Μελομακάρονα από τον Παπασπύρου / Φωτογραφία: Instagram

Τα πιο λαχταριστά γιορτινά γλυκά της Αθήνας: Ζουμερά μελομακάρονα, αφράτοι κουραμπιέδες και τραγανές δίπλες

10 φούρνοι και ζαχαροπλαστεία σε κάθε άκρη της πόλης που φτιάχνουν φρέσκα και λαχταριστά γιορτινά γλυκά.

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή με τα περισσότερα και τα νοστιμότερα γλυκά ολόκληρου του χρόνου. Κάποιοι ευχαριστιούνται να τα φτιάχνουν με τα χεράκια τους στο σπίτι ακολουθώντας πατροπαράδοτες οικογενειακές συνταγές. Υπάρχουμε όμως κι εμείς που τα αναζητούμε σε αγαπημένα ζαχαροπλαστεία και φούρνους οι οποίοι ξέρουν την τέχνη τους καλύτερα από τον καθένα και τα φτιάχνουν με πρώτης ποιότητας υλικά και πολύ μεράκι. Επιτέλους ήρθε πάλι λοιπόν εκείνη η ώρα που ψάχνουμε, δοκιμάζουμε και βρίσκουμε τα καλύτερα. Ιδού η λίστα μας για να τα δοκιμάσετε και να τα απολαύσετε και φέτος.  

Παπασπύρου

Στρόγγυλοι, αφράτοι και μυρωδάτοι αυτοί οι κουραμπιέδες λιώνουν στόμα. Με πλούσια αρώματα βουτύρου πρώτης ποιότητας και διακριτική γεύση αμύγδαλου είναι ό,τι πιο φίνο θα δοκιμάσετε φέτος.

Τατοΐου 100, Νέα Ερυθραία, τηλ.: 201 6204 836

Sweet Alchemy by Stelios Parliaros

Τα μελομακάρονα του Στέλιου Παρλιάρου είναι ανάλαφρα και κάπως μπισκοτένια. Στα αρώματά τους ξεχωρίζει η κανέλα και το γαρίφαλο, είναι διακριτικά μελωμένα και έχουν μια γλυκιά ισορροπία στη γεύση που δεν σε λιγώνει. Από πάνω έχουν μπόλικο τριμμένο καρύδι που συμπληρώνει ωραία το σύνολο.

Ηροδότου 24, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7240 205

Georgios Galifianakis

Γνωστό για το απίστευτο γαλακτομπούρεκο που φτιάχνει αυτό το ζαχαροπλαστείο τα πάει πολύ καλά με οτιδήποτε σιροπιαστό και γιορτινό. Οι δίπλες του είναι ανάλαφρες και τραγανές, λουσμένες με πολύ μέλι και καρύδι. Ολόιδιες με σπιτικές.

Αυλακίου, Πόρτο Ράφτη, τηλ.: 2299 076 692

Le Greche

Αυτά τα μικρούτσικα κουραμπιεδάκια είναι τόσο νόστιμα που τρώγονται δύο δύο. Θα τα βρείτε σε βαζάκια που μόλις τα ανοίξετε θα μοσχοβολήσει ο τόπος. Η υφή τους είναι βελούδινη και παράλληλα τραγανή λόγω του αμυγδάλου. Τα μελομακάρονά τους είναι εξίσου λαχταριστά, θα τα βρείτε στα ίδια βαζάκια με τους κουραμπιέδες, επίσης σε μέγεθος μπουκιάς.

Μητροπόλεως 16, Σύνταγμα, τηλ.: 216 7006458

Μαστρονικόλας

Όποιος κάνει καλό γαλακτομπούρεκο φαίνεται ότι ξέρει να κάνει και καλές δίπλες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει λοιπόν το ξακουστό γαλακτοπωλείο του Πειραιά που φτιάχνει χρυσαφένιες και τέλεια μελωμένες δίπλες που τηγανίζονται καθημερινά σε φρέσκο εκλεκτό λάδι. Αν πάτε νωρίς μπορεί να τις πετύχετε ζεστές.

Κάσου 21, Καλλίπολη, τηλ.: 210 4523 378

Cucunari

Εδώ όλα είναι μπουκιές, και τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Φτιαγμένα με τα καλύτερα των υλικών και πάντα φρέσκα αξίζει να τα δοκιμάσετε και να τα πάρετε για το σπίτι ή για δώρο, στα κομψά κουτάκια του. Το απόλυτο highlight, είναι τα μελομακάρονα που φτιάχνονται με βρώμη και χωρίς καθόλου ζάχαρη. Υγιεινά και πεντανόστιμα, είναι το ίδιο απολαυστικά με τα κλασικά.

Εμπ. κέντρο Avenue, Λεωφ. Κηφισίας 41-47, Μαρούσι, τηλ.: 210 6100 369

Rio

Μπορεί αυτό το πολίτικο εστιατόριο να είναι γνωστό για τους μπαμπάδες του αλλά οι κουραμπιέδες κλέβουν όλη τη δόξα κάθε Χριστούγεννα. Βουτυρένιες μπουκιές γεμάτες αμύγδαλα που καβουρδίζονται επιτόπου και ψιλοκόβονται στο χέρι. Φουρνίζονται και ξεφουρνίζονται όλη την ημέρα αφού ξεπουλάνε πριν καν κρυώσουν.   

Πρωτέως 4 και Μουσών, Π. Φάληρο, τηλ.: 210 9831 892

Ρεμούνδος

Για τα πιο διάσημα μελομακάρονα της Αθήνας έχουν αρχίσει ήδη να δημιουργούνται ουρές. Ο ορισμός του κλασικού: μεγαλούτσικα και παχουλά, με τραγανή επιφάνεια, ζουμερή καρδιά, αρκετά μπαχαρένια με πολύ ψιλοτριμμένο καρύδι από πάνω.  

Τήνου & Κυψέλης, Κυψέλη, τηλ.: 210 8215 808

Lido

Στα πολίτικα ζαχαροπλαστεία φτιάχνουν τα καλύτερα ισλί, όλοι το ξέρουν αυτό. Σε αυτό το θρυλικό μαγαζί όμως οι φανατικοί των γεμιστών μελομακάρονων έρχονται από κάθε γωνιά της Αθήνας και στέκονται υπομονετικά στην ουρά προκειμένου να τα προμηθευτούν. Τρίγωνα, γεμάτα καρύδια, σιροπιασμένα καλά και κεντημένα στο χέρι. Απλά τέλεια.

Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ.: 210 7516 898

Σόβολος

Οι κλασικές δίπλες του Σόβολου είναι αραχνοΰφαντες, τυλιγμένες σε όμορφα ρολάκια και έχουν από πάνω σιρόπι και καρύδι όσο χρειάζεται για ισορροπία στη γεύση και στην υφή. Αξίζει όμως να δοκιμάσετε και αυτές που περιχύνονται με σοκολάτα η οποία είναι διακριτική και τους ταιριάζει πολύ.

Δαβάκη 52, Καλλιθέα, τηλ.: 210 9560 372