Ταγιάνι: Η «μακριά φούστα» που γύρισε μπούμερανγκ στον Ιταλό ΥΠΕΞ -Τα memes και οι αντιδράσεις
Η δήλωση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, για τις «σοβαρές» γυναίκες με τις μακριές φούστες πυροδότησε οργή, διαμαρτυρία στη Γερουσία και memes που ξεπέρασαν τα σύνορα της χώρας.
Ο Αντόνιο Ταγιάνι ζήτησε συγγνώμη και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι προσπάθησε να κλείσει το θέμα, όμως η αντίδραση δεν καταλαγιάζει.
Τα σχόλιά του για την επιλογή συντρόφου με κριτήριο το μήκος της φούστας συνεχίζουν να προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις, να ταξιδεύουν στα social media και να μετατρέπουν τον υπουργό Εξωτερικών σε αντικείμενο διαδικτυακού χλευασμού, πολύ πέρα από την Ιταλία.
Η δήλωση του Αντόνιο Ταγιάνι που προκάλεσε αντιδράσεις
Όλα ξεκίνησαν σε μια εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Ταγιάνι συνέστησε να παντρεύεται κανείς σοβαρές γυναίκες που φορούν «πιο μακριές φούστες».
«Ίσως λιγότερο εντυπωσιακές, αλλά πιο αξιόπιστες, πιο σοβαρές, κάποια που θα γίνει καλή μητέρα, που θα μείνει πιστή στον έρωτα που σφραγίζει με τον γάμο», συνέχισε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι θα επέλεγε πάντα «την όμορφη, σοβαρή, αξιόπιστη, αυτή που κρατά την οικογένεια ενωμένη, που είναι εκεί, που ξέρεις ότι θα έχει πάντα μια απάντηση και θα είναι δίπλα σου όταν τη φωνάξεις».
Μετά τον χείμαρρο της κριτικής, ο Ταγιάνι απολογήθηκε στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Λυπάμαι πολύ που ορισμένες δηλώσεις μου, αποσπασμένες από μια πολύ ευρύτερη ομιλία, παρεξηγήθηκαν. Ζητώ συγγνώμη αν κάποιοι ένιωσαν προσβεβλημένοι, αλλά ποτέ δεν είχα πρόθεση να προσβάλω τις γυναίκες, ούτε το έκανα ποτέ στη ζωή μου, στην ιδιωτική ή στη δημόσια», είπε. Δεν στάθηκε αρκετό.
Οι δηλώσεις καταδικάστηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα συνδικάτα και τη Διάσκεψη των Ιταλών Επισκόπων. Γυναίκες γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, της Ιταλίας Βίβα, των Πρασίνων και της Αριστερής Συμμαχίας, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της ομάδας των Αυτονομιών συγκεντρώθηκαν στο Παλάτσο Μαντάμα φορώντας φούστες.
«Είναι μια πράξη ελευθερίας για να πούμε ότι είμαστε ελεύθερες να ντυνόμαστε όπως θέλουμε. Πιστεύουμε ότι η ελευθερία των γυναικών μετριέται σε κάθε πράξη ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένου του μήκους μιας φούστας ή οποιασδήποτε άλλης επιλογής θέλουν να κάνουν οι γυναίκες χωρίς να κρίνονται από τους άνδρες», δήλωσε η επικεφαλής της Ιταλίας Βίβα στη Γερουσία Ραφαέλα Παΐτα, που είχε και την ιδέα της κινητοποίησης.
Η Σιμόνα Μαλπέτσι του Δημοκρατικού Κόμματος, που ανάρτησε τη φωτογραφία της ομάδας, μίλησε για πατριαρχία βαθιά ριζωμένη. «Τα λόγια του αποδεικνύουν τη βαθιά και ασυνείδητη πατριαρχία, τόσο που ο υπουργός Ταγιάνι προσπάθησε μετά να δικαιολογηθεί και ζήτησε συγγνώμη, αλλά η δικαιολογία του είναι ακόμη χειρότερη. Δεν αντιλαμβάνονται τι λένε γιατί το έχουν ριζωμένο μέσα τους. Πρέπει, αντίθετα, να δείξουμε ότι αυτά τα σχόλια είναι απαράδεκτα», είπε.
Η πρωτοβουλία ήταν και απάντηση στα σχόλια του Ρομπέρτο Βανάτσι, επικεφαλής του Φουτούρο Ναζιονάλε, ο οποίος σχολιάζοντας τα λόγια του Ταγιάνι είπε ότι ανάμεσα σε μια γυναίκα με μακριά και μία με κοντή φούστα προτιμά πάντα μια γυναίκα χωρίς φούστα. «Δεν με νοιάζουν οι ανόητες κριτικές. Αγαπώ τις γυναίκες, ένα δώρο του σύμπαντος», έγραψε αργότερα ο πρώην στρατηγός στα social media, αναρτώντας εικόνες από τα αγάλματα της Αφροδίτης της Μήλου και της Αφροδίτης του Κάντια, και τα δύο μισόγυμνα.
Πολλοί ακόμη βουλευτές της αντιπολίτευσης δημοσίευσαν φωτογραφίες τους με φούστα, όπως και μερικοί άνδρες. Ανάμεσά τους ο δημοτικός σύμβουλος της Φλωρεντίας και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Τσιούλι, που μοιράστηκε μια φωτογραφία του δημιουργημένη με τεχνητή νοημοσύνη, όπου φορά φούστα, με λεζάντα «Το μήκος μιας φούστας δεν μετρά την αξία μιας γυναίκας, την ελευθερία της την μετρά».
Την πίεση ανέβασε και ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του Italia Viva Ματέο Ρέντσι. «Ο Ταγιάνι είναι πλέον meme, δεν είναι πια υπουργός», δήλωσε. Τα meme που απεικονίζουν τον υπουργό με γυναικεία ρούχα κυκλοφορούν ευρέως και έχουν αναπαραχθεί από διεθνή μέσα, μεταξύ αυτών το CNN και το BBC.
Οξεία ήταν και η αντίδραση του συνδικάτου CGIL. Όπως σημείωσε, η αντιπαράθεση της «επιδεικτικής» γυναίκας με τη «σοβαρή», την «αξιόπιστη» και την «καλή μητέρα», με επίκληση μάλιστα του μήκους της φούστας, ξαναφέρνει ένα παλιό μοντέλο κοινωνίας όπου εξακολουθούν να είναι οι άνδρες που αποφασίζουν πώς πρέπει να είναι οι γυναίκες για να θεωρούνται σεβαστές.
Το συνδικάτο υπενθύμισε ότι οι θεσμοί έχουν ευθύνη να άρουν τα στερεότυπα και τα εμπόδια στην πλήρη συμμετοχή των γυναικών, και όχι να τα αναπαράγουν και να αποδυναμώνουν τις δικλίδες προστασίας απέναντί τους. Αυτό ξεκινά, όπως τόνισε, από την ουσιαστική εφαρμογή του δικαιώματος στην εργασία, με υπέρβαση των υφιστάμενων μισθολογικών και επαγγελματικών ανισοτήτων. Η ποιότητα της δημοκρατίας μετριέται και από την εξουσία που μπορούν πραγματικά να ασκήσουν οι γυναίκες.
Ο γραμματέας της Διάσκεψης των Ιταλών Επισκόπων, μονσινιόρ Τζουζέπε Μπατούρ, ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Ταγιάνι και Βανάτσι και απάντησε ότι κάθε λέξη και κάθε τρόπος να βλέπει κανείς τις γυναίκες πρέπει να είναι γεμάτος σεβασμό και θαυμασμό.
Στο μεταξύ, η ηγέτις του Δημοκρατικού Κόμματος Έλι Σλάιν κάλεσε τις προηγούμενες ημέρες τη Μελόνι να τοποθετηθεί. Η πρωθυπουργός υποβάθμισε τα λόγια του Ταγιάνι και ζήτησε να μη γίνουν «θέμα υπερβολής», χαρακτηρίζοντάς τα απλώς «άβολη διατύπωση». «Έχω ήδη απαντήσει, δεν θα το ήθελα να το τραβήξουμε και δεν νομίζω ότι πρέπει να γίνει το κύριο θέμα της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου», είπε η Μελόνι, μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας στο Μιλάνο.
Τον Ταγιάνι υπερασπίστηκαν και άλλα μέλη της κυβέρνησης, ανάμεσά τους ο υπουργός Άμυνας Γκίντο Κροζέτο. Σε ανάρτησή του στο X έγραψε ότι ο Ταγιάνι δεν είπε στις γυναίκες πώς πρέπει να ντύνονται, αλλά εξήγησε, ως πατέρας, τι είδους σύντροφο θα συνιστούσε στον γιο του, με βάση τη δική του ανατροφή και τις αξίες του. «Όποιος νιώθει προσβεβλημένος, στη μία περίπτωση ή στην άλλη, είναι φυσικά ελεύθερος να το πει. Το ότι όμως μια άποψη ενοχλεί κάποιον δεν σημαίνει απαραίτητα ότι περιορίζει την ελευθερία του. Το να αποφασίζεις αντίθετα να φιμώσεις κάποιον άλλον σημαίνει ότι δεν σέβεσαι την ελευθερία του», έγραψε.
Πιο σκληρός τόνος ακούστηκε από τη Στεφανία Πουτσαρέλι της Λέγκα. «Μιλάτε για την ελευθερία των γυναικών, αλλά γιατί δεν αγωνίζεστε για εκείνες τις γυναίκες που είναι φυλακισμένες από τους άντρες τους και δεν μπορούν να συμμετέχουν στη ζωή της χώρας; Για θρησκευτικούς λόγους δέχεστε ότι υπάρχουν σκλάβες στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένης της πολυγαμίας. Η συνέπεια θα απαιτούσε να ενωθείτε μαζί μας στον αγώνα ενάντια στη μπούρκα», είπε.