Γυναίκα δίαιτα
Φωτογραφία / Shutterstock
12|03|2024 09:51
SHARE
DIET

Διαιτολόγος αποκαλύπτει ποια δίαιτα θα σας βοηθήσει πραγματικά να χάσετε βάρος


Υπάρχουν αμέτρητες συμβουλές και tips για δίαιτες-trend που ενδεχομένως να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Αλλά το βασικό ερώτημα είναι αν οι δίαιτες αυτές που ακολουθείτε θα έχουν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Η Joyce Petterson διαιτολόγος στο Michigan Medicine προειδοποιεί ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν δίαιτες οι οποίες δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα με αποτέλεσμα να παραπλανηθούν και τελικά είτε να μην χάνουν βάρος και να χάνουν χρόνο, είτε να χάνουν γρήγορα κιλά και έπειτα να τα ξαναπαίρνουν.

Η ίδια μέσω του βιβλίου της «Think Like a Dietitian» αποκαλύπτει τρεις δίαιτες που έχουν γίνει trend στα social media, εξηγεί τα θετικά και τα αρνητικά τους και αναλύει ποιες έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη.

Ποιες από τις δίαιτες - trend θα σας βοηθήσουν πραγματικά να χάσετε βάρος;

Δίαιτα κέτο

Η δίαιτα κετο με εξαιρετικά χαμηλούς υδατάνθρακες μπορεί πράγματι να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος σε μόλις μία εβδομάδα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει γρήγορη απώλεια βάρους καθώς περιλαμβάνει τον αυστηρό περιορισμό των υδατανθράκων όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά και την έμφαση σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως το κόκκινο κρέας και το τυρί. Μια μικρή μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι 39 παχύσαρκοι ενήλικες που τέθηκαν σε δίαιτα κετο χαμηλών θερμίδων έχασαν κατά μέσο όρο 13% του αρχικού τους βάρους. Είχαν επίσης «σημαντικές» μειώσεις στη μάζα λίπους, τα επίπεδα ινσουλίνης και την αρτηριακή πίεση.

Φωτογραφία/Shutterstock

Επιπλέον, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 2022 οι οποίοι έκαναν δίαιτα κέτο σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι είχαν αυξημένη διάρκεια ζωής, καθώς η δίαιτα ενίσχυε τα βλαστοκύτταρά τους. Ωστόσο, η κα Patterson είπε ότι δεν υπάρχουν αρκετές μακροπρόθεσμες μελέτες για να καθοριστεί η μακροπρόθεσμη ασφάλεια της.

Διαλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική νηστεία έχει έχει γίνει επίσης δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, κυρίως χάρη σε ηθοποιούς και influencers οι οποίοι μοιράζονται τη ρουτίνα τους στα social media. Έχει αποδειχθεί ότι μετατοπίζει τα περιττά κιλά γρήγορα καθώς επίσης μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής παροτρύνει την αφαγία για συγκεκριμένες ώρες ημερησίως ή την περιορισμένη κατανάλωση θερμίδων συγκεκριμένες ημέρες μέσα στη βδομάδα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι η νηστεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου, εάν οι ασκούμενοι το κάνουν για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Φωτογραφία/Shutterstock

Ωστόσο, μια μελέτη του 2022 σε περισσότερους από 24.000 Αμερικανούς άνω των 40 ετών διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν μόνο ένα γεύμα την ημέρα είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε 15 χρόνια από εκείνους που έτρωγαν τρία γεύματα την ημέρα.

Δίαιτες χαμηλών θερμίδων

Η κ. Patterson προειδοποίησε επίσης για δίαιτες χαμηλών θερμίδων, οι οποίες είναι από τη φύση τους περιοριστικές. Πρόσθεσε ότι ενθαρρύνουν την νοοτροπία «όλα ή τίποτα», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμμονή με ορισμένα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να τα λαχταράς περισσότερο. Επίσης, πολλοί άνθρωποι που έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο διατροφής εγκαταλείπουν την προσπάθεια πριν ακόμη φτάσουν σε ένα επιθυμητό σημείο.

Φωτογραφία/Shutterstock

Ο κανόνας 80/20

Αντί να επιλέξετε μια από αυτές τις μοντέρνες δίαιτες, η κ. Patterson συμβουλεύει να υιοθετήσετε ένα διαισθητικό στυλ διατροφής. Δηλαδή να ακούτε τον οργανισμό σας. Όταν πεινάτε να τρώτε και να μην αρνείστε στον εαυτό σας ένα μικρό γλυκό.

Επομένως προτείνει την «δίαιτα 80/20». Τι ακριβώς είναι; Οι κανόνες είναι απλοί. Κατά 80% τρώτε υγιεινές τροφές, τροφές που σας κάνουν καλό και κατά 20% έχετε την ελευθερία να τρώτε ό,τι σας ευχαριστεί. Αυτό συνεπάγεται την τήρηση γενικών διατροφικών συστάσεων, όπως η προτεραιότητα στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως το 80% του χρόνου, ενώ τρώτε ό,τι έχετε τη διάθεση για το υπόλοιπο 20%.

«Κάτι που πρέπει να σας πει ο διαιτολόγος σας είναι ότι η τελειότητα δεν είναι μόνο ανέφικτη αλλά και περιττή», τόνισε η κ. Patterson και πρόσθεσε: «Χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση, οι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν να ασκούν ανθυγιεινές συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους».

SHARE