Μοναστηριακή συνταγή για φουρνιστές σαρδέλες -Η τέλεια εναλλακτική για το γιορτινό τραπέζι της Παναγίας
Με μια συνταγή που μυρίζει θάλασσα, σπάμε τον κανόνα της εορταστικής κρεατοφαγίας, και φουρνίζουμε σαρδέλες με ντομάτα και μυρωδικά.
Ο Δεκαπενταύγουστος είναι το Πάσχα του καλοκαιριού για πολλούς λόγους. Πρώτον γιατί πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες γιορτές (Κοίμηση της Θεοτόκου) και δεύτερον επειδή, κατόπιν μερικών ημερών νηστείας, το κρέας πρωταγωνιστεί σχεδόν σε όλα τα παραδοσιακά πιάτα που μαγειρεύονται εκείνη την ημέρα στην ελληνική επικράτεια.
Από τα σπίτια μέχρι τα πανηγύρια στις κατσαρόλες και στους φούρνους μπαίνουν γίδες, προβατίνες κοκόρια και κουνέλια ενώ οι σούβλες είναι φορτωμένες αρνιά και γουρουνοπούλες. Αν όμως λόγω καλοκαιρινών διακοπών ή εναλλακτικής διατροφικής κουλτούρας είστε σε διαφορετική διάθεση υπάρχει πάντα η επιλογή του ψαριού που λόγω εποχής έχει εξίσου την τιμητική του. Παρακάτω σας προτείνουμε μια συνταγή της μοναστηριακής κουζίνας που μέσα από την απλότητα των υλικών και των συνδυασμών αναδεικνύει το γευστικό μεγαλείο της εποχικότητας.

Μοναστηριακή συνταγή για φουρνιστές σαρδέλες
Υλικά για 6 μερίδες
- 1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες
- 1 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
- 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 χούφτα ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- ½ χούφτα άνηθος, ψιλοκομμένος
- ½ χούφτα μάραθος, ψιλοκομμένος
- Μια πρέζα ζάχαρη
- 6 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
- 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη, τα φυλλαράκια
- Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αλατοπιπερώνουμε καλά τις σαρδέλες και τις αφήνουμε μισή ώρα σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τις ντομάτες, τα ντοματίνια, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μάραθο. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στον πάτο του σκεύους. Από πάνω τοποθετούμε τις σαρδέλες και το σκόρδο. Περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού και πασπαλίζουμε με το ξύσμα και τη ρίγανη. Ψήνουμε για μισή ώρα και σερβίρουμε χλιαρές ή κρύες με έξτρα λεμόνι και λίγες σταγόνες φρέσκο ελαιόλαδο.
Tip
Αν οι ντομάτες δεν είναι αρκετά ζουμερές προσθέστε και μισό ποτήρι νερό στο ταψί πριν βάλετε τις σαρδέλες για ψήσιμο.