Μιλφέιγ / Φωτογραφία: Shutterstock

Η πιο εύκολη συνταγή για μιλφέιγ -Με έτοιμα φύλλα και κρέμα που γίνεται σε 10 λεπτά

Φτιάχνουμε το πιο φίνο και αέρινο γαλλικό γλυκό, το μιλφέιγ, σε ελάχιστο χρόνο.

Το μιλφέιγ δεν είναι ένα γλυκό που προέρχεται από την παράδοσή μας ή συνηθίζουμε να φτιάχνουμε στα ελληνικά σπίτια. Είναι όμως ένα έμβλημα της γαλλικής ζαχαροπλαστικής που αγαπάμε πολύ καθώς κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες στα ζαχαροπλαστεία και υπάρχει πολύς κόσμος που το προτιμάει, ειδικά όσοι δεν αγαπούν και τόσο τη σοκολάτα. Κομψό και φινετσάτο με ανάλαφρη κρέμα κάθε κουταλιά γεμίζει το στόμα με χίλιες τραγανές στρώσεις αραχνοΰφαντων φύλλων σφολιάτας και αρώματα βελούδινης κρέμας βανίλιας.

Η αλήθεια είναι ότι το να το φτιάξει κανείς από το μηδέν δεν είναι εύκολο. Απαιτεί εμπειρία και γνώση προχωρημένων τεχνικών. Υπάρχουν όμως και τρόποι να παρακάμψουμε τα δύσκολα και χρονοβόρα στάδια αγοράζοντας κάποια έτοιμα υλικά. Έτσι μπορούμε να έχουμε ανά πάσα στιγμή στο σπίτι ένα λαχταριστό μιλφέιγ.

Μιλφέιγ με έτοιμη σφολιάτα και γρήγορη κρέμα

Υλικά για 6-8 μερίδες

2 πακέτα φύλλα σφολιάτας, ψυγείου ή κατεψυγμένα

Για την κρέμα

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 4 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
  • 4 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή τα σποράκια από έναν φρέσκο λωβό
  • μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα φλιτζάνι γάλα διαλύουμε το κορν φλάουρ. Το υπόλοιπο το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε καλά με σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα με το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα για τουλάχιστον 5 λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, μοιράζουμε σε μπολάκια και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει τελείως για τουλάχιστον 1 ώρα. Τη βάζουμε σε ένα κορνέ και τοποθετούμε 1-2 ώρες στο ψυγείο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Στρώνουμε δυο ταψιά με λαδόκολλα και απλώνουμε επάνω τα φύλλα (το κάθε πακέτο του εμπορίου περιέχει δύο ορθογώνια φύλλα, για τη συγκεκριμένη συνταγή χρειαζόμαστε τρία). Ψήνουμε για μισή ώρα και αφήνουμε εκτός φούρνου να κρυώσουν εντελώς για τουλάχιστον 1 ώρα. Στρώνουμε τα φύλλα εναλλάξ με την κρέμα (τρεις στρώσεις φύλλων και δύο στρώσεις κρέμα). Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ακόμα να δέσουν όλα μαζί τα υλικά. Κόβουμε σε μερίδες, γυρνάμε το κάθε κομμάτι στο πλάι και σερβίρουμε με έξτρα κρέμα από πάνω.    

Tip

Το τέταρτο φύλλο μπορείτε να το αποθηκεύσετε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση ή να το ψήσετε και αυτό μαζί με τα υπόλοιπα και ύστερα να το θρυμματίσετε, να το ανακατέψετε με 4 κ.σ. άχνη ζάχαρη και να γαρνίρετε την επιφάνεια του γλυκού με το μείγμα.