Ο Πέτρος Συρίγος μάς στρώνει το γιορτινό τραπέζι -Συνταγές για το χριστουγεννιάτικο δείπνο
Ο γνωστός σεφ Πέτρος Συρίγος μάς δίνει έξι νόστιμες συνταγές για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων.
Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που το τραπέζι γίνεται σημείο συνάντησης, μνήμης και απόλαυσης. Και όταν πίσω από τις γεύσεις βρίσκεται ο Πέτρος Συρίγος, το γιορτινό δείπνο αποκτά χαρακτήρα, τεχνική και –κυρίως– ουσία. Ο σεφ που καθημερινά βλέπουμε στην εκπομπή Super Κατερίνα μας καθοδηγεί φέτος σε ένα χριστουγεννιάτικο μενού που υπόσχεται να μείνει αξέχαστο.
Οι συνταγές του δεν είναι απλώς εντυπωσιακές - είναι πάνω απ’ όλα νόστιμες και απόλυτα προσαρμοσμένες στη φιλοσοφία των γιορτών: θαλπωρή, γενναιοδωρία και αυθεντική γεύση. Με σεβασμό στην ελληνική παράδοση, αλλά και με σύγχρονες πινελιές που αναδεικνύουν το σήμερα, ο Πέτρος Συρίγος αποδεικνύει ότι η υψηλή μαγειρική μπορεί να είναι και φιλική, προσβάσιμη και γεμάτη συναίσθημα.
Άλλωστε, αυτή είναι και η φιλοσοφία που υπηρετεί καθημερινά στο εστιατόριό του, το Γήτεμα στη Νέα Σμύρνη: μια κουζίνα ειλικρινής, με έντονη ταυτότητα, που δεν κυνηγά τις τάσεις αλλά τη γεύση. Στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ο σεφ μάς προσκαλεί να μαγειρέψουμε με σιγουριά, να απολαύσουμε χωρίς ενοχές και να μοιραστούμε πιάτα που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά. Γιατί, τελικά, τα Χριστούγεννα είναι η πιο νόστιμη αφορμή για να βρεθούμε όλοι μαζί γύρω από ένα καλά στρωμένο τραπέζι.
Οι συνταγές του Πέτρου Συρίγου για το δείπνο των Χριστουγέννων
Τυρόπιτα με Καταΐφι & 3 Τυριά
Τυρόπιτα με καταΐφι και τρία λευκά τυριά, μια φοβερή και πρωτότυπη συνταγή για την αγαπημένη μας τυρόπιτα! Σας συστήνω αυτή τη συνταγή ανεπιφύλακτα αφού η τυρόπιτα κανταΐφι αρέσει σε όλους και μπορεί να αποτελέσει ένα από τα ορεκτικά του γιορτινού τραπεζιού.
Υλικά
-1 πακέτο φύλλο κανταϊφι
-300γρ φέτα
-200γρ μανούρι τριμμένο
-300γρ ανθότυρο
-2 αυγά
-200γρ βούτυρο
-30γρ βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
-250γρ κρέμα γάλακτος
-150γρ γάλα + 2 αυγά μείγμα για να το περιχύσουμε το κανταϊφι πριν το ψήσουμε
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα τυριά τριμμένα (φέτα, μανούρι και ανθότυρο).
Προσθέτουμε και 50 γρ βούτυρο λιωμένο, τα αυγά και τα ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το κανταΐφι.
Ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι, το “ξάνουμε” πολύ καλά και το χωρίζουμε στη μέση.
Βάζουμε τη μισή ποσότητα κανταΐφι από το κανταΐφι σε σένα βουτυρωμένο πυρέξ (30*40cm ή 25*35 cm) και ραντίζουμε με την μισή ποσότητα από το λιωμένο βούτυρο.
Το στρώνουμε στον πάτο του το μισό από το “ξασμένο” κανταΐφι, πατώντας το λίγο με την παλάμη μας.
Από πάνω ρίχνουμε το μείγμα των τυριών και το απλώνουμε να πάει ισόποσα παντού.
Τοποθετούμε το άλλο μισό κανταΐφι, σκεπάζονταας τα τυριά και περιχύνουμε ώστε να πάει παντού το λιωμένου βούτυρο.
Ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τα αυγά σε ένα μπολ, περιχύνουνε όλο το κανταΐφι.
Σκεπάζουμε την πίτα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα και περιμένουμε να φουσκώσει το μείγμα.
Στη συνέχεια ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου (σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο).
Μετά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και την ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά ή μέχρι να την δούμε να παίρνει ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Κρέπες φούρνου για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
1 κούπα αλεύρι γ.ο.χ
Οι αλμυρές κρέπες φούρνου, είναι ιδανικές για ορεκτικό στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου γιατί είναι ελαφριές ενώ παράλληλα σου ανοίγουν την όρεξη με την λεπτή αλλά έντονη γεύση τους.
Υλικά
-1 κ.τ.σ ζάχαρη
-Μια πρέζα αλάτι
-1 1/2 κούπα γάλα, θερμοκρασία δωματίου
-4 μεγάλα αυγά, θερμοκρασία δωματίου
-2 κ.τ.σ βούτυρο, λιωμένο
-1 κ.τ.σ βούτυρο, λιωμένο για το τηγάνι
-1 βανίλια (αν θέλουμε να κάνουμε γλυκές κρέπες)
Εκτέλεση
Θα χρειαστούμε 12 κρέπες για να τις γεμίσουμε και 10 για να σκεπάσουμε απο πάνω ώστε να μην καούν στον φούρνο.
Αν κάνετε ολόκληρη τη συνταγή θα πρέπει να διπλασιάζετε τα υλικά για τη ζύμη της κρέπας.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά αλεύρι, ζάχαρη και αλάτι.
Σε μια κανάτα βάζουμε το γάλα, τα αυγά και το λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε μια τρύπα στην μέση του μείγματος με το αλεύρι και ρίχνουμε σίγα σίγα όλο το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας μ ένα σύρμα χειρός συνεχεία.
Όταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά περνάμε τον χυλό από ένα λεπτό σουρωτήρι για να απαλλαγούμε από ενδεχομένους σβόλους
Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι των 20 η 22 πόντων.
Ελαφρά το περνάμε με ένα πινέλο βούτυρο.
Ανακατεύουμε ελαφρά το μείγμα και περνούμε μια δόση από αυτό περίπου μισή κούπα με μια κουτάλα και το απλώνουμε στο βουτυρωμένο τηγάνι.
Ψήνουμε έως ότου η κρέπα έχει ένα χρυσή χρώμα και οι άκρες αρχίζουν να ανυψώνονται από το τηγάνι, για 1 λεπτό.
Με μια σπάτουλα αναποδογυρίζουμε την κρέπα και την ψήνουμε και από την πλευρά αυτή για μισό λεπτό
Βγάζουμε την κρέπα σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλο το μείγμα
Καλύπτομαι τις κρέπες με μια πετσέτα για να μην ξεραθούν.
Εορταστική κιμαδόπιτα με μοσχαρίσιο κιμά και σταφίδες
Η εορταστική κιμαδόπιτα με μοσχαρίσιο κιμά αποτελεί ένα παραδοσιακό και αγαπημένο πιάτο της ελληνικής κουζίνας, ιδανικό για γιορτινά τραπέζια και οικογενειακές συγκεντρώσεις, ειδικά τα Χριστούγεννα.
Υλικά για κιμαδόπιτα με μοσχαρίσιο κιμά
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
-700γρ μοσχαρίσιο κιμά
-1 μεγάλο κρεμμύδι
-1 ποτηράκι κρασί
-1 σκελίδα σκόρδο
-½ κ.τ.γ κανέλα
-½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-3 κ.σ. τραχανά ξινό ή γλυκό
-12 τμχ βερίκοκο αποξηραμένο
-12 τμχ δαμάσκηνο αποξηραμένο
-50 γρ κουκουνάρι
-4 κ.σ. σταφίδα
-1 μήλο πράσινο
-40 γρ κάστανο βρασμένο
-200 γρ γραβιέρα
-αλάτι, πιπέρι
Για την επάλειψη
-50 ml γιαούρτι
-1 κρόκο αυγού
-1 κ.τ.γ μαυροκούκι
-1 κ.τ.σ σουσάμι
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τον κιμά, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και τραβήξει τα ζουμιά του.
Αφού καβουρδιστεί καλά σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και στην συνέχεια αφού εξατμιστεί προσθέτουμε νερό και αφήνουμε για 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα τηγάνι καβουρδίζουμε το κουκουνάρι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
Ψιλοκόβουμε τα βερίκοκα,τα δαμάσκηνα και τις σταφίδες.
Προσθέτουμε τα φρούτα το κουκουνάρι και λίγη κανέλα, ανακατεύουμε κόβουμε μήλο καρέ και ανακατεύουμε, βράζουμε για 15 λεπτά.
Ρίχνουμε τον τραχανά, την γραβιέρα και ανακατεύουμε.
Σε ένα λαδωμένο ταψί 25 χ 35 εκ. Στρώνουμε 4 φύλλα περνώντας σε σχήμα σταυρού(βάζοντας το μισό έξω, το μισό μέσα. Βάζουμε 2 φύλλα στο κέντρο και προσθέτουμε την γέμιση, προσθέτουμε λίγο γραβιέρα τριμμένη αν θέλουμε ,κλείνουμε με τα φύλλα που εξέχουν, αλείβοντας συνεχώς με ελαιόλαδο.
Βάζουμε άλλα 4 φύλλα από πάνω περνώντας και πάλι με ελαιόλαδο.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι και τον κρόκο.
Στο τελευταίο φύλλο περνάμε με αυτό το μείγμα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 50 λεπτά στον αέρα και μετά δυναμώνουμε λίγο για 10 λεπτά στους 200.
Χριστουγεννιάτικο ρολό χοιρινό γεμιστό με δαμάσκηνα
Το χριστουγεννιάτικπ ρολό χοιρινό γεμιστό με δαμάσκηνα είναι ένα εντυπωσιακό και ιδιαίτερα γευστικό πιάτο, ιδανικό για το εορταστικό τραπέζι.
Ο συνδυασμός του ζουμερού χοιρινού κρέατος με τη γλυκιά, φρουτώδη γεύση των δαμάσκηνων δημιουργεί μια τέλεια ισορροπία ανάμεσα στο αλμυρό και το γλυκό, προσφέροντας ένα πιάτο πλούσιο σε πρωτεΐνη, σίδηρο και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Υλικά
-2τμχ χοιρινό ψαρονέφρι
-2 λευκά κρεμμύδια
-4κτς μουστάρδα dijon
1τμχ δαμάσκηνα
-10τμχ βερίκοκα
-4 κς κουκουνάρι
-20 φέτες μπέικον
-θυμάρι, δεντρολίβανο
-πάπρικα καπνιστή, αλάτι, πιπέρι
-ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ανοίγουμε το ψαρονέφρι και το χτυπάμε με ενα βάρος να ανοίξει καλά ώστε να μπορέσουμε να το γεμίσουμε.
Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά για την γέμιση εκτός το μπέικον
Σωτάρουμε σε ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκο και τα βάζουμε και αυτά στην γέμιση,προσθέτουμε δεντρολίβανο,θυμάρι,αλάτι και πιπέρι και το καβουρδισμένο κουκουνάρι.
Στο ανοιγμένο φιλέτο προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι καπνιστή πάπρικα και απλώνουμε να πάει παντού η γέμιση.
Ρολάρουμε για να κλείσει το ψαρονέφρι.
Απλώνουμε τις φέτες μπέικον και βάζουμε το ψαρονέφρι πάνω,ρολάρουμε για να το τυλίξουμε με το μπέικον. Δένουμε το ψαρονέφρι με σπάγκο ή το κλείνουμε με οδοντογλυφίδες στις ενώσεις.
Ψήνουμε στην λειτουργία air fryer για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Γαλακτομπούρεκο
Γαλακτομπούρεκο, το πιο διαχρονικό γλυκό που της Ελλάδας. Κλασική αξία στη γεύση, με μοναδική υφή και το πιο νόστιμο συνδυασμό φύλλου και κρέμας.
Υλικά
Για την κρέμα
-1800 ml γάλα
-180 γρ σιμιγδάλι
-430 γρ ζάχαρη
-6 κρόκοι αυγώ
-2 κλωνάρια βανίλια
-100 γρ βούτυρο τύπου ΚΕΡΚΥΡΑΣ 50% Αγελαδινό & 50% Αιγοπρόβειο γάλα
-ξύσμα από 2 λεμόνια
Για το σιρόπι:
600 γρ ζάχαρη
-500 ml νερό
-φλούδα από 1 πορτοκάλι
-75 γρ γλυκόζη
-1 ξύλο κανέλα
Για το φύλλο:
500 γρ φύλλο κρούστας (14 λεπτά φύλλα περίπου)
-150 γρ βούτυρο τύπου ΚΕΡΚΥΡΑΣ 50% Αγελαδινό & 50% Αιγοπρόβειο γάλα
-70 γρ λιωμένο βούτυρο γάλακτος
-75 γρ ηλιέλαιο
Εκτέλεση
Για την κρέμα
Ξεκινάμε την κρέμα βάζοντας το γάλα, τη μισή ζάχαρη και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα να ζεσταθούν. Τα υπόλοιπα υλικά, κρόκους, το ξύσμα λεμόνι και την υπόλοιπη ζάχαρη τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Λίγο πριν βράσει το γάλα ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά. Στη συνέχεια παίρνουμε από τη μείγμα της κατσαρόλας και σιγά σιγά το βάζουμ στο μείγμα του μπολ ανακατεύοντας και αυτό το βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα και βράζουμε για 2 λεπτά πάλι.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα απ τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ΗΠΕΙΡΟΣ τύπου ΚΕΡΚΥΡΑΣ 50% Αγελαδινό & 50% χωρίς να ανακατέψουμε, το αφήνουμε να λιώσει πάνω στην κρέμα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην πιάσει κρούστα η κρέμα, αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 35 λεπτά.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε στη φωτιά. Όταν ξεκινήσει να βράζει μετράμε 4 λεπτά και αφαιρούμε απ τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.
Για το φύλλο και το στήσιμο
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το δυο ειδών βούτυρο που έχουμε λιώσει και το ηλιέλαιο. Σε ένα ταψάκι 35×25 περίπου λαδώνουμε με το μείγμα και ξεκινάμε να στρώνουμε ανά 2 τα φύλλα, αλλά προσοχή, τα μισά τα βάζουμε απέξω και το υπόλοιπο μέσα, δηλαδή στο τέλος με το μισό που έχουμε αφήσει απ έξω τυλίγουμε την κρέμα.
Λαδώνουμε ανά δυο λοιπόν και όταν τελειώσουν τα φύλλα ρίχνουμε μέσα την κρέμα και ξεκινάμε να βάζουμε τα φύλα μέσα σκεπάζοντας την κρέμα λαδώνοντας ένα ένα τώρα τα φύλλα.
Χαράζουμε σε κομμάτια, βουτυρώνουμε από πάνω και στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά και αφού το βγάλουμε απ τον φούρνο περιχύνουμε το κρύο σιρόπι.
Κέικ σοκολάτας στο τηγάνι
Το πανεύκολο κέικ σοκολάτας στο τηγάνι γίνεται σε χρόνο dt, είναι η ιδανική συνταγή για να ένα γρήγορο γλυκό για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Κέικ στο τηγάνι – υλικά για κέικ:
- 30 γρ βούτυρο
-70 γρ ζάχαρη
-40 γρ αλεύρι
-25 γρ κακάο
-1/4 κ.τ.γ σόδα
-1 αυγό
-60 ml γάλα
-80 ml σοκολατούχο γάλα
Για την γκανάζ για το κέικ στο τηγάνι:
-200 γρ κρέμα γάλακτος
-200 γρ κουβερτούρα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το γλασο.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί.
Κόβουμε την κουβερτούρα με το μαχαίρι σε κομματάκια.
Βγάζουμε από τη φωτιά το κατσαρολάκι και προσθέτουμε την κουβερτούρα μέσα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 10 λεπτά, έπειτα ανακατεύουμε με σύρμα και βάζουμε στο ψυγείο.
Πρέπει να κάτσει μισή ώρα σίγουρα.
Βάζουμε το βούτυρο στο τηγάνι και το βάζουμε στην εστία να λιώσει.
Στη συνέχεια το βγάζουμε από την εστία και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικα (εκτός το σοκολατούχο γάλα).
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, σκεπάζουμε με καπάκι και το βάζουμε στην εστια σε μέτρια φωτιά για περίπου 12-14 λεπτά, σκεπασμένο με το καπάκι.
Ανοίγουμε το καπάκι και με μια οδοντογλυφίδα τρυπάμε να δουμε, δεν χρειάζεται να βγει πνέει τελείως στεγνό, να μην αφήνει τίποτα επάνω στην οδοντογλυφίδα και αυτό γιατί, βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε 10 λεπτά με το καπάκι να ξεκουραστεί.
Με τους ατμούς θα ψηθεί τελείως.
Μεταφέρουμε πάλι στο τηγάνι και απλώνουμε από πάνω το κρυφό γλασο σοκολάτας. Βάζουμε για λίγο ψυγείο να κρυώσει και σερβίρουμε.