Κουραμπιέδες / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή: Αφράτοι και αρωματικοί κουραμπιέδες με 5 υλικά

Με αγνά υλικά και παραδοσιακή συνταγή φτιάχνουμε τους πιο απολαυστικούς κουραμπιέδες.

Οι κουραμπιέδες είναι ένα γλυκό που στην Ελλάδα φτιάχνουμε αρκετά συχνά, κυρίως σε γάμους και ονομαστικές γιορτές. Είναι βέβαια και το πολυαγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων το οποίο θέλουμε να φουρνίζουμε για να μοσχομυρίζει το σπίτι. Αφράτοι και τραγανοί, με έντονα τα αρώματα του βουτύρου και δυνατή τη γεύση του αμυγδάλου, έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα μυστικά για να γίνουν σωστοί. Μοιάζουν δύσκολοι αλλά δεν είναι, αφού ουσιαστικά πρόκειται για τα πιο απλά μπισκότα βουτύρου. Μόνο λίγη προσοχή χρειάζονται σε κάποια σημεία τςη διαδικασίας και γίνονται τέλειοι, ειδικά αν ακολουθήσετε τη συνταγή μας.  

Κουραμπιέδες / Φωτογραφία: Shutterstock

Αφράτοι και αρωματικοί κουραμπιέδες

Υλικά για 2 κιλά

  • 600 γρ. φρέσκο βούτυρο, πρόβειο ή αγελαδινό
  • 200 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • 300 γρ. αμύγδαλα

Για την επικάλυψη

  • ροδόνερο ή ανθόνερο
  • άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη για τουλάχιστον 10 λεπτά (όσο περισσότερο το χτυπάμε τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη). Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το μπέϊκιν. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια ομοιόμορφη ζύμη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Στρώνουμε 2-3 ταψιά του φούρνου με λαδόκολλα. Πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια (περίπου 25 γρ. το καθένα) και τα αραδιάζουμε στα ταψιά αφήνοντας απόσταση για να φουσκώσουν χωρίς να κολλήσουν. Ψήνουμε για 25 λεπτά και όσο είναι ζεστοί τους ραντίζουμε με ανθόνερο ή ροδόνερο. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, πασπαλίζουμε με άφθονη άχνη και σερβίρουμε σε μια πιατέλα.  

Tips

-Όσο περισσότερο χτυπηθούν το βούτυρο με τη ζάχαρη τόσο πιο αφράτοι θα βγουν οι κουραμπιέδες. Οπότε ξεκινήστε με το minimum των 10 λεπτών αλλά ιδανικά αφήστε τα να δουλευτούν μέχρι και 20 λεπτά πριν ρίξετε τα υπόλοιπα υλικά.

-Για περισσότερο άρωμα μπορείτε να προσθέσετε στα υλικά σπόρους από έναν φρέσκο λοβό βανίλιας ή ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας.

-Ενισχύστε τη γεύση και τα αρώματα των κουραμπιέδων σας βάζοντας μια πρέζα αλάτι στη ζύμη.