Σπανακόπιτα σε σάντουιτς χωρίς φύλλο

Σπανακόπιτα με ψωμί του τοστ αντί για φύλλο -Η απλή συνταγή που θα γλείφεις τα δάχτυλά σου

Η συνταγή για σάντουιτς σπανακόπιτας χωρίς φύλλο και με τυρί στην σχάρα ετοιμάζεται σε λιγότερο από μισή ώρα και είναι ένα άκρως απολαυστικό γεύμα.

Η σπανακόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και διαχρονικά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας. Με φύλλο τραγανό και γέμιση αρωματική από φρέσκο σπανάκι, μυρωδικά και φέτα, αποτελεί μια γευστική ανάμνηση για πολλούς, από τα παιδικά χρόνια στο οικογενειακό τραπέζι μέχρι τα κυριακάτικα πρωινά στο εξοχικό. Είτε φτιαγμένη με χωριάτικο φύλλο είτε πιο «αστική» με λεπτό φύλλο κρούστας, η σπανακόπιτα συμβολίζει την απλότητα, τη νοστιμιά και την παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά. Ωστόσο αυτή τη γεύση για να την απολαύσουμε θα πρέπει να ταλαιπωρηθούμε λίγο καθώς δεν πρόκειται και απλή και γρήγορη συνταγή. Ωστόσο υπάρχει μία συνταγή για σάντουιτς, όπου αντί για φύλλο μπορούμε να βάλουμε ψωμί και παρ’ όλα αυτά η γεύση της παραδοσιακής σπανακόπιτας να παραμείνει αναλλοίωτη.

Αυτό το σάντουιτς σπανακόπιτας με ψητό τυρί μπορεί να προσφέρει όλες τις γεύσεις της παραδοσιακής ελληνικής σπανακόπιτας, χωρίς να χρειαστεί να ασχοληθείτε με φύλα και περίπλοκες διαδικασίες. Είναι το ιδανικό σνακ αλλά και ολόκληρο γεύμα, για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας αφού η συνολική διάρκεια για να προετοιμαστεί να ξεπερνά τα 30 λεπτά.

Απόσπασμα από το βίντεο εκτέλεσης του Eating Well

Σάντουιτς σπανακόπιτας με ψητό τυρί και ψωμί αντί για φύλλο

Υλικά

2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο σε φέτες

¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι

1 συσκευασία (350 γρ.) baby σπανάκι

2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο ​​άνηθο

2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό

1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πιπέρι

½ φλιτζάνι μερικώς αποβουτυρωμένο τυρί ρικότα

6 κουταλιές της σούπας θρυμματισμένη φέτα

4 φέτες τυρί προβολόνε

8 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως για σάντουιτς

2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, χωρισμένο σε μερίδες

Εκτέλεση

  • Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κρεμμυδάκι ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει, περίπου για 1 λεπτό. Προσθέστε το σπανάκι σε δόσεις και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθεί για 3 έως 5 λεπτά. Προσθέστε τον άνηθο, τον μαϊντανό, το σκόρδο και το πιπέρι ανακατεύοντας για 1 λεπτό. Μεταφέρετε το μείγμα σπανακιού σε ένα μεγάλο μπολ. ​​Ανακατέψτε τη ρικότα και τη φέτα.
  • Μοιράστε το προβολόνε σε 4 φέτες ψωμιού. Γαρνίρετε την καθεμία με περίπου 1/2 φλιτζάνι από το μείγμα σπανακιού και μια άλλη φέτα ψωμιού.
  • Σκουπίστε το τηγάνι. Ζεστάνετε 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού λάδι και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέστε τα 2 σάντουιτς και αφήστε μέσα μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν, περίπου 3 λεπτά δηλαδή. Γυρίστε τα και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να λιώσει το τυρί, προσαρμόζοντας τη φωτιά όπως χρειάζεται για περίπου 2 λεπτά ακόμα. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα: 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού λάδι, 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και 2 σάντουιτς και σερβίρετε αμέσως όσο το τυρί είναι ζεστό και λιώνει σε κάθε μπουκιά.

Δείτε την συνταγή