Η κλασική συνταγή για τον απόλυτο σπιτικό χαλβά με τη μέθοδο 1-2-3-4
Ο χαλβάς είναι ένα αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό που έχει τις ρίζες του στην ελληνική και μεσανατολική κουζίνα.
Φτιαγμένος κυρίως από σιμιγδάλι, ζάχαρη και λάδι, ο χαλβάς ξεχωρίζει για την πλούσια υφή και το ζεστό άρωμα που του δίνουν τα μπαχαρικά και τα εσπεριδοειδή. Είναι ένα γλυκό που συνδυάζει απλότητα και νοστιμιά και ιδανικό να συνοδεύσει στιγμές χαλάρωσης και γιορτινές περιστάσεις και με τη σωστή τεχνική, ο χαλβάς γίνεται αφράτος, ρόδινος και γεμάτος γεύση, χαρίζοντας στιγμές γευστικής απόλαυσης αλλά και αναμνήσεις από το παρελθόν.
Αυτή η συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά είναι η κλασική εκδοχή που ξεχωρίζει για το πλούσιο άρωμα και την τέλεια υφή της. Ένα γλυκό που αξίζει να δοκιμάσετε και να μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας.
Συνταγή για τον παραδοσιακό χαλβά
Υλικά για 8 άτομα:
1 φλ. λάδι (ελαιόλαδο, ή καλύτερα ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)
2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
3 φλ. ζάχαρη (ή λιγότερο, ανάλογα τις προτιμήσεις σας)
4 φλ. νερό
2 ξυλαράκια κανέλας
1 λωρίδα φλούδα πορτοκαλιού (το πορτοκαλί μέρος μόνο)
1 λωρίδα φλούδα λεμονιού (το κίτρινο μέρος μόνο)
3 γαρίφαλα
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα σε σκόνη
½ φλ. Ψιλές σταφίδες
2/3 φλ. αμύγδαλα (βρασμένα και ασπρισμένα)

Εκτέλεση
Βάζετε τα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και τα ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Μόλις πάρουν χρώμα, τα βγάζετε αμέσως σε ένα πιάτο για να μην καούν. Έπειτα, τα χοντροκόβετε στο μπλέντερ ή στο πολυμίξερ, ή τα θρυμματίζετε με γουδί και γουδοχέρι, και τα αφήνετε στην άκρη.
Για το σιρόπι, βάζετε το νερό σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μαζί με τη ζάχαρη, τα ξυλαράκια κανέλας, τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού και τα γαρίφαλα. Ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει να βράζει και μόλις κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε να σιγοβράσει για 5 λεπτά χωρίς να το ανακατεύετε. Αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα, ιδανικά αντικολλητική, ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν το λάδι ζεσταθεί καλά, προσθέτετε το σιμιγδάλι και το ανακατεύετε συχνά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει που λέμε. Κατόπιν, χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε να ανακατεύετε ασταμάτητα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι το σιμιγδάλι να ροδίσει καλά και να βγάλει ωραίο άρωμα. Προσθέτετε την κανέλα σε σκόνη, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες και ανακατεύετε κι έπειτα αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Με μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρείτε από το σιρόπι τα ξυλαράκια κανέλας, τις φλούδες και τα γαρίφαλα. Σιγά σιγά ρίχνετε το σιρόπι μέσα στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα. Βάζετε την κατσαρόλα ξανά σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι το σιρόπι να απορροφηθεί τελείως, το μείγμα να πήξει και να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τον χαλβά χωρίς να κάνετε τίποτα για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια, λαδώνετε ελαφρά μια όμορφη φόρμα και μεταφέρετε μέσα τον χαλβά. Πιέζετε απαλά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να ισιώσει η επιφάνεια και τον αφήνετε να κρυώσει για περίπου 1 ώρα πριν τον ξεφορμάρετε. Σερβίρετε το γλυκό κρύο.