Αρνί με πατάτες / Φωτογραφία: Unsplash

Συνταγή για το ψητό της Κυριακής -Μελωμένο αρνί με πατάτες και σκόρδο, όπως το φτιάχνουν στα χωριά

Το κρέας με πατάτες στον φούρνο είναι το πιο κλασικό οικογενειακό φαγητό. Γίνεται εύκολα και αρέσει σε όλους, ειδικά όταν είναι αρνίσιο.

Το ψητό είναι μια έννοια συνυφασμένη με την ελληνική γαστρονομική παράδοση. Από το καθημερινό τραπέζι και το κυριακάτικο γεύμα της οικογένειας μέχρι τις γιορτές, τις χαρές, ακόμα και το πένθος, όλα έχουν τη μυρωδιά και τη γεύση του ψημένου κρέατος στην Ελλάδα. Έτσι κάπως, εκτός από συμβολική διαδικασία για την κάθε ξεχωριστή περίπτωση, το κρέας με πατάτες είναι και η πιο εύκολη λύση για κάθε τραπέζι.

Όσο για το αγαπημένο μας είναι φυσικά το αρνί. Το είδος κρέατος που στην Ελλάδα παράγεται περισσότερο από κάθε άλλο και καταναλώνεται συχνά. Η νοστιμιά του άλλωστε είναι τόσο μοναδική που είναι ο καλύτερος λόγος για να μαζευτούμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να ενωθούμε απολαμβάνοντας το.

Αρνί με πατάτες / Φωτογραφία: Unsplash

Αρνί με πατάτες και σκόρδα

Υλικά για 4-6 άτομα

  • 1.500 γρ. αρνίσια σπάλα, ολόκληρο κομμάτι με κόκκαλο
  • 1 κιλό baby πατάτες, με τη φλούδα
  • 1 κεφάλι σκόρδο, ολόκληρο
  • ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. ξερό δενδρολίβανο
  • χυμός από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Αλείφουμε πολύ καλά το αρνί με το μισό ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με μπόλικο αλατοπίπερο και το τρίβουμε καλά να πάει παντού. Το βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί και γύρω γύρω αραδιάζουμε τις πατάτες και το σκόρδο. Τις περιχύνουμε με ένα ποτήρι νερό και με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά και πασπαλίζουμε με το δενδρολίβανο. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 ώρες. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα μέχρι να ροδίσει και εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Ξεφουρνίζουμε και περιχύνουμε με το λεμόνι. Αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά και κόβουμε σε μερίδες. Σερβίρουμε ζεστό μαζί με τις πατάτες.   

Tip

Κόψτε το κεφάλι του σκόρδου στη μέση και με ένα μαχαιράκι βγάλτε από μέσα τις ψημένες σκελίδες. Θα διαπιστώσετε ότι έχουν μαλακώσει και έχουν γλυκάνει τόσο (δεν καίνε σχεδόν καθόλου) που τρώγονται ακόμα και σκέτες. Ωστόσο, μπορεί να τις μοιράσετε στα πιάτα μαζί με το αρνί και τις πατάτες ή να τις λιώσετε στο μούλτι και να περιχύσετε το φαγητό πριν το σερβίρετε.