιά απελευθερωτικό.

Πώς θα περιγράφατε την αισθητική σας; Έχετε κάποιες σταθερές επιρροές στον τρόπο που ζωγραφίζετε;

Το ύφος μου είναι μοντέρνο, έντονα χρωματικό, με pop art διάθεση. Τολμηρές γραμμές, δυναμικές μορφές και μια παιχνιδιάρικη εικαστική διάθεση, που θέλω να προκαλεί χαρά και ενδιαφέρον! Με επηρεάζει η σύγχρονη εικόνα σε συνδυασμό με το παλιό, η pop κουλτούρα και κυρίως η ιδέα ότι η τέχνη μπορεί να είναι και FUN. Είμαι βαθιά επηρεασμένη από το καλλιτεχνικό κίνημα της pop art με τα έντονα χρώματα, τις επαναλαμβανόμενες φόρμες, την τολμηρότητα της καθώς και την ευρηματικότητα και εφαρμογή της σε χρηστικά καθημερινά αντικείμενα. Από τους καλλιτέχνες που ξεχωρίζω και αγαπώ είναι οι David Hockney, Roy Lichtenstein, Wayne Thiebaud αλλά και ο Αυστριακός Hundertwasser με τα πολύχρωμα κτίρια που δημιούργησε.

Ποιες εικόνες θα λέγατε ότι σας συγκινούν και μένουν στον κόσμο σας;

Μορφές με προσωπικότητα, με κάτι εκκεντρικό, παιδικές αναμνήσεις και οι μικρές όμορφες στιγμές της απλής καθημερινότητας είναι όλα αυτά που μου δίνουν έμπνευση για δημιουργία.

Η χριστουγεννιάτικη συλλογή σας είναι γεμάτη αντιθέσεις… Υπερφυσικά όντα και καθημερινά πλάσματα, καραμελένια χρώματα και ζωηρές ρίγες του τσίρκου. Από πού εμπνέεται με τα δικά σας μάτια;

Από την παιχνιδιάρικη διάθεση της εποχής των Χριστουγέννων συνδυάζοντας τα με το προσωπικό μου στιλ και δίνοντας έμφαση στο χρώμα. Είναι ένας μικρός pop-art γιορτινός κόσμος που θέλω να δίνει χαρά στους ανθρώπους, όπως δίνει και σε μένα.

Υπάρχει κάποια αγαπημένη χριστουγεννιάτικη ανάμνηση που ανακαλέσατε ετοιμάζοντας τη συλλογή σας;

Αχ πολλές όμορφες αναμνήσεις, τα Χριστούγεννα για μένα συνδέονται με την παιδική μου ηλικία και τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μας ήταν μαγικό, σε μια ζεστή ατμόσφαιρα με πολλά πορτατίφ και λαμπάκια. Οι τοίχοι μας ήταν γεμάτοι με έργα της μητέρας μου, η τέχνη της ήταν πάντα το σκηνικό των Χριστουγέννων μου.

Το γούρι σας για το 2026 έγινε σε συνεργασία με την εικαστικό Βίκυ Βλαχογιάννη . Το μάτι που προστατεύει, αυτή τη φορά σε όλα τα χρώματα της ίριδας σαν να εκφράζει τη συμπερίληψη… Τι αντιπροσωπεύει για εσάς;

Τυχαίνει να είναι και η μητέρα μου η οποία είναι ζωγράφος και την θαυμάζω πολύ, με την οποία συνεργαζόμαστε συχνά. Το μάτι συμβολίζει την προστασία ‘διώχνει’ το κακό αλλά συμβολίζει και την καθαρότητα και την ελπίδα. Τα έντονα και διαφορετικά χρώματα της ίριδας εκφράζουν διάφορους συμβολισμούς αλλά και την ποικιλότητα των ανθρώπων. Θα ήταν ωραίο να βλέπαμε τον κόσμο γύρω μας με αποδοχή, αλήθεια και θετικότητα.

Αν και οι δυνατότητες είναι απεριόριστες πώς θα προτείνατε να εντάξει κάποιος που αγοράζει τα κεραμικά σας στη διακόσμησή του;

Αναλόγως το προσωπικό στιλ του καθενός λόγω της έντονης χρωματικής παλέτας τα διακοσμητικά κεραμικά θα μπορούσαν να συνδυαστούν σε ουδέτερους χώρους ως σημεία αναφοράς και ισορροπίας ,σε παστέλ τόνους ως μικρές χρωματικές πινελιές μέσα στον χώρο αλλά και σε maximal χώρους με πολλά μοτίβα, καρό, φλοράλ, ρίγες για πιο έντονη αισθητική. Τα κεραμικά μπορούν να γίνουν κομβικά στοιχεία για την ανάδειξη ενός χώρου.

Υπάρχει κάποιο μελλοντικό project που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Υπάρχουν πολλές ιδέες και όρεξη για δημιουργία. Σύντομα θα ακολουθήσουν νέες συλλογές διακοσμητικών, χρηστικών και κοσμημάτων με νέα charms όπου θα ανέβουν στο online shop isafo.gr από όπου μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί. Ένα μικρό όνειρο είναι ένα μικρό μαγαζάκι σε νησί…