Σούπα κουνουπιδιού / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγές: Τρεις φθινοπωρινές σούπες που ζεσταίνουν τον ουρανίσκο και τη διάθεση

Θρεπτικές και γρήγορες οι σούπες είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας αυτή την εποχή.

Το φθινόπωρο είναι η εποχή της αφθονίας των νόστιμων ριζών και των πληθωρικών λαχανικών. Λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και των βροχών είναι η περίοδος που κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ιώσεις και τα κρυολογήματα. Για να αμυνθούμε όμως απέναντι σε όλα αυτά και να τα προλάβουμε όσο γίνεται καλό είναι να δώσουμε στη διατροφή μας την προσοχή που της αξίζει. Πάμε λοιπόν στο μανάβικο και στη λαϊκή ή έστω σε ένα μεγάλο κοντινό σουπερμάρκετ και γεμίζουμε το ψυγείο με φρέσκα πολύχρωμα υλικά για να τα έχουμε εύκαιρα και να φτιάχνουμε γρήγορα υγιεινές και χορταστικές σούπες. Ιδού οι πιο νόστιμοι τρόποι να ενυδατωθούμε και να πάρουμε τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε.

Σούπα κουνουπιδιού με κεφαλοτύρι

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 κουνουπίδι, χοντροκομμένο
  • 1 μεγάλη πατάτα, χοντροκομμένη
  • 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 1 πράσο, χοντροκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, κομμένη στη μέση
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών (σπιτικός ή ψυγείου)
  • Χυμός από ένα λεμόνι
  • 4 κ.σ. κεφαλοτύρι, τριμμένο για το σερβίρισμα
  • 4 κ.γ. ηλιόσπορος, για το σερβίρισμα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το πράσο και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το κουνουπίδι και την πατάτα και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 1-2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με μπόλικο μοσχοκάρυδο. Σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Αποσύρουμε και αλέθουμε με ραβδομπλέντερ ή τμηματικά στο μούλτι, μέχρι να λιώσει εντελώς και να γίνει βελούδινη. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με τη σούπα στη φωτιά (μέτρια) και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε την κρέμα και το λεμόνι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε ζεστή με το κεφαλοτύρι και τον ηλιόσπορο.

Παντζαρόσουπα / Φωτογραφία: Shutterstock

Παντζαρόσουπα με γιαούρτι

Υλικά για 4 μερίδες

  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 4 μέτρια παντζάρια, ωμά (καθαρισμένα και τριμμένα στο τρίφτη)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • μισή σελινόριζα, χοντροκομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
  • 2 κ.σ. μηλόξιδο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα παντζάρια, το κρεμμύδι, τη σελινόριζα και το σκόρδο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον ζωμό, δυναμώνουμε τη φωτιά (από χαμηλή σε δυνατή) και μόλις πάρει βράση τη χαμηλώνουμε ξανά (από δυνατή σε μέτρια). Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για περίπου 45 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει εντελώς. Προσθέτουμε το μηλόξιδο, το γιαούρτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί το γιαούρτι και να ενωθεί-ομογενοποιηθεί με τα υγρά και τα υλικά της σούπας.

Tip:Σερβίρετε τη σούπα με κρίθινα κρουτόν, της πάνε πολύ.

Κολοκυθόσουπα / Φωτογραφία: Shutterstock

Κολοκυθόσουπα

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 κιλό κίτρινη κολοκύθα, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
  • 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4 σπόροι μπαχάρι
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (σπιτικό ή ψυγείου)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε την κολοκύθα, το κρεμμύδι και τα καρότα για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να ροδίσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε καλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή). Βράζουμε για μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά. Αφαιρούμε τη δάφνη και λιώνουμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ μέσα στην κατσαρόλα ή τμηματικά στο μούλτι. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tip: Για έξτρα τραγανό στοιχείο και πιο πλούσια γεύση γαρνίρετε τη σούπα με λίγες σταγόνες κρέμα γάλακτος και κολοκυθόσπορο.