Συνταγή για οσομπούκο αλα Μιλανέζε -Το πιο λαχταριστό ιταλικό πιάτο για το γιορτινό τραπέζι
Αυτό το παραδοσιακό πιάτο της Λομβαρδίας είναι ιδανική εναλλακτική για τα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Στην Ελλάδα παραδοσιακά φτιάχνουμε ψητό χοιρινό και αρνί για τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα τραπέζια. Αρκετοί βέβαια φουρνίζουν και γεμιστή γαλοπούλα που δεν είναι δικό μας έθιμο αλλά με τα χρόνια το έχουμε υιοθετήσει. Ωστόσο, σε πολλές περιοχές της χώρας μας ο μεγάλος πρωταγωνιστής δεν είναι απαραίτητα κάποιο ψητό κρέας αλλά ένα πληθωρικό μαγειρευτό φαγητό, όπως το χοιρινό πρασοσέλινο και οι λαχανοντολμάδες που φτιάχνουν στη βόρεια Ελλάδα, το αρνί φρικασέ και το αγιογούρουνο στιφάδο, ο κρασάτος κόκορας και άλλα κλασικά πιάτα από κάθε γωνιά της χώρας μας.
Το ίδιο ισχύει βέβαια και σε άλλες χώρες, ειδικά στις γειτονικές μας τις μεσογειακές. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, τα μαγειρευτά γιορτινά φαγητά είναι εξαιρετικά νόστιμα και αξίζουν μια θέση σε κάθε τραπέζι Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Γι αυτό κι εμείς σας προτείνουμε ένα πεντανόστιμο πιάτο από τη Λομβαρδία ώστε να κάνετε τη διαφορά φέτος στα επίσημα καλέσματά σας. Με μπόλικα λαχανικά και κρασί το οσομπούκο αλα Μιλανέζε σιγομαγειρεύεται και μαλακώνει μέσα σε μελωμένη σάλτσα κρασιού.
Οσομπούκο αλα Μιλανέζε
Υλικά για 4 άτομα
- 4 φέτες μοσχαρίσιο οσομπούκο (περίπου 300 γρ. η καθεμία)
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 ξερά κρεµµύδια, ψιλοκοµμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 4 καρότα, σε φέτες
- 500 γρ. κρεµµυδάκια στιφάδου
- 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
- χυμός και ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
- 500 γρ. φρέσκα ντοματίνια ή 1 κονσέρβα ντοµατάκια κονκασέ
- 1 κ.σ. πελτέ ντοµάτας
- 1 λίτρο ζωµό κρέατος, σπιτικό ή ψυγείου
Για την γκρεμολάτα
- 2 κ.γ. ξύσµα λεµονιού (ακέρωτου)
- 1 φλ. µαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
Γκρεμολάτα: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Οσομπούκο: Προθερµαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Αλατοπιπερώνουµε καλά το κρέας και το σοτάρουµε για 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει καλά. Με μια τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε σε ένα πιάτο και συνεχίζουμε σοτάροντας όλα τα λαχανικά εκτός από τα ντοματίνια. Σβήνουµε µε το κρασί, προσθέτουµε τα ντοματίνια, τον πελτέ και τον ζωμό. Ανακατεύουμε και μόλις πάρουν μια καλή βράση αποσύρουμε από τη φωτιά. Βάζουμε το κρέας σε ένα βαθύ ταψί ή γάστρα μαζί με τα λαχανικά και τη σάλτσα. Από πάνω ρίχνουμε την γκρεμολάτα και ανακινούμε ελαφρά. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα-αλουμινόχαρτο ή καπάκι και ψήνουμε για 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να πήξει η σάλτσα. Σερβίρουμε ζεστό με αφράτο πιλάφι.