Παστίτσιο όπως το έκανε η μαμά -Η απόλυτη συνταγή για το κυριακάτικο γεύμα
Το κλασικό παστίτσιο δεν έχει εποχή και αρέσει σε όλους γι αυτό είναι η τέλεια λύση μας για τα τραπέζια της Κυριακής που είναι όλη η οικογένεια μαζεμένη.
Το παστίτσιο θυμίζει οικογενειακό τραπέζι περισσότερο από κάθε άλλο φαγητό. Θυμίζει μαμά και γιαγιά να το ετοιμάζουν με υπομονή και μαεστρία καθώς θέλει μπόλικη ώρα για να γίνει αλλά και την απαραίτητη πείρα για να πετύχει. Κι αν πετύχει, δε μένει τίποτα στο ταψί. Άλλωστε, μεταξύ μας, πόσο λάθος μπορεί να πάει ένα φαγητό που στην ουσία είναι μακαρόνια με κιμά και μπεσαμέλ μαζί; Καθόλου!
Πάμε να το φτιάξουμε λοιπόν όπως του αξίζει και μας αξίζει:

Κλασικό παστίτσιο
Υλικά για 10-12 κομμάτια
Για τα μακαρόνια
- 500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
- 120 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, τριμμένα
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 αυγό, χτυπημένο
Για τον κιμά
- 750 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (σπάλα)
- 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 ξύλο κανέλας ή ¼ κ.γ. τριμμένη
- 4 κόκκοι μπαχάρι ή ¼ κ.γ. τριμμένο
- 4 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας, αραιωμένος σε 1 ποτήρι νερό
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 γρ. αγελαδινό βούτυρο
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 2 αυγά, χτυπημένα
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ½ φλ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, τριμμένα
Εκτέλεση
Κιμάς: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Ανακατεύουμε μέχρι ο κιμάς να σπάσει σε μικρά κομματάκια και να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε την κανέλα και το μπαχάρι. Ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να πήξει η σάλτσα.
Μπεσαμέλ: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά (να μην κοχλάσει). Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για 2-3 λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά το αλεύρι. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα ώστε να μη σβολιάσει. Μόλις πήξει και δέσει το μείγμα, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά και το μισό τυρί και ανακατεύουμε καλά.
Σύνθεση: Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και τα σουρώνουμε. Τα γυρνάμε πίσω στη ζεστή κατσαρόλα την οποία έχουμε αποσύρει όμως από τη φωτιά και ρίχνουμε από πάνω το ελαιόλαδο, το κεφαλοτύρι και το αυγό. Ανακατεύουμε πολύ καλά και ανάβουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα μέτριο βαθύ ταψί στρώνουμε ομοιόμορφα τα μακαρόνια και από πάνω απλώνουμε τον κιμά. Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ και την απλώνουμε καλά. Πασπαλίζουμε με το τυρί που έμεινε από τη μπεσαμέλ και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε το παστίτσιο να κρυώσει πολύ καλά για τουλάχιστον 1 ώρα ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε και να το σερβίρουμε χωρίς να διαλυθεί.