Το κοκκινιστό της Κυριακής: Η καλύτερη συνταγή για να μελώσει και να λιώνει στο στόμα
Το πιο απολαυστικό μοσχάρι με σάλτσα ντομάτας για το τραπέζι της οικογένειας.
Μπορεί το φθινόπωρο να προσφέρετε περισσότερο για λεμονάτα αφού οι ντομάτες δεν είναι στα καλύτερά τους τώρα όμως το κοκκινιστό είναι ένα κλασικό φαγητό που λαχταράμε συχνά και μας αρέσει να μαγειρεύουμε όλο το χρόνο. Για να πετύχουμε όμως την απόλυτη νοστιμιά δεν φτάνει μόνο να χρησιμοποιήσουμε ώριμες, ζουμερές ντομάτες. Η βασικότερη προϋπόθεση της επιτυχίας είναι το κομμάτι του κρέατος που θα χρησιμοποιήσουμε. Για να βράσει καλά, να μαλακώσει και να μελώσει πρέπει να έχει μπόλικο ζελέ (κολλαγόνο) οπότε επιλέγουμε σπάλα ή μάγουλα. Επίσης, προσθέτουμε πολύ ψιλοκομμένο κρεμμύδι που όταν σοταριστεί θα βγάλει σάκχαρα και θα βοηθήσει τη σάλτσα να πήξει. Και φυσικά, για να δώσουμε σώμα στα υγρά της κατσαρόλας βάζουμε ντοματοπελτέ.
Μοσχάρι κοκκινιστό
Υλικά για 4 μερίδες
- ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
- 750 γρ. μοσχάρι σπάλα, κομμένο σε μερίδες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 κόκκοι μπαχάρι
- 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 λίτρο ζωμό κρέατος ή λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας για 5-6 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον πελτέ, τη δάφνη και το μπαχάρι. Ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μισό λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον ζωμό και μπόλικο πιπέρι. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 1 ½-2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να πήξει η σάλτσα. Σερβίρουμε ζεστό με ζυμαρικά και μπόλικο τριμμένο τυρί, φρέσκιες τηγανητές πατάτες ή αφράτο λευκό πιλάφι.