Γαλοπούλα με σάλτσα κράνμπερι: Η συνταγή που κάνει το Thanksgiving πραγματική γιορτή

Γαλοπούλα με σάλτσα κράνμπερι: Η συνταγή που κάνει το Thanksgiving πραγματική γιορτή

Το απολαυστικό πιάτο του αμερικάνικου εθίμου που έχει κατακτήσει τον κόσμο.

Η Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day) είναι μια γιορτή που τις προηγούμενες δεκαετίες είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε σε αγαπημένες μας ταινίες και σειρές.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια δεν τη γιορτάζει μόνο η Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς) αλλά ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκει αφορμή να απολαύσει τα λαχταριστά φαγητά και τα ιδιαίτερα γλυκά που τη συνοδεύουν.

Τι ακριβώς γιορτάζουμε

Η Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day) είναι μια ετήσια παραδοσιακή γιορτή η οποία ουσιαστικά αποτελεί την έναρξη μιας μακράς εορταστικής περιόδου που καταλήγει στα Χριστούγεννα και στην Πρωτοχρονιά. Πιο συγκεκριμένα, στον Καναδά γιορτάζεται κάθε 2η Δευτέρα του Οκτωβρίου και στις ΗΠΑ κάθε 4η Πέμπτη του Νοεμβρίου. Η ημερομηνία των ΗΠΑ είναι όμως αυτή που έχει διαδοθεί και στις χώρες του υπόλοιπου κόσμου.

Εκείνη τη μέρα λοιπόν απονέμονται ευχαριστίες προς τoν Θεό για τα αγαθά που πρόσφερε στην κάθε οικογένεια μέσω της ετήσιας σοδειάς. Μπορεί βέβαια να ξεκίνησε στις αρχές του 17ου αιώνα που οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι αλλά στις μέρες μας πλέον αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μαζευτεί όλη η οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο νόστιμα σπιτικά φαγητά. Έτσι, σήμερα στην πιο σύγχρονη εκδοχή της, το κάθε μέλος της οικογένειας μιλάει ανοιχτά για τον λόγο που αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον Δημιουργό και στην συνέχεια προσεύχονται όλοι μαζί. Επίσης, κάθε χρόνο τέτοια μέρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, λόγω της συγκεκριμένης γιορτής, «σώζει» μια τυχερή γαλοπούλα σε τελετή που μεταδίδεται ζωντανά από τα αμερικάνικα αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ.

Η γαλοπούλα λοιπόν είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια στα τραπέζια της ημέρας σας γι αυτό κι εμείς σας δίνουμε μια συνταγή για να την μαγειρέψετε παραδοσιακά και να τη συνοδεύσετε με μια σάλτσα από κράνμπερι που της πάει τέλεια.

Ψητή γαλοπούλα / Φωτογραφία: Unsplash

Γαλοπούλα γεμιστή

Υλικά για 6-8 άτομα

  • 1 γαλοπούλα (περίπου 3 κιλά)
  • 2 μεγάλες πατάτες, χοντροκομμένες
  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα, χοντροκομμένη
  • 2 μεγάλα καρότα, χοντροκομμένα
  • 2 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες   
  • 1 μήλο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. αποξηραμένα κράνμπερι
  • 1 φλ. καρυδόψιχα ή πεκάν
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • 500 ml ζωμό κότας ή λαχανικών, σπιτικός ή ψυγείου
  • 4 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κλαδάκια δενδρολίβανο, τα φύλλα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα.  Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα  κρεμμύδια, το σκόρδο, το μήλο, τα κράνμπερι, την καρυδόψιχα και το βούτυρο. Αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει το βούτυρο και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Γεμίζουμε την κοιλιά της γαλοπούλας με το μείγμα και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί. Αραδιάζουμε γύρω γύρω τα λαχανικά και περιχύνουμε με το κρασί και τον ζωμό. Με ένα πινέλο αλείφουμε εξωτερικά τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε καλά. Πασπαλίζουμε με το δενδρολίβανο και σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε 2,5 ώρες και αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε μισή ώρα ακόμα μέχρι να ροδίσουν καλά η γαλοπούλα και τα λαχανικά. Αφήνουμε μισή ώρα να σταθεί και να σταματήσουν να βράζουν τα υγρά της, κόβουμε και σερβίρουμε.   

Cranberry sauce

Υλικά για 400 γρ.

  • 300 γρ. κράνμπερι (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • 150 γρ. ζάχαρη, λευκή ή καστανή, κρυσταλλική
  • 1 φλ. χυμό μήλου ή πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • αλάτι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • ½ κ.γ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από τον χυμό λεμονιού) σε μια μεσαία κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αποσύρουμε, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε μαζί με τη γαλοπούλα.