IKEA
IKEA
IKEA

Οι νέες κουρτίνες της IKEA καθαρίζουν τον αέρα μέσα στο σπίτι από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους


Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία μας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Προκαλεί καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, καρκίνο και εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι επιστήμονες αποδίδουν 1 στους 8 θανάτους που προκαλείται από αυτές τις ασθένειες στην ρύπανση του περιβάλλοντος. 

Ακόμη και μέσα στο σπίτι, η μόλυνση μπορεί να είναι 5 φορές μεγαλύτερη. 

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ενώ η εξωτερική ρύπανση σκοτώνει περίπου 3 εκατ. ανθρώπους τον χρόνο, η εσωτερική σκοτώνει 4,3 εκατ. 

Αυτό στάθηκε αφορμή για την IKEA, να δημιουργήσει ένα νέο προϊόν με το όνομα Gunrid.

Η κουρτίνα Gunrid αποτελεί ένα προϊόν έρευνας πολλών χρόνων στις τεχνολογίες για τον καθαρισμό του αέρα.

Και ενώ η IKEA προσθέτει τελευταία hi-tech gadgets στα προϊόντα της, μια κουρτίνα είναι lower-cost και διαθέτει μια πιο παθητική μορφή τεχνολογίας. 

Η κουρτίνα αυτή βοηθά στην καταστροφή της εσωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης χωρίς τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ή σύνθετων συστημάτων φιλτραρίσματος. Αντιθέτως, λειτουργεί όπως ένα φυτό σπιτιού, που φωτοσυνθέτει.

To Gunrid πρόκειται ουσιαστικά για ένα ύφασμα που διαθέτει «ορυκτό φωτοκαταλύτη», ο οποίος ενεργοποιείται όταν έρχεται σε επαφή με το φως. Τότε, καταστρέφει τους κοινούς εσωτερικούς ρύπους, όπως τις οσμές και τη φορμαλδευγή, μια φυσική οργανική ένωση, που υπάρχει στις βιομηχανικές ρητίνες και είναι καρκινογόνα.

Όπως σημειώνει η IKEA, η βερσιόν της είναι η πρώτη που μπορεί να ενεργοποιηθεί από εσωτερικό φως και όχι μόνο από το φως του ήλιου. 

Shutterstock
Shutterstock

«Επιτυχή εργαστηριακά τεστ πραγματοποιήθηκαν ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο φωτοκαταλύτης λειτουργεί και ότι είναι ασφαλής. Το επόμενο βήμα είναι τα τεστ σε δωμάτια και σπίτια να επιβεβαιώσουν ότι οι κουρτίνες Gunrid απομακρύνουν αποτελεσματικά τις πτητικές οργανικές ενώσεις από αυτά».

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν απλό, βολικό και προσιτό τρόπο ώστε να καθαρίσουμε τον αέρα που δεν θα έπιανε πολύ χώρο στα σπίτια των ανθρώπων», αναφέρει ο Mauricio Affonso, product developer της IKEA.

«Ήμασταν περίεργοι για την δημιουργία ενός προϊόντος που είναι πολυλειτουργικό και βοηθά στο να διασπάσει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που πολλοί καθαριστές αέρα αφήνουν πίσω».

Η έμπνευσή του πάει πολλά χρόνια πίσω, στην παιδική του ηλικία στην Βραζιλία, όπου πολλές φορές ο αέρας ήταν βαρύς και δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Shutterstock
Shutterstock

Η ίδια τεχνολογία μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε ύφασμα, που σημαίνει ότι η IKEA μπορεί να μετατρέψει κάθε καναπέ, κρεβάτι και σεντόνια σε εργαλείο που καταπολεμά τοξικά χημικά. 

Η εταιρία εκτιμά ότι οι κουρτίνες Gunrid θα βρεθούν στα ράφια το 2020.

Ακολουθήστε το Bovary.gr στο Instagram