Μελομακάρονα βρώμης χωρίς ζάχαρη / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη -Ανάλαφρα και υγιεινά

Με νιφάδες βρώμης και χωρίς καθόλου ζάχαρη φτιάχνουμε τα πιο απολαυστικά εναλλακτικά μελομακάρονα.

Λένε ότι το να αλλάζουμε τις συνταγές των παραδοσιακών γλυκών είναι ένα είδος ιεροσυλίας. Ταυτόχρονα όμως είναι και κρίμα να μην μπορεί κάποιος να απολαύσει καθόλου μια αγαπημένη λιχουδιά, για λόγους διατροφής και υγείας. Ειδικά όταν κάποιες προσαρμογές είναι ικανές να δώσουν το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα χωρίς να μας επιβαρύνουν τόσο είναι ευκαιρία να πειραματιζόμαστε και τελικά να ωφελούμαστε διατροφικά χωρίς να στερούμαστε τίποτα. Γι αυτό κι εμείς σας δίνουμε μια συνταγή για εναλλακτικά μελομακάρονα. Τα φτιάχνουμε με βρώμη για να τα εμπλουτίσουμε με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες ενώ δεν βάζουμε καθόλου ζάχαρη. Έτσι γλιτώνουμε μπόλικες θερμίδες και επωφελούμαστε ακόμα περισσότερο από τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά του μελιού. Είναι δηλαδή περίπου σαν να τρώμε μπάρες.

Μελομακάρονα βρώμης χωρίς ζάχαρη / Φωτογραφία: Shutterstock

Μελομακάρονα βρώμης χωρίς ζάχαρη

Υλικά για 2 κιλά

Για το σιρόπι

  • 350 ml νερό
  • 350 γρ. μέλι
  • 1 πορτοκάλι, κομμένο στα 2
  • 2 ξυλάκια κανέλας

Για τα μελομακάρονα

  • 300 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • 350 ml ε.π. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • ½ κ.γ σόδα
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • 1/3 κ.γ. γαρίφαλο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι (ακέρωτο)
  • μια πρέζα αλάτι
  • 400 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 400 γρ. αλεύρι βρώμης

Για το μέλωμα

Εκτέλεση

Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε λίγο να λιώσει το μέλι και αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό (από τη στιγμή που θα κοχλάσει). Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη, για 2-3 ώρες τουλάχιστον, μέχρι να κρυώσει εντελώς το σιρόπι.

Μελομακάρονα: Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τον χυμό και το λάδι. Προσθέτουμε το μέλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα και το αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι και προσθέτουμε σταδιακά τις νιφάδες και ύστερα το αλεύρι. Μόλις ενωθούν τα υλικά σταματάμε το ανακάτεμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ (περίπου 25 γρ. το καθένα). Στρώνουμε 2 ταψιά με λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω τα μελομακάρονα αφήνοντας ανάμεσα κενό ώστε να μην κολλήσουν όταν φουσκώσουν στο ψήσιμο. Ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα ξεφουρνίζουμε και τα ρίχνουμε κατευθείαν στο κρύο σιρόπι. Με μια τρυπητή κουτάλα τα γυρίζουμε προσεκτικά για να μη διαλυθούν. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να στραγγίξουν. Στρώνουμε μια στρώση σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με μέλι και με καρύδι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 2-3 στρώσεις.