Τραπέζι με υγιεινές τροφές και ροφήματα
Οι τροφές που θα σου δώσουν ενέργεια και θα πάρουν την κούραση /Φωτογραφία: Unsplash/brooke-lark
14|04|2023 13:13
SHARE
HARA HACHI BU

Το ιαπωνικό μυστικό για να διατηρήσετε σταθερό το βάρος σας


Το Hara Hachi Bu είναι ένας ιαπωνικός όρος που σημαίνει «Φάτε μέχρι να χορτάσετε κατά 80%» και λέγεται ότι βοηθά να διατηρηθεί σταθερό το βάρος.

Προέρχεται από την πόλη Οκινάουα, όπου λέγεται ότι οι άνθρωποι εκεί ζουν περισσότερο και είναι εξαιρετικά υγιείς και χρησιμοποιούν αυτή τη συμβουλή ως έναν τρόπο για να ελέγχουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Hara Hachi Bu: Σταματήστε να τρώτε όταν χορτάσετε κατά 80%

Η διακεκριμένη ψυχολόγος Susan Albers, PsyD, αναφέρει ότι αυτή η προσέγγιση είναι χρήσιμη, επειδή σας δίνει οδηγίες να σταματήσετε να τρώτε όταν αισθάνεστε μόνο ελαφρώς χορτάτοι.

Όπως διαβάζουμε στο Psychology Today, ο όρος είναι εμπνευσμένος από Κομφουκιανό ρητό και αποτελεί μια υπενθύμιση οι άνθρωποι να σταματήσουν να τρώνε όταν το στομάχι τους είναι γεμάτο κατά 80%. Αυτή η πρακτική του περιορισμού των θερμίδων και της προσεκτικής διατροφής θεωρείται ένας από τους λόγους που η Οκινάουα έχει υψηλό ποσοστό αιωνόβιων κατοίκων. «Αυτή είναι μια καλή συμβουλή που μας μαθαίνει να γεμίζουμε το στομάχι μας μόνο όσο χρειάζεται», λέει η Dr. Albers.

Πώς λειτουργεί το Hara Hachi Bu

Βάλτε στο πιάτο σας μια μερίδα φαγητού που πιστεύετε ότι θα σας κάνει να νιώθετε χορτάτοι στο 100% και ύστερα αφαιρέστε το 20%. Στοχεύστε δηλαδή να τρώτε το 80% της ποσότητας που θα τρώγατε συνήθως, ώστε να αισθάνεστε μεν κορεσμό και να μην πεινάτε πια, αλλά όχι απόλυτα χορτάτοι. Υπάρχει ένα σημαντικό θερμιδικό χάσμα μεταξύ του «είμαι χορτάτος» και του «δεν πεινάω πια».

Unsplash/ Farhad Ibrahimzade

Πώς να εφαρμόσετε το Hara Hachi Bu στην πράξη

Απλές αλλαγές στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν να τεθεί το μυστικό του Hara Hachi Bu σε εφαρμογή για βελτίωση της υγείας ή για απώλεια βάρους. Ο καθένας μπορεί να κάνει αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες ή στο περιβάλλον του, να απολαύσει το φαγητό και να μάθει να τρώει μόνο μέχρι να χορτάσει κατά 80%. Ξεκινήστε με αυτές τις εύκολες συμβουλές.

Τρώτε πιο αργά

Το να τρώτε πιο γρήγορα έχει ως αποτέλεσμα να τρώτε περισσότερο. Καλό θα ήταν να τρώτε πιο αργά ώστε να φτάσει το σήμα στον εγκέφαλο ότι έχετε χορτάσει.

Επικεντρωθείτε στο φαγητό

Κλείστε την τηλεόραση και τον υπολογιστή. Θα τρώτε πιο αργά, θα καταναλώνετε λιγότερη τροφή και θα απολαμβάνετε περισσότερο το φαγητό σας.

Χρησιμοποιήστε μικρά πιάτα

Επιλέξτε να τρώτε σε μικρότερα πιάτα. Είναι πιθανό να φάτε σημαντικά λιγότερο, χωρίς καν να το σκεφτείτε.

Μείον μία μπουκιά

Ο Dr. Albers λέει ότι ήρθε η ώρα να ξεφύγετε από τη νοοτροπία του «τρώω όλο το φαγητό μου». Αν πιάνετε συχνά τον εαυτό σας να τρώει άσκοπα πολύ μεγάλες μερίδες, ξεκινήστε αφήνοντας μόνο μια μπουκιά πίσω στο πιάτο σας! Όταν το συνηθίσετε, δοκιμάστε να αφήσετε δύο μπουκιές.

SHARE