Αυτό είναι το «καλύτερο σάντουιτς στον κόσμο» για απώλεια βάρους, σύμφωνα με διατροφολόγο
Το σάντουιτς είναι η αγαπημένη λύση πολλών για το μεσημεριανό, αλλά οι ειδικοί το αμφισβητούν λόγω της συχνά κακής του σύνθεσης. Ωστόσο, ένας διατροφολόγος εξηγεί πώς μπορεί να γίνει ιδανικό για απώλεια βάρους.
Το σάντουιτς παραμένει ένα από τα πιο πρακτικά γεύματα, ειδικά την ώρα του μεσημεριανού. Ωστόσο, το 70% των εργαζομένων το επιλέγει καθημερινά, προκαλώντας συχνά την έντονη κριτική των διατροφολόγων.
Το πρόβλημα είναι πως τα περισσότερα σάντουιτς περιέχουν υπερβολικές ποσότητες λευκού ψωμιού και πλούσιες σε θερμίδες σάλτσες, ενώ τα λαχανικά και οι πρωτεΐνες – που κρατούν χορταστικό και ελαφρύ το γεύμα – είναι σε ελάχιστη ποσότητα.
Τα αλλαντικά συχνά συνοδεύονται από «μουσκεμένο» ψωμί που καταναλώνεται βιαστικά, οδηγώντας σε ανεξέλεγκτη πείνα λίγο αργότερα. Δεν είναι τυχαίο που μετά το σάντουιτς οι περισσότεροι ενδίδουν εύκολα σε ανθυγιεινά σνακ.
Το ιδανικό σάντουιτς για απώλεια βάρους σύμφωνα με διατροφολόγο
Μήπως όμως πρέπει να βγάλουμε το σάντουιτς από τη «μαύρη λίστα» του πρόχειρου φαγητού;

Ο διατροφολόγος Dr. Jean-Michel Cohen μιλώντας στο γαλλικό Journal des Femmes αποδεικνύει πως το σάντουιτς μπορεί να είναι ισορροπημένο και ιδανικό για δίαιτα. Η συνταγή του βασίζεται στην επιλογή των σωστών υλικών και στις σωστές αναλογίες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το «καλύτερο σάντουιτς στον κόσμο» για να διατηρήσει κανείς το βάρος του και να πετύχει απώλεια, φτιάχνεται με 80 γραμμάρια παραδοσιακής μπαγκέτας, που έχει σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (55), προσφέροντας ενέργεια από σύνθετους υδατάνθρακες.
Απλώνετε 10-15 γραμμάρια βούτυρο – την ιδανική ποσότητα λίπους χωρίς υπερβολές.
Στη συνέχεια προσθέτετε 80 γραμμάρια τουρσί, τα οποία «είναι λαχανικά όπως όλα τα άλλα» και παρέχουν προβιοτικά ωφέλιμα για το μικροβίωμα.
Η πρωτεΐνη προέρχεται από 75 γραμμάρια ζαμπόν και 40 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα, συνδυάζοντας έτσι και γαλακτοκομικά.
Όσοι δίνουν έμφαση στις φυτικές ίνες ίσως θεωρήσουν τα λαχανικά λίγα. Για να αυξήσετε την πρόσληψη, ο Dr. Cohen προτείνει να συνοδεύσετε το γεύμα με ένα μήλο ή, αν δεν είναι εφικτό, μια μηλόπιτα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
Φυσικά, η συνταγή δεν είναι μοναδική και αναντικατάστατη. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με λάδι, το ζαμπόν με τόνο ή αυγά, ή να προσθέσετε φρέσκες φέτες ντομάτας και φύλλα σαλάτας.
Το κλειδί, όπως τονίζει ο ειδικός, είναι να μάθετε να συνδυάζετε σωστά τα υλικά, ώστε το σάντουιτς να γίνει μια «φυσική προσαρμογή» στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.