Το μυστικό για τραγανά κολοκυθάκια όπως της ταβέρνας -Χρυσαφένια και πεντανόστιμα
Τα κολοκυθάκια είναι από τα πιο αγαπημένα και δροσερά λαχανικά του καλοκαιριού, εύκολα στη χρήση και με πολλές νόστιμες παραλλαγές.
Μπορείς να τα μαγειρέψεις με άπειρους τρόπους, αλλά το τηγάνισμα είναι αυτό που κερδίζει τις εντυπώσεις όταν, όμως, πετυχαίνει. Πόσες φορές δεν έχεις φάει κολοκυθάκια που έγιναν μαλακά αντί για τραγανά;
Υπάρχει όμως ένα απλό κόλπο για να έχεις τραγανά, ζουμερά κολοκυθάκια κάθε φορά. Αν ψάχνεις τη συνταγή για τα πιο τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια, πρέπει να προσέξεις τρία βασικά σημεία: την επιλογή των κολοκυθιών, το σωστό αλεύρωμα και τη θερμοκρασία του λαδιού.
Τα μικρά και φρέσκα κολοκυθάκια είναι ιδανικά για τραγανή υφή, αφού έχουν πιο σφιχτή σάρκα και λιγότερη υγρασία.
Το μυστικό στο αλεύρωμα και η θερμοκρασία λαδιού
Η τραγανή κρούστα γίνεται με τον κατάλληλο συνδυασμό αλεύρου και κορν φλάουρ, που δίνει ελαφριά και τραγανή επικάλυψη. Το λάδι πρέπει να είναι καυτό, περίπου στους 180°C, για να δημιουργηθεί το χρυσαφένιο, τραγανό αποτέλεσμα χωρίς να ρουφήξει πολύ λάδι.
Ένα ακόμα tip είναι να τα πασπαλίσεις με λίγο αλάτι και σέρβιρε με το αγαπημένο σου ντιπ για να απογειώσεις τη γεύση.
Υλικά
- 1-2 κολοκυθάκια σχετικά μεγάλα (περίπου μισό κιλό συνολικά)
- Περίπου 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν
- 2 κούπες νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι για το νερό
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι για τα κολοκυθάκια
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε στρογγυλές φέτες πάχους λίγου μεγαλύτερου από 1/2 cm ή σε μακρόστενες (κατά μήκος) ή σε μπαστουνάκια. Τα αλατίζουμε με το ½ κουταλάκι του γλυκού και τα αφήνουμε να ιδρώσουν. Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το νερό και διαλύουμε το 1 κουταλάκι αλάτι.
Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι να κάψει. Παίρνουμε αρκετά κολοκυθάκια, τα βουτάμε πρώτα στο αλατόνερο και αφού τινάξουμε το περίσσιο νερό (εγώ τα ανασύρω με τρυπητή κουτάλα) τα βουτάμε στο αλεύρι και τα αλευρώνουμε καλά.
Παίρνουμε μια μια φετούλα αλευρωμένη τη βουτάμε στιγμιαία ξανά στο αλατόνερο και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα-φριτέζα ή στο τηγάνι. Τις γυρίζουμε και αφήνουμε να ροδοκοκκινίσουν απ’ όλες τις πλευρές.
Βγάζουμε τα κολοκυθάκια πάνω σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε ζεστά.