Συνταγή για λαχταριστά λαζάνια φούρνου -Αγαπημένο πιάτο, ιδανικό για Κυριακή
Αγαπημένο φαγητό κάθε οικογένειας τα λαζάνια έχουν τα δικά τους μυστικά για να γίνουν τέλεια.
Τα λαζάνια δεν είναι ένα φαγητό που προέρχεται από τη δική μας γαστρονομική παράδοση. Καμία Ελληνίδα γιαγιά σε κανένα χωριό δεν μας περίμενε φουρνίζοντας λαζάνια. Ωστόσο, οι μαμάδες μας, ειδικά από τα 80s και μετά, υιοθέτησαν αυτό το ιταλικό φαγητό εντάσσοντας το στα κυριακάτικα τραπέζια αλλά και στα κάθε λογής οικογενειακά τραπεζώματα και γιορτινούς μπουφέδες. Οι λόγοι απλοί και απολύτως κατανοητοί. Ζυμαρικά, σάλτσα, τυρί, όλα μαζί στον φούρνο. Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτόν τον συνδυασμό; Προφανώς κανείς!
Ευτυχώς τα λαζάνια είναι σχετικά εύκολα και γίνονται με άπειρους τρόπους αφού πρακτικά χωράνε ανάμεσά τους όλα τα μεσογειακά υλικά, από τη ντομάτα και το σπανάκι μέχρι τον κιμά και τα θαλασσινά. Εμείς θα δώσουμε την all time classic εκδοχή με κιμά, ντοματένια σάλτσα και μπόλικο τυρί.

Λαζάνια με κιμά και μοτσαρέλα
Υλικά για 4-6 άτομα
- 1 πακέτο λαζάνια
- 200 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
Για τον κιμά
- 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (σπάλα)
- 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας, αραιωμένος σε 1 ποτήρι νερό
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 χούφτα φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο ή ½ κ.γ. ξερό, τριμμένο
Εκτέλεση
Κιμάς: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ανακατεύουμε μέχρι ο κιμάς να σπάσει σε μικρά κομματάκια και να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε την κανέλα και το μπαχάρι. Ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να πήξει λίγο η σάλτσα (αλλά να έχει αρκετά υγρά για να απορροφήσουν τα λαζάνια στον φούρνο). Προσθέτουμε τον βασιλικό, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα αντικολλητικό βαθύ ταψί απλώνουμε μία στρώση λαζάνια και απλώνουμε πάνω το 1/3 του κιμά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές και στο τέλος απλώνουμε τη μοτσαρέλα. Ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.
Tip
Για ακόμα πιο πλούσιο και λαχταριστό αποτέλεσμα μπορείτε να βάλτετε τυρί και ενδιάμεσα, μαζί με τον κιμά. θα λιώσει ομοιόμορφα και θα γίνει πεντανόστιμο. Επίσης, εκτός από μοτσαρέλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παρμεζάνα ή πεκορίνο, ταιριάζουν εξίσου με τα λαζάνια και τον κιμά.