Χριστούγεννα στα Τρίκαλα / Φωτογραφία: Shutterstock

Το απόλυτο χριστουγεννιάτικο χωριό: 3 μέρη στα Τρίκαλα για καλό φαγητό

Ταυτισμένα με τα Χριστούγεννα, λόγω του Μύλου των Ξωτικών, τα Τρίκαλα και τα χωριά γύρω τους προσφέρουν ιδιαίτερες γαστρονομικές εμπειρίες.

Ο Μύλος των Ξωτικών είναι το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας. Γι αυτό και τα Τρίκαλα είναι η πρώτη ιδέα που πέφτει στο τραπέζι όταν συζητάμε για γιορτινές διακοπές. Κάθε χρόνο το σκηνικό είναι όλο και πιο ονειρικό, όχι μόνο μέσα στην πόλη όπου πρωταγωνιστούν οι εντυπωσιακοί στολισμοί αλλά και εκτός με τις φυσικές ομορφιές και το γραφικό τοπίο να μαγεύουν τους επισκέπτες. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το καλό φαγητό και ιδιαίτερα η κρεατοφαγία που στη Θεσσαλία έχει την τιμητική της.

Φωτογραφία: Facebook

Νιαβής

Στο Νεραϊδοχώρι περίπου μια ώρα έξω από τα Τρίκαλα σε ένα μέρος απαράμιλλης ομορφιάς υπάρχει μια παραδοσιακή ταβέρνα με πιάτα αξέχαστα. Εκεί στα 1200 μέτρα υψόμετρο, με θέα το χιονισμένο βουνό και καθισμένοι πλάι στο τζάκι μπορείτε να απολαύσετε μελωμένο στιφάδο, λαχταριστό κοκκινιστό, γιουβέτσι και αρνί στη γάστρα που λιώνει στόμα. Όσο για όσα μπαίνουν στη σούβλα και στη σχάρα είναι νοστιμότατα και αριστοτεχνικά ψημένα. Από τις ζουμερές μπριζόλες και τα λεπτοκομμένα παϊδάκια, μέχρι το κοκορέτσι και τα αφράτα μπιφτέκια, όλα έρχονται μαζί με μπόλικες φρέσκιες τηγανητές πατάτες, κομμένες στο χέρι. Και το καλύτερο; Η ποικιλία γλυκών (πορτοκαλόπιτα, σοκολατόπιτα κ.ά.) που φέρνουν στο τέλος. 

Νεραϊδοχωρίου, Τρίκαλα, τηλ.: 2434 091 201

Φωτογραφία: Λαδοφάναρο
Φωτογραφία: Λαδοφάναρο

Λαδοφάναρο

Από τις πιο διάσημες παραδοσιακές ταβέρνες της πόλης που τα τραπέζια της είναι πάντα γεμάτα. Ο χώρος είναι ζεστός και φιλόξενος, διακοσμημένος με αντικέ αντικείμενα και στοιχεία που σε ταξιδεύουν στον χρόνο. Τα υλικά τους είναι όλα ντόπια και φρεσκότατα ενώ οι μερίδες γενναιόδωρες. Σερβίρουν ωραία λουκάνικα και αφράτα κεφτεδάκια ενώ το συκώτι και η μοσχαρίσια μπριζόλα τους είναι τρυφερά και ψημένα σωστά.  Επίσης έχουν και διάφορους μερακλήδικους μεζέδες όπως ψητή φέτα, μανιτάρια στη σχάρα και τηγανιά.  

Υψηλάντου & Κάνιγγος, Τρίκαλα, τηλ.: 24310 74 610

Φωτογραφία: Facebook
Φωτογραφία: Facebook

Πλάτανος

Στην περιοχή Μύκανη, στον δρόμο προς Καλαμπάκα, βρίσκεται ένα εστιατόριο που πατάει στην παράδοση αλλά προφέρει και πιο σύγχρονες επιλογές ελληνικής κουζίνας. Αν είστε Τρίκαλα αξίζει να οδηγήσετε ως εκεί μόνο και μόνο για τα πεντανόστιμα σουβλιστά τους (δοκιμάστε το κοντοσούβλι προβατίνας) αλλά και τις ιδιαίτερες κοπές που ψήνουν με ιδιαίτερη μαεστρία. Φτιάχνουν επίσης φοβερούς ντολμάδες με αυγολέμονο, κόκορα κρασάτο, πληθωρικές σαλάτες και χειροποίητες πίτες. Στα highlights, τα ευφάνταστα γλυκά τους με τη φίνα εμφάνιση και την ξεχωριστή γευστική ισορροπία που κάθε μέρα είναι διαφορετικά.

Μύκανη, τηλ.: 24320 82 342