Χοιρινό με λευκό κρασί / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή: Χοιρινό με σάλτσα λευκού κρασιού για το τραπέζι της Κυριακής

Το πιο νόστιμο κατσαρολάτο χοιρινό γίνεται με λευκό κρασί και μπόλικο λεμόνι.

Το λεμονάτο χοιρινό είναι μια σταθερή αξία. Το ίδιο και τα κρασάτα φαγητά. Όταν όμως αυτές οι δύο διαχρονικές συνταγές συνδυάζονται τότε προκύπτει ένα λαχταριστό αποτέλεσμα που ενώνει την οικογένεια γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι και την ενώνει χορταίνοντάς την με τον πιο νόστιμο τρόπο.  

Τα 3 υλικά που κάνουν τη σάλτσα πιο νόστιμη, βελούδινη και μυρωδάτη

Τα μυστικά του κρασάτου χοιρινού είναι τρία: το βούτυρο, τα κρεμμύδια και ο φρέσκος χυμός λεμονιού. Με το βούτυρο και τα κρεμμύδια η σάλτσα γίνεται πηχτή και βελούδινη ενώ το λεμόνι ενώνεται με τα αρώματα και την οξύτητα του κρασιού και δίνει έξτρα νοστιμιά και άρωμα στο τελικό αποτέλεσμα. 

Χοιρινό με λευκό κρασί / Φωτογραφία: Shutterstock

Χοιρινό με σάλτσα λευκού κρασιού

Υλικά για 4 μερίδες

  • 750 γρ. χοιρινή σπάλα, χωρίς κόκαλο, κομμένη σε μερίδες ή φιλέτο κομμένο σε χοντρές φέτες
  • 4 μεγάλες πατάτες, χοντροκομμένες
  • 2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
  • 2 μεγάλα λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 φλ. λευκά μανιτάρια, σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 2 ποτήρια ζωμό κρέατος ή λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το χοιρινό για 4-5 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές. Με τρυπητή κουτάλα το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα. Το ίδιο κάνουμε και με τις πατάτες. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια και χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή). Τα σοτάρουμε ελαφρά για τουλάχιστον 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, ώστε να βγάλουν σιγά σιγά τα υγρά τους και να μαλακώσουν καλά. Όταν καραμελώσουν και σκουρύνουν ελαφρά προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και ανεβάζουμε ξανά τη φωτιά (από χαμηλή και μέτρια). Επιστρέφουμε το κρέας και τις πατάτες στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μισό λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακινούμε κυκλικά την κατσαρόλα. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να βράσουν οι πατάτες. Στο τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, τον χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με το ξύσμα. Ανακινούμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε ζεστό με μπόλικη πράσινη σαλάτα.