fbpx 7 fitness συμβουλές για αρχάριους στη γυμναστική από τους τοπ personal trainers | BOVARY
Μια γυναίκα κάνει βαράκια για την πλάτη της
Tips για αρχάριους στη γυμναστική/Φωτογραφία: Samantha Gades/unsplash
SHARE
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

7 fitness συμβουλές για αρχάριους στη γυμναστική από τους τοπ personal trainers


Ξεκίνησες γυμναστική; Συγχαρητήρια! Αυτή είναι μόνο η αρχή, το δύσκολο είναι να παραμείνεις πιστή στο πρόγραμμά σου.

Πήρες επιτέλους τη μεγάλη απόφαση να εντάξεις την γυμναστική στην καθημερινότητά σου. Είτε γράφτηκες στο γυμναστήριο είτε έχεις πει στον εαυτό σου ότι θα τρέχεις κάθε μέρα έξω, η άσκηση μόνο καλό θα σου κάνει. Καμία «πρώτη φορά» δεν είναι εύκολη, αλλά σίγουρα η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Από τη μια μέρα στην άλλη δεν μπορείς να αποκτήσεις το σώμα που ονειρεύεσαι, ούτε τις αντοχές που έχουν όσοι γυμνάζονται για πολύ καιρό. Για να φτάσεις στο επίπεδο που θέλεις, θα χρειαστεί να έχεις υπομονή, πειθαρχία, ξεκάθαρο στόχο και να μην τα παρατήσεις εύκολα.

Πρέπει να έχεις ξεκάθαρο στόχο

Πρώτο και βασικότερο είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ρεαλιστικοί όταν πρόκειται για τον καθορισμό των στόχων τους, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής. Οι στόχοι αποτελούν σημαντικό μέρος κάθε νέου προγράμματος γυμναστικής, αλλά είναι εύκολο να τα παρατήσεις αν θέσεις μη ρεαλιστικούς στόχους.

Οι personal trainers αποκαλύπτουν 7 fitness συμβουλές για όσους ξεκινούν γυμναστική για πρώτη φορά.

Συμβουλές για πρώτη φορά γυμναστική
Shuttersock

Να προσπαθείς, αλλά να έχεις κατά νου ότι κάποιες φορές το λιγότερο είναι το περισσότερο

Το να πιστεύεις πως όσο μεγαλύτερη είναι η ένταση της προπόνησης τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα αποκομίσεις είναι μεγάλο λάθος. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να εξουθενωθείς μέσα σε λίγες ημέρες και να τα παρατήσεις. Δεν χρειάζεται να κάθεσαι με τις ώρες στο γυμναστήριο για να δεις πιο γρήγορα αποτελέσματα. Μείνε σταθερή. Μην προσπαθήσεις να ανέβεις απότομα σε ένταση, διάρκεια και είδος προγράμματος. Ακολούθησε το πλάνο. Αν είσαι πειθαρχημένη στις 2-3 προπονήσεις την εβδομάδα και παράλληλα φροντίσεις να φτιάξεις τη διατροφή σου, μειώνοντας τις θερμίδες που καταναλώνεις, τότε στον πρώτο μήνα θα δεις αλλαγές στο σώμα σου.

Ζήτα τη βοήθεια ενός γυμναστή

Ζήτα από έναν γυμναστή να σου βγάλει ένα πρόγραμμα για αρχάριους και ακολούθησέ το. Μην κάνεις ασκήσεις που κάνει ο διπλανός σου και μην παίρνεις πρωτοβουλίες. Μείνε σταθερή στο πλάνο σου.

Ορισε έναν στόχο και stay focus

Ορισε έναν ξεκάθαρο στόχο και δούλεψε πάνω σε αυτόν για τουλάχιστον 3 μήνες και μετά θέσε κάποιον καινούριο. Βάλε μικρούς στόχους στην αρχή. Στα κιλά που θες να χάσεις, στα βάρη που θα σηκώνεις, στον βαθμό δυσκολίας των ασκήσεων, στον αριθμό των push-ups, σε όλα. Ποιος είναι ο στόχος σου; Θες να χάσεις βάρος; Να αυξήσεις την αντοχή σου; Να κάψεις λίπος; Να πάρεις μυΐκά κιλά; Να αποκτήσεις πιο σφριγηλό γλουτό; 

Mην κάνεις μόνο διάδρομο

Ανήκεις και εσύ σε αυτούς που πιστεύουν ότι 30 λεπτά στο διάδρομο αρκούν για να φτιάξεις φυσική κατάσταση; Λάθος. Δεν είναι απαραίτητο να κάνεις διάδρομο 45 λεπτά και μετά να πας σπίτι σου. Προσπάθησε να έχεις μια ποικιλία στις ασκήσεις που θα κάνεις. Ενα σύνηθες λάθος που κάνουν οι αρχάριοι και όχι μόνο, είναι ότι κάνουν τις ίδιες ασκήσεις κάθε μέρα. 

Κάνε ασκήσεις που σε ευχαριστούν

Η γυμναστική είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Μην αγχώνεσαι και καν’ την όπως σου ταιριάζει. Μην μπεις αμέσως στα βαθιά, κάνε ασκήσεις που σε ευχαριστούν γιατί αλλιώς θα τα παρατήσεις εύκολα.

Γυμναστική για αρχάριους
Shutterstock

Μην «κάψεις» τον εαυτό σου

Μην κάνεις υπερβολές και να κάνεις πράγματα που αναλογούν στις δυνατότητές σου. Για παράδειγμα, μην προσπαθήσεις να βάλεις όσα περισσότερα κιλά μπορείς στο μηχάνημα. Θα τραυματιστείς και θα πιαστείς πολύ. Χτίσε σταδιακά τη συχνότητα, τον χρόνο και την ένταση της προπόνησής σου. Επίσης είναι προτιμότερο να κάνεις τρεις φορές την εβδομάδα από μια ώρα γυμναστική, παρά μία ή δύο φορές την εβδομάδα από δύο ώρες.

Βρες κάποιον να γυμνάζεστε μαζί, συχνά λειτουργεί σαν παρακίνηση

Είναι αρκετοί που θέλουν παρέα στο γυμναστήριο επειδή βαριούνται να είναι μόνοι τους. Τα πλεονεκτήματα είναι ότι δεν τα παρατούν εύκολα, έχουν το ίδιο πρόγραμμα και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον. Το μειονέκτημα όμως του να έχεις παρέα είναι ότι εξαρτιέσαι αποκλειστικά από τον άλλον. Οπως και να έχει, αν πας γυμναστήριο με παρέα είναι ένα κίνητρο.

SHARE