Ένα εκλεπτυσμένο πλατό αλλαντικών για τις γιορτές: 5 γαστρονομικές επιλογές που ξεχωρίζουν
Ένα πλατό ιδιαίτερων αλλαντικών είναι ό,τι πρέπει για τα καλέσματα των γιορτών, ειδικά αν είστε οινόφιλοι ή αγαπάτε τα αποστάγματα.
Οι μέρες που έρχονται περιλαμβάνουν συναντήσεις με οικογένεια και φίλους στις οποίες πάντα πρωταγωνιστεί το φαγητό αλλά και τα αγαπημένα μας ποτά. Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι αν αποφασίσετε να ανοίξετε το σπίτι σας και να υποδεχθείτε κόσμο θα πρέπει να περάσετε άπειρες ώρες στην κουζίνα ετοιμάζοντας ένα σωρό δύσκολα και χρονοβόρα φαγητά. Μπορείτε να οργανώσετε ένα πιο ανάλαφρο τσιμπολόγημα με ιδιαίτερα αλλαντικά και διάφορα άλλα λαχταριστά συνοδευτικά, ειδικά αν οι φίλοι και οι συγγενείς σας αγαπούν το κρασί. Ιδού οι προτάσεις μας για νόστιμους συνδυασμούς που θα καλύψουν όλα τα γούστα, από τα πιο φίνα μέχρι τα πιο πληθωρικά.
Προσούτο
Το πιο αγαπημένο ιταλικό αλλαντικό, που φτιάχνεται από χοιρομέρι, δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά και φινέτσα στα πλατό καθώς διαθέτει βαθιά κρεάτινη γεύση και ισορροπημένη αλμύρα. Ειδικά όταν είναι καπνιστό έχει έξτρα αρώματα που απογειώνουν την απόλαυση. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε και εξαιρετικό χοιρινό προσούτο ελληνικής παραγωγής αλλά και μια ιδιαίτερη παραλλαγή από πρόβειο κρέας. Ταιριάζει απόλυτα με την παρμεζάνα και το πεκορίνο ενώ του πάνε πολύ τα Ξινόμαυρα και τα Pinot Noir.
Καπνιστό ζαμπόν
Από τα πιο εκλεκτά αλλαντικά, το ζαμπόν είναι γεμάτο από τη γεύση και το άρωμα του καπνισμένου σε ξύλο οξιάς χοιρινού κρέατος. Στην κλασική του εκδοχή προέρχεται από μπούτι γι αυτό και είναι χαμηλό σε λιπαρά. Για πιο υγιεινό αποτέλεσμα, το οποίο δεν υστερεί όμως καθόλου σε γεύση, μπορείτε να επιλέξετε μοσχαρίσιο ζαμπόν ή ζαμπόν γαλοπούλας. Σε όλες τις περιπτώσεις έχετε μια νόστιμη κα θρεπτική επιλογή που ταιριάζει με έμενταλ ή κασέρι.
Σαλάμι αέρος
Μπορεί αυτή η πρόταση να είναι λίγο περισσότερο λιπαρή από τις προηγούμενες που αναφέραμε αλλά αξίζει την ατασθαλία. Και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για χοιρινό το οποίο στην παραδοσιακή του βερσιόν (Λευκάδος) περιέχει μπόλικα μπαχαρικά και σκόρδο οπότε είναι ιδανικό για όσους αγαπούν τα πικάντικα. Εννοείται ότι πάει με φέτα και παλαιωμένες γραβιέρες και συνοδεύεται ιδανικά με ούζο ή τσίπουρο.
Μορταδέλα με φιστίκι
Τρυφερή και νόστιμη, γεμάτη τραγανή ψίχα πράσινου κελυφωτού φιστικιού, αυτή η μορταδέλα ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Θα δώσει επιπλέον ιταλικό αέρα στα πλατό σας γι αυτό συνδυάστε την με φοκάτσια, κομμένη σε λεπτές φέτες και λιαστές ντομάτες. Απολαύστε το με ένα ροζέ από Αγιωργίτικο ή με μια ξηρή Μαυροδάφνη.
Σαλάμι Μιλάνο
Το έντονο κόκκινο χρώμα του τραβάει αμέσως τα βλέμματα αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που αξίζει να το συμπεριλάβετε σε όσα θα ψωνίσετε φέτος τις γιορτές. Φτιαγμένο από χοιρινό και βοδινό και αρωματισμένο με κρασί και φρέσκα μυρωδικά αυτό το σαλάμι συνδυάζεται ωραία με ελιές, chutney πιπεριάς και κριτσίνια χαρουπιού. Πλάι του πάει σίγουρα ένα Cabernet Sauvignon ή ένα ποτήρι Φωκιανό. Επίσης κυκλοφορεί στην αγορά και μια επιλογή επικαλυμμένη με τυρί η οποία είναι απολαυστικότατη.