Εύκολη συνταγή: Τραγανά και αφράτα αμυγδαλωτά σε 20 λεπτά
Εόκολα και νόστιμα τα αμυγδαλωτά είναι ιδανικά για τον καφέ και το τσάι σας, ειδικά όταν είναι σπιτικά.
Στην Ελλάδα όταν ακούμε αμυγδαλωτά μας έρχονται δύο πράγματα στο μυαλό. Το ένα είναι τα λευκά μοσχοβολιστά βουναλάκια που φτιάχνουν σχεδόν σε όλα τα νησιά μας από ωμό μείγμα ξηρού καρπού και ζάχαρης. Και το άλλο τα φίνα, ανάλαφρα μπισκότα που όταν γεμίζονται με μαρμελάδα ή κρέμα τα λέμε εργολάβους. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για γλυκό που απολαμβάνουμε πολύ και συνηθίζουμε να το αναζητούμε στα ζαχαροπλαστεία.
Ωστόσο, το να φτιάξουμε αμυγδαλωτά στο σπίτι δεν είναι τόσο
δύσκολο όσο μπορεί να φανταζόμαστε. Ούτε βέβαια είναι συνταγή που χρειάζεται
ιδιαίτερα εξεζητημένα υλικά. Γι αυτό αξίζει να μπείτε στη διαδικασία με τις οδηγίες
που σας δίνουμε παρακάτω. Σε λιγότερο από μία ώρα θα έχετε φρεσκότατα, αέρινα
αμυγδαλωτά.
Αμυγδαλωτά
Υλικά για 500 γρ.
- 400 γρ. αμυγδαλόψιχα χωρίς φλούδα + 1 φλ. με φλούδα για το γαρνίρισμα
- 120 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 120 γρ. ζάχαρη άχνη + 2 κ.σ. για το ψήσιμο
- 1 αυγό, χτυπημένο
- 1 σφηνάκι λικέρ πικραμύγδαλο (αμαρέτο) ή κονιάκ
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Στο μούλτι χτυπάμε πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να αλεστούν εντελώς τα αμύγδαλα και να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήνουμε για περίπου μισή ώρα στο ψυγείο, να σφίξει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα και στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα. Πλάθουμε μικρά, στρογγυλά αμυγδαλωτά (σαν καρύδια) και τα αραδιάζουμε στο ταψί. Πασπαλίζουμε με την άχνη και βάζουμε στο κέντρο του κάθε αμυγδαλωτού ένα αμύγδαλο. Ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν πολύ ελαφρά εξωτερικά αλλά μέσα να μείνουν μαλακά. Αφήνουμε μισή ώρα να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Tip
Μπορούμε να τα κάνουμε και σαν γεμιστά μπισκότα-εργολάβους βάζοντας το κέντρο λίγη μαρμελάδα βερίκοκο ή ακόμα και σοκολατένια κρέμα.