Η χειρότερη γυμναστική για απώλεια βάρους

Ποια είναι η λιγότερο αποτελεσματική άσκηση για να χάσετε βάρος, σύμφωνα με γυμναστή διασημοτήτων;

​Η ένταξη του τρεξίματος στη μέση ηλικία συχνά θεωρείται ως άμεση λύση για την απώλεια βάρους και την ενίσχυση της φυσικής κατάστασης. Ωστόσο, ειδικοί στον τομέα της άσκησης προειδοποιούν ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να μην είναι η πιο κατάλληλη για το σώμα που δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα.

Κάθε Ιανουάριο, για παράδειγμα, παρατηρούμε το φαινόμενο των λεγόμενων «January Joggers» – αυτών που ξεκινούν τρέξιμο ως κάτι νέο με την αλλαγή της χρονιάς – να κάνει αισθητή την παρουσία του. Αλλά πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι το τρέξιμο στη μέση ηλικία;

Γιατί το τρέξιμο μπορεί να είναι λανθασμένη επιλογή

«Το τρέξιμο είναι σχεδόν αυτόματα η πρώτη σκέψη όταν κάποιος θέλει να χάσει βάρος ή να γυμναστεί», εξηγεί ο Matt Roberts, προσωπικός γυμναστής με πελατολόγιο που περιλαμβάνει γνωστά ονόματα όπως ο David Cameron και ο Tom Ford. «Όμως για ένα σώμα που δεν έχει προετοιμαστεί σωστά –ειδικά μετά τα 40–,μπορεί να είναι επιβλαβές».

Τρέξιμο/ Φωτογραφία: Unsplash

Ο Max Lowery, επίσης personal trainer και συγγραφέας του The 2 Meal Day, προσθέτει: «Για όσους έχουν περιττά κιλά, το τρέξιμο μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό. Ουσιαστικά πρόκειται για άσκηση με επιπλέον βάρος, το οποίο επιβαρύνει τις αρθρώσεις, τους τένοντες και τους μυς, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών».

Ακόμα και για άτομα χωρίς εμφανή προβλήματα βάρους, το τρέξιμο μπορεί να προκαλέσει φθορά. Η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του αχίλλειου τένοντα, των γονάτων και της μέσης, κάνει την άσκηση αυτή απαιτητική για τον μέσο άνθρωπο άνω των 40.

Ο Roberts εξηγεί ότι το έντονο καρδιοαναπνευστικό στρες από το τρέξιμο μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα κορτιζόλης – της γνωστής «ορμόνης του στρες». Σε αυτήν την ηλικιακή φάση, η ισορροπία των ορμονών είναι κρίσιμη τόσο για τη φυσική όσο και για την ψυχική υγεία.

Παράλληλα, η γενικότερη εμπειρία του τρεξίματος συχνά δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο προβάλλεται. Πολλοί αναφέρουν πόνους σε γόνατα, κνήμες ή στον Αχίλλειο τένοντα, αίσθημα φουσκώματος ή απλώς δυσφορία. Κι αυτό έχει σημασία: όταν η άσκηση δεν προσφέρει απόλαυση, η πιθανότητα να εγκαταλειφθεί είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ποιες εναλλακτικές προσφέρουν περισσότερα – με λιγότερο ρίσκο

Οι ειδικοί προτείνουν να δοθεί προτεραιότητα σε μορφές άσκησης που βελτιώνουν τη μυϊκή δύναμη, την κινητικότητα και την ευλυγισία. Γιόγκα, pilates, βάρη, ακόμη και δραστηριότητες της καθημερινότητας όπως η κηπουρική ή η μεταφορά σακουλών, προσφέρουν ουσιαστικά οφέλη, με μικρότερη επιβάρυνση για το σώμα.

Pilates/ Φωτογραφία: Unsplash

Η μυϊκή ενδυνάμωση έχει συσχετιστεί με αυξημένο προσδόκιμο ζωής, μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας, καλύτερη οστική υγεία και θετικό αντίκτυπο στη διάθεση και την ψυχική ευεξία.

Μια έρευνα του 2021 από το Iowa State University έδειξε πως δύο ή περισσότερες προπονήσεις με βάρη την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 20-30%, ακόμη και για άτομα που δεν έκαναν επιπλέον αερόβια άσκηση. Παράλληλα, μελέτες δείχνουν ότι η προπόνηση δύναμης προστατεύει τη γνωστική λειτουργία και ενισχύει την ψυχική ανθεκτικότητα, ακόμα και σε περιπτώσεις ήπιας κατάθλιψης.

Αν και πολλοί άνδρες παραμένουν πιστοί στο διάδρομο και σπάνια δίνουν σημασία σε ασκήσεις κινητικότητας, ο Roberts εξηγεί πως, «οι ασκήσεις ευλυγισίας συχνά θεωρούνται "ήπιες", αλλά στην πραγματικότητα, οι άντρες –ειδικά μετά τα 40 μπορούν να ωφεληθούν ιδιαίτερα».