Γλασαρισμένη πανσέτα με πατάτες / Φωτογραφία: Unsplash

Γλασαρισμένη χοιρινή πανσέτα με πατάτες ψητές -Η πιο λαχταριστή συνταγή για κυριακάτικα και γιορτινά τραπέζια

Εύκολο και εντυπωσιακό ταυτόχρονα αυτό το ψητό χοιρινό μας βάζει σε χριστουγεννιάτικο mood και χορταίνει όλη την οικογένεια.

Όσο περνάνε οι μέρες και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα μπαίνουμε όλο και περισσότερο σε εορταστικό κλίμα που μας ανοίγει την όρεξη. Ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας γεμάτος γιορτές αλλά και Κυριακές με φίλους και οικογένεια. Οι πρωταγωνιστές αυτών των περιστάσεων είναι πάντα τα ψητά κρεατικά τα οποία βέβαια βάζουν κι αυτά τα «καλά» τους και μπαίνουν στον φούρνο με πιο ιδιαίτερα υλικά (φρούτα, μέλι, μπαχαρικά, μυρωδικά κλπ.). Το χοιρινό είναι ίσως το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό σε αυτές τις περιπτώσεις. Όχι μόνο επειδή είναι το εθνικό μας χριστουγεννιάτικο κρέας αλλά και γιατί η νοστιμιά του δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Επίσης είναι το υλικό που μαγειρεύεται πιο εύκολα από οποιοδήποτε άλλο, ειδικά αν διαλέξουμε συγκεκριμένα κομμάτια. Με τη συνταγή που σας δίνουμε για πανσέτες χωρίς κόκκαλο με εύκολο γλάσο θα γίνει λουκούμι σε χρόνο μηδέν

Γλασαρισμένη χοιρινή πανσέτα με πατάτες ψητές

Υλικά για 6 μερίδες

  • 1.800 γρ. πανσέτα, χωρίς κόκκαλο, κομμένη
  • 1 κιλό πατάτες με φλούδα, πλυμένες και χοντροκομμένες
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γλάσο

  • ½ ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, κομμένη στη μέση
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.α. βαλσαμικό ξίδι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. κέτσαπ
  • 3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
  • 1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι  
  • 1 κ.γ. σουσάμι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στο μούλτι όλα τα υλικά για το γλάσο και μπόλικο αλατοπίπερο. Χτυπάμε πάρα πολύ καλά μέχρι να λιώσουν όλα και να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ, μαζί με την πανσέτα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Απλώνουμε την πανσέτα σε ένα ταψί και περιχύνουμε με ό,τι έχει μείνει στο μπολ. Αραδιάζουμε γύρω τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα μέχρι να ροδίσει πολύ καλά και να πήξει το γλάσο. Σερβίρουμε ζεστό πασπαλίζοντας με το σουσάμι.