Φωτογραφία / Shutterstock

Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνετε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος -Διαιτολόγος εξηγεί

Η διαδικασία απώλειας βάρους δεν είναι τόσο απλή και εύκολη καθώς θα πρέπει να τηρούμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο περιλαμβάνει σωστή διατροφή και άσκηση.

Για να φτάσουμε τον στόχο μας όμως θα πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία χωρίς να κάνουμε υπερβολές και λάθη τα οποία ενδέχεται να έχουν ψυχολογικό κόστος με αποτέλεσμα να σαμποτάρουν την προοδό μας. Ομάδα διαιτολόγων μιλώντας στο EatingWell αποκάλυψε το μεγαλύτερο λάθος κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνετε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος

«Το να ζυγιζόμαστε καθημερινά όταν κάνουμε δίαιτα αποτελεί μία τελείως άχρηστη πρακτική», αναφέρει η Melanie Betz, MS, RD, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του The Kidney Dietitian. «Ό,τι κι αν δείχνει η ζυγαριά, η αλήθεια είναι ότι δεν σας δίνει καθόλου πολλές πληροφορίες για την υγεία σας», προσθέτει.

«Το βάρος είναι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της υγείας στο σύνολό της. Η υγεία είναι πραγματικά όλη η σωματική και ψυχική κατάσταση της ευεξίας σας. Στην κουλτούρα μας που επικεντρώνεται στο βάρος, είναι εύκολο να πέσετε στην παγίδα να κάνετε οτιδήποτε για να ζυγίζετε λιγότερο και να αγνοήσετε πώς λειτουργεί αυτό για την ψυχική ή σωματική σας υγεία».

Δεν είναι αξιόπιστη μέτρηση

Η μέση ζυγαριά μπορεί να μην είναι χρήσιμη για τη μέτρηση της αλλαγής βάρους. Διάφορα συστατικά συνθέτουν το σωματικό σας βάρος, όπως λίπος, άπαχος ιστός (μύες και όργανα), οστά και νερό. Επομένως ο αριθμός σε μια ζυγαριά παρέχει ασαφείς πληροφορίες καθώς αλλάζει το βάρος σας. «Η ζυγαριά δεν κάνει διαφοροποίηση μεταξύ απώλειας λίπους, απώλειας βάρους νερού ή απώλειας μυών», λέει η Bess Berger, διαιτολόγος.

Φωτογραφία/Shutterstock

Το βάρος σας αλλάζει καθημερινά

Αν πατήσετε στη ζυγαριά και είστε 2 κιλά παραπάνω από χθες, αυτό δεν σημαίνει ότι πήρατε 2 κιλά λίπος σε 24 ώρες. «Το βάρος μπορεί να κυμαίνεται σε καθημερινή βάση από 1 έως 4 κιλά. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με το φαγητό που τρώτε, τις αλλαγές υγρών, τα επίπεδα στρες και τους εμμηνορροϊκούς κύκλους για τις γυναίκες», λέει η Patricia Kolesa , MS, RDN. Ακόμη και το πόσο συχνά επισκέπτεστε την τουαλέτα επηρεάζει το βάρος σας.

Αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να προκαλέσουν άγχος, ειδικά αν ζυγίζεστε καθημερινά. Σε μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Applied Psychology: Health and Well-Being , φοιτητές που ζυγίζονταν καθημερινά ανέφεραν ότι είχαν περισσότερο άγχος που σχετίζεται με το βάρος και χαμηλότερη σωματική ικανοποίηση σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Εάν η ζυγαριά είναι πηγή άγχους για εσάς, αποφύγετε να ζυγίζεστε καθημερινά λόγω αυτών των φυσικών αλλαγών. Είναι καλύτερο να ζυγίζεστε κάθε εβδομάδα την ίδια ώρα της ημέρας.

Δεν υποδηλώνει υγεία

Η απώλεια βάρους συμβαίνει για πολλούς λόγους, τόσο χρήσιμους όσο και επιβλαβείς. Κάποιος μπορεί να χάσει βάρος όταν αρχίσει να τρώει γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή να δώσει προτεραιότητα στην πρωτεΐνη στο πρωινό. Ένα άλλο άτομο μπορεί να περιορίζει την πρόσληψή του μέσω επικίνδυνων μεθόδων δίαιτας. «Ακριβώς επειδή ο αριθμός στην ζυγαριά αλλάζει δεν σημαίνει ότι είναι μια συμπεριφορά που προάγει την υγεία», λέει ο Kolesa.

Η άσκηση μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα

Φυσικά πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η σωματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, η προπόνηση δύναμης μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε μυς. Αυτό είναι υπέροχο – περισσότεροι μύες συμβάλλουν στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενισχύουν τα οστά και ενθαρρύνουν την απώλεια λίπους. Αλλά μπορεί να υπάρξει απογοήτευση κατά τη διάρκεια μιας ζύγισης. «Οι άνθρωποι μπορεί να μην βλέπουν τον αριθμό της ζυγαριάς να μειώνεται όταν προσπαθούν να χτίσουν μυϊκή μάζα», λέει η Alyssa Smolen , MS, RDN, δημιουργός διατροφικού περιεχομένου. Οι μύες και το λίπος ζυγίζουν το ίδιο, αλλά μπορεί να φαίνονται διαφορετικά στο σώμα, λέει.

Φωτογραφία/Shutterstock

Επομένως, πρέπει όλοι να πετάξουν τη ζυγαριά του σπιτιού τους στα σκουπίδια; Οχι απαραίτητα. Το βάρος σας είναι μία χρήσιμη πληροφορία, ωστόσο, είναι σημαντικό να μην εστιάσετε υπερβολικά σε αυτό και αντ' αυτού να συγκεντρωθείτε στο αποτέλεσμα που θέλετε. Να θυμάστε ότι ο αριθμός στην ζυγαριά δεν αποτελεί αξιολόγηση της αυτοεκτίμησής σας. Είναι απλά δεδομένα.