Θέλετε να γίνετε πιο έξυπνες χωρίς προσπάθεια; Φωτογραφία: Shutterstock/By Kinga
Θέλετε να γίνετε πιο έξυπνες χωρίς προσπάθεια; Φωτογραφία: Shutterstock/By Kinga
ΜΝΗΜΗ

Θέλετε να γίνετε πιο έξυπνες χωρίς προσπάθεια; Οι επιστήμονες προτείνουν να κάνετε ένα και μοναδικό πράγμα


Διαβάζουμε πολλά άρθρα που δίνουν συμβουλές σχετικά με το πως μπορείτε να προστατεύσετε την καρδιά σας, το συκώτι σας, τα νεφρά σας. Τι συμβαίνει, όμως, με ένα από τα πιο σημαντικά και ζωτικής σημασίας όργανο, τον εγκέφαλο; 

Πώς θα κρατήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση και σωστή λειτουργία; Καθώς περνούν τα χρόνια όλοι οι άνθρωποι παρατηρούν μία μείωση της μνημονικής τους ικανότητας. 

Ωστόσο, με λίγη θέληση και αποφασιστικότητα, ο καθένας μπορεί να διευρύνει τις νοητικές του ικανότητες και να γίνει λίγο πιο έξυπνος.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η πνευματική υγεία είναι άρρητα συνδεδεμένη με την σωματική. 

Η καλή φυσική κατάσταση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς το σώμα μας είναι αυτό που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο.

Μελέτες δείχνουν πως άνθρωποι που αθλούνται συχνά και διατηρούν ένα δυνατό σώμα, διεγείρουν την ανάπτυξη εγκεφαλικών κυττάρων. Οσοι γυμνάζονται έχουν περισσότερη ενέργεια, καλύτερη συγκέντρωση και λιγότερο άγχος.

Ο εγκέφαλος, όπως και οι μυς, χρειάζεται «εκγύμναση», ώστε να δυναμώνει και να παραμένει σε εγρήγορση, προλαμβάνοντας εκφυλιστικές ασθένειες όπως η Νόσος Αλτσχάιμερ ή η άνοια.

Κάθε μορφή άσκησης και εξάσκησης του μυαλού μπορεί να προλάβει την εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων, βοηθά τη διατήρηση της μνήμης, τη συγκέντρωση και τις νοητικές ικανότητες του ατόμου. 

Έρευνα του UCLA αποδεικνύει πως η άσκηση αυξάνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθώς του δίνει την δυνατότητα να αναπτύσσει νέους νευρώνες και βοηθάει την μεταξύ τους συνδεσιμότητα.  

Shutterstock
Shutterstock

Οπως τονίζουν οι ειδικοί, η άσκηση συνδέεται με μικρότερα ποσοστά κατάθλιψης, καλύτερη μνήμη και γρηγορότερη εκμάθηση και είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψεις ή να καθυστερήσεις το Αλτσχάιμερ.

Η κολύμβηση και η αερόβια γυμναστική είναι οι καλύτερες μορφές άσκησης για την ενδυνάμωση του μυαλού. 

Το κολύμπι, εκτός από σωματικά, έχει και πνευματικά και ψυχολογικά οφέλη για την υγεία μας. Κάτω από το νερό, το μυαλό μας χαλαρώνει και εστιάζει στο ρυθμό της διαδρομής κι έτσι δημιουργείται ένας είδος διαλογισμού που δίνει μια αίσθηση ευημερίας. Η κολύμβηση είναι επίσης ιδιαίτερα ευεργετική για το μυαλό. 

Οσο για την αερόβια γυμναστική, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της αερόβιας άσκησης και της βελτίωσης της μνήμης.

Εχει επίσης αποδειχθεί ότι η αερόβια προπόνηση βελτιώνει τις διανοητικές ικανότητες και αυξάνει την αυτοεκτίμηση.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα εκπαιδεύσεις το μυαλό σου για να αποκτήσεις αυτά που θέλεις -Οι δύο βασικοί παράγοντες

Πόση άσκηση χρειαζόμαστε για να αποκτήσουμε πιο κοφτερό μυαλό, σύμφωνα με την επιστήμη