Η πίτα της Κυριακής: Συνταγή για λαχταριστή σφολιάτα με κιμά, ιδανική για το οικογενειακό τραπέζι
Η πιο χορταστική πίτα είναι αυτή που φτιάχνεται με κιμά, ό,τι πρέπει για κύριο κυριακάτικο πιάτο.
Οι πίτες που έχουν μέσα κρεατικά είναι ιδανικές για τα κυριακάτικα τραπέζια. Όχι μόνο επειδή είναι νόστιμες αλλά και γιατί είναι τόσο πληθωρικές που μπορούμε να τις σερβίρουμε ακόμα και ως κύριο πιάτο. Η αλήθεια είναι ότι πρακτικά δεν τους λείπει τίποτα αφού οι περισσότερες περιέχουν σίγουρα λαχανικά και κάποιες και τυριά. Για να είμαστε ειλικρινείς είναι λίγο πιο μπελαλίδικες από τις υπόλοιπες αλλά αξίζει τον κόπο να τις ετοιμάσουμε γιατί το αποτέλεσμα ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.
Ιδού μια κλασική συνταγή για πίτα με κιμά και σφολιάτα που αν τη φτιάξετε μία φορά θα σας τη ζητάνε συνέχεια:
Κιμαδόπιτα με σφολιάτα
Υλικά για 8-10 μερίδες (στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 εκ.)
- 1 πακέτο έτοιμο φύλλο σφολιάτας
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, σπάλα
- ½ φλ. ε.π. ελαιολάδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο
- 1 φύλλο δάφνη
- 2 σπόροι μπαχάρι
- 1 ποτήρι κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 ποτήρι ζωμός λαχανικών ή κρέατος, σπιτικός ή ψυγείου
- 1 φλ. καπνιστό τυρί, τριμμένο
- 1 αυγό, χτυπημένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κιμά για 10 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τη δάφνη και το μπαχάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 30 δευτερόλεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τον ζωμό και μπόλικο πιπέρι, ανακατεύουμε ελαφρά και σκεπάζουμε με το καπάκι. Βράζουμε για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να εξατμιστούν τα περιττά υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να χλιάνει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και στρώνουμε στο ταψί το ένα φύλλο σφολιάτας. Ρίχνουμε μέσα στον κιμά το κασέρι και το αυγό και ανακατεύουμε πολύ καλά. Απλώνουμε το μείγμα στη σφολιάτα και κλείνουμε από πάνω με το άλλο φύλλο. Κόβουμε γύρω γύρω τα περισσεύματα και τα γυρνάμε ώστε να κλείσουν καλά μεταξύ τους τα φύλλα γύρω γύρω. Ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα από κάτω αλλά και στην επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον μισή ώρα. Κόβουμε και σερβίρουμε.
Tip
Σερβίρετε κάθε κομμάτι με μια κουταλιά γιαούρτι από πάνω, της ταιριάζει πολύ. Επίσης, μπορεί να την φτιάξετε με φέτα ή κασέρι, αντί για καπνιστό τυρί. Της πάνε και τα δύο εξίσου.