fbpx 15 τρόποι να είσαι σε φόρμα μετά τα 50 -Ποτέ δεν είναι αργά για να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση | BOVARY
Γυναίκα ηλικίας 50 ετών χαμογελάει
Ευεργετική η γυμναστική για τους 50αρηδες/Φωτογραφία: Shutterstock
SHARE
FIT ΣΤΑ 50

15 τρόποι να είσαι σε φόρμα μετά τα 50 -Ποτέ δεν είναι αργά για να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση


Οσο κι αν δεν μας αρέσει η παραδοχή, μετά τα 40 το σώμα αλλάζει. 

Η γυμναστική οφείλει να είναι μέρος της ζωής μας, για πολλούς λόγους. Για τη διατήρηση της καλής φυσικής μας κατάστασης όσο και για την ψυχική μας υγεία. Η συχνή άσκηση, όχι μόνο διατηρεί το σώμα σε φόρμα, αλλά κάνει τα κόκαλα πιο γερά, ενισχύει την διάθεση και τη μνήμη, ενώ περιορίζει την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών. Βελτιώνει τον ύπνο και τα επίπεδα του στρες. Η τακτική γυμναστική είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας.

Η αλήθεια είναι όμως ότι η επίσκεψη στο γυμναστήριο μετά τα 40 μπορεί να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά.Οι αντοχές σίγουρα μειώνονται και το σώμα έχει την τάση να συσσωρεύει περισσότερο λίπος. Ιδίως μετά τα 40 οι αλλαγές που συντελούνται στον οργανισμό μας κάνουν την ανάγκη για γυμναστική περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

Οι γυναίκες που πλησιάζουν τα 50, λόγω των ορμονικών αλλαγών που επέρχονται με την εμμηνόπαυση διαπιστώνουν σημαντικές διαφορές στο σώμα τους που σχετίζονται με τη μείωση της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας, αλλά και την επιβράδυνση του μεταβολισμού. Χαρακτηριστικό αυτής της ηλικίας και κυρίως μετά τα 50 είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες αυξάνουν το σωματικό τους βάρος.Η συγκέντρωση του λίπους τείνει να δημιουργείται στην περιοχή της κοιλιάς και αυτό δεν είναι ευχάριστο για καμία γυναίκα.

Γι' αυτό, λοιπόν, όταν φτάσετε πλησιάσετε τα 50 μην τα παρατήσετε, αλλά φορέστε τα αθλητικά σας και ξεκινήστε τη γυμναστική.

Γυμναστική μετά τα 50
Shutterstock

Οσο μεγαλώνουμε, παρατηρούμε ότι τα αποθέματα ενέργειας στον οργανισμό μας εξαντλούνται πιο γρήγορα απ’ ότι παλιότερα. Οι γυναίκες μετά τα 40 καλό είναι να προτιμούν το περπάτημα, το ελαφρύ τρέξιμο ή την κολύμβηση, προκειμένου να αυξήσουν το ρυθμό του μεταβολισμού και επομένως να «κάψουν» θερμίδες. Χρειάζεται όμως να προσέχουν και τη διατροφή τους.

Οι γυναίκες στα 50 καλό είναι να εντάξουν στο πρόγραμμά τους και ορισμένες ασκήσεις στρέτσινγκ για ευλυγισία. Οι πιλάτες και η γιόγκα είναι κάποιες από τις μορφές άσκησης με διατάσεις. Ενισχύουν τη δύναμη του κορμού και κατά συνέπεια τη σταθερότητα και σωστή στάση του σώματος. Η μυϊκή ενδυνάμωση (ασκήσεις με βαράκια ή λάστιχα) είναι πολύ σημαντική σε αυτές τις ηλικίες, αφού με τη συστηματική άσκηση μπορούν να προλάβουν πόνους των αρθρώσεων.

Γυμναστική μετά τα 50
Shutterstock

Ας δούμε τους 15 τρόπους για να είσαι σε φόρμα μετά τα 50:

  1. Αν πηγαίνεις γυμναστήριο, προτίμησε τα ομαδικά προγράμματα

2. Περιόρισε το αλάτι και αύξησε τις σαλάτες, τα φρούτα και τα λαχανικά

3. Μην ξεχνάς το ζέσταμα πριν τη γυμναστική

4. Μην κάνεις μόνο αεροβική άσκηση

5. Πίνε άφθονο νερό

6. Μην πιέζεις τον εαυτό σου και τον οδηγείς στα άκρα με τη γυμναστική

7. Κάνε τη γυμναστική ευχάριστη και όχι αγγαρεία και υποχρέωση

8. Κράτα ένα σημειωματάριο με το τι τρως κάθε μέρα

Κράτα σημειώσεις για τη γυμναστική που κάνεις κάθε μέρα
Shutterstock

9. Βγες στη φύση και άρχισε το περπάτημα

10. Να κοιμάσαι καλά και να ξεκουράζεσαι

11. Πάρε βιταμίνη D

12. Περιόρισε το αλκοόλ

13. Βρες κίνητρα για να μείνεις σε φόρμα

14. Αγόρασε καλά αθλητικά παπούτσια

15. Κάνε γενικές εξετάσεις

SHARE