Πανετόνε στα καλύτερά του: 6 μαγαζιά στην Αθήνα που τιμούν το διάσημο ιταλικό γλυκό

Πανετόνε στα καλύτερά του: 6 μαγαζιά στην Αθήνα που τιμούν το διάσημο ιταλικό γλυκό

Τα έξι πιο λαχταριστά πανετόνε της Αθήνας.

Το πανετόνε είναι ένα γλυκό που αν και δεν ανήκει στη δική μας παράδοση έχει αγαπηθεί πολύ στην Ελλάδα. Είναι γεμάτο αρώματα φρέσκου βουτύρου, μοιάζει με το αγαπημένο μας τσουρέκι και είναι γεμάτο με ζαχαρωμένα φρούτα, σταφίδες και σοκολάτα. Η αλήθεια είναι ότι το να φτιάξουμε ένα καλό πανετόνε στο σπίτι δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση αφού απαιτεί ώρες και εμπειρία για να γίνει. Ευτυχώς οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας το φτιάχνουν πολύ ωραίο ακολουθώντας αυθεντικές ιταλικές συνταγές κι έτσι μας προσφέρουν πολλές και διαφορετικές επιλογές, από κλασικές μέχρι «πειραγμένες».

MiTo’21: Δύο νέες gourmet δημιουργίες που επανερμηνεύουν την παράδοση

Ανάμεσα στις σύγχρονες εκδοχές του panettone που ξεχωρίζουν στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή, η MiTo’21 προτείνει δύο δημιουργίες που συνομιλούν με την παράδοση χωρίς να φοβούνται την επανερμηνεία. Το Τσουρεκόνε συνδυάζει την αφράτη τεχνική του ιταλικού panettone με τα αρώματα του πολίτικου τσουρεκιού – μαχλέπι, μαστίχα, πορτοκάλι και κακουλέ – δημιουργώντας ένα γευστικό ταξίδι από το Μιλάνο έως την Κωνσταντινούπολη.

  MiTo’21

Με φυσικές πρώτες ύλες και αργή ωρίμανση, έχει ήδη αποσπάσει 2 αστέρια στα Great Taste Awards και διάκριση στα Best in Taste 2025 και θα κυκλοφορήσει μετά τα Χριστούγεννα σε συσκευασία 250g.

 MiTo’21

Στην ίδια φιλοσοφία, το Pane, Burro & Marmellata επιστρέφει στην ουσία του panettone, αντλώντας έμπνευση από τη νοσταλγική απλότητα του «ψωμί, βούτυρο και μαρμελάδα». Με προζυμένια ζύμη, εκλεκτό βούτυρο και φυσική μαρμελάδα βερίκοκο, αποπνέει αυθεντική καθημερινή απόλαυση και διατίθεται σε επιλεγμένα gourmet σημεία της Αθήνας, όπως οι Κάβες OAK, Benito και Αντώνης Λουμίδης.

Antonis Selekos Conceptual Desserts

Στο εργαστήριο του Αντώνη Σελέκου βρίσκουμε πανετόνε όλο τον χρόνο. Οι τέσσερις βασικές εκδοχές του έχουν γίνει πλέον κλασικές και ξεπουλάνε μόνιμα: σταφίδες, cranberries, πορτοκάλι και πικρή σοκολάτα / φιστίκια Αιγίνης, cranberries και λευκή σοκολάτα / καραμελωμένα φουντούκια και αλμυρή καραμέλα βουτύρου / καραμελωμένο μήλο, κανέλα και μοσχοκάρυδο. Ωστόσο, πάντα βγάζει και κάτι νέο για τις γιορτές οπότε αξίζει να περάσετε από εκεί και να κάνετε δώρο στον εαυτό σας για φέτος αυτή τη μοναδική γευστική εμπειρία.  

Εριφύλης 2, Αθήνα, τηλ. 210 7248 888

La Mole

Ο Μάρκο Μουρέ, ιδιοκτήτης αυτού του κομψού ζαχαροπλαστείου, είναι ιταλός οπότε εξ ορισμού ξέρει από καλό πανετόνε. Με παραδοσιακή διαδικασία αργής ωρίμασης και τα καλύτερα των υλικών φτιάχνει εδώ και χρόνια αυτό το λαχταριστό γλυκό, πολύ πριν γίνει μόδα στην Αθήνα. Ό,τι χρησιμοποιεί έρχεται κατευθείαν από Ιταλία και αυτό φαίνεται σε κάθε μπουκιά. Τα κλασικά αφράτα και μυρωδάτα πανετόνε του είναι απολαυστικότατα όμως αυτά που κάνουν τη διαφορά είναι αυτό με το κάστανο και η ολοκαίνουργια εκδοχή που περιέχει φιστίκια Αιγίνης. 

Δημοκρατίας 3, Πεύκη, τηλ. 210 8062 594

Ntouras bakery

Με προζύμι 80 ετών που έχουν πάρει από θρυλικό ζαχαροπλάστη που κάποτε έφτιαχνε γλυκά για τους τελευταίους βασιλιάδες της Ιταλίας κάνουν καθημερινά  δεκάδες εντυπωσιακά πανετόνε. Με αφράτη ζύμη, σαν σύννεφο, πλούσια αρώματα και γεύση θεϊκή αυτά τα πανετόνε συναγωνίζονται ακόμα και τα μελομακάρονα που είναι το σήμα κατατεθέν του συγκεκριμένου φούρνου. Η ποικιλία γεύσεων είναι μεγάλη και περιλαμβάνει κλασικές αλλά και πρωτότυπες επιλογές. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τον δυνατό συνδυασμό σοκολάτα-ρούμι αλλά αυτό με το limoncello που είναι φίνο και έξτρα αρωματικό.

Επιδαύρου 87, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6853 298

Ρίζος Ελαία

Ο Βασίλης και ο Αλέξανδρος Ρίζος έχουν μεγάλη οικογενειακή ιστορία στα παραδοσιακά ζυμώματα. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν ξεφύγει από τα ελληνικά όρια και έχουν βαλθεί να τελειοποιήσουν και το πανετόνε. Χρησιμοποιούν φυσικό προζύμι το οποίο αφήνουν να ωριμάσει τρεις ολόκληρες ημέρες. Βούτυρο και αλεύρι πρώτης ποιότητας, ολόφρεσκα αβγά και μπόλικη βανίλια κάνουν τα πανετόνε τους χρυσοκίτρινα και μοσχοβολιστά. Θα βρείτε αρκετές εκδοχές και η επιλογή έχει να κάνει καθαρά με το γούστο αφού όλες είναι πεντανόστιμες. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω μία θα ήταν αυτό με την τριπλή σοκολάτα (υγείας, λευκή και γάλακτος).

Ματρόζου 12, Αθήνα, τηλ.: 210 9249 527

Portatif

Αυτό το πανετόνε είναι εθιστικό όχι μόνο γιατί έχει αέρινη υφή και βουτυράτη γεύση αλλά και γιατί βγαίνει σε εκδοχές που δεν μπορεί να τους αντισταθεί κανείς. Οι φανατικοί του θαυμαστές κάνουν ουρές για να πάρουν ένα κουτί με το κλασικό και αγαπημένο πανετόνε που μοσχοβολάει βανίλια αλλά και για εκείνο το έξτρα φουσκωτό με τη μπόλικη καραμέλα. Το προζύμι τους το οποίο ταΐζουν συνέχεια θα βγάλει και φέτος τα πιο φρέσκα και λαχταριστά γι αυτό φροντίστε να περάσετε από εκεί το συντομότερο.

Μαυρομιχάλη 81, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3645 264