Συνταγή για ψητές γλυκοπατάτες -Δύο υλικά αρκούν για να γίνουν πεντανόστιμες
Γευστικές και εξαιρετικά θρεπτικές οι γλυκοπατάτες γίνονται το τέλειο κύριο γεύμα με ένα γρήγορο ψήσιμο στον φούρνο και μόνο δύο επιπλέον υλικά.
Οι γλυκοπατάτες είναι μια σχετικά πρόσφατη διατροφική εμμονή. Ολόκληρος ο πλανήτης τις εντάσσει όλο και περισσότερο στη διατροφή του για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Κατάγονται από την Αμερική (κεντρική και Νότια) και ήρθαν προς την Ευρώπη και την Ασία στα τέλη του 15ου αιώνα. Μπορεί να είναι ένα τελείως άλλο είδος φυτού από τις πατάτες αλλά προφανώς τους δώσαμε αυτό το όνομα επειδή τους μοιάζουν στην όψη και στην υφή όταν είναι ωμές. Περισσότερο γνωστές είναι οι πορτοκαλί αλλά υπάρχουν και λευκές, ακόμη και μωβ. Το κοινό στοιχείο όλων των ειδών γλυκοπατάτας όμως είναι η πλούσια, βελούδινη υφή (μετά το ψήσιμο) και η γλυκιά γεύση φυσικά.
Αυτό που τις κάνει όλο και πιο δημοφιλείς όμως είναι η ιδιαίτερη θρεπτική τους αξία. Γεμάτες βιταμίνη Α, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό ενώ περιέχουν Κάλιο και Μαγνήσιο που ρυθμίζουν την πίεση και χαλαρώνουν του μύες και το νευρικό σύστημα. Πλούσιες σε φυτικές ίνες μας χορταίνουν χωρίς να μας παχαίνουν αφού προκαλούν κορεσμό, ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και φροντίζουν την καλή λειτουργία το πεπτικού συστήματος. Και το καλύτερο; Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (χαμηλότερο από τις πατάτες) με αποτέλεσμα να κρατούν το σάκχαρο του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
Πρακτικά μπορούμε να τις απολαύσουμε με όλους τους γνωστούς τρόπους: τηγανητές, ψητές, βραστές, πουρέ κλπ. Είναι άλλωστε τόσο νόστιμες που δεν χρειάζονται και πολλά. Παρακάτω σας δίνουμε μια απλή συνταγή που τις κάνει λαχταριστές εύκολα και γρήγορα.

Ψητές γλυκοπατάτες με γιαούρτι
Υλικά για 4 μερίδες
- 4 μεγάλες γλυκοπατάτες, καλά πλυμένες
- 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
- 2 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C στον αέρα. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και βάζουμε επάνω τις γλυκοπατάτες αφού τις τρυπήσουμε γύρω γύρω με ένα μικρό μαχαίρι. Ψήνουμε για τουλάχιστον 45 λεπτά ώστε να μαλακώσουν καλά μέχρι μέσα (τσεκάρουμε μπήγοντας τη λάμα ενός μαχαιριού μέχρι το κέντρο). Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε 5 λεπτά. Τις ανοίγουμε με το μαχαίρι χωρίς να τις κόψουμε εντελώς και μοιράζουμε μέσα το γιαούρτι. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο και σερβίρουμε ζεστές.
Tip
Μπορούμε να τις ραντίσουμε και με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο αν θέλουμε ή να βάλουμε 1 κ.γ. βούτυρο στην καθεμία, όσο είναι καυτές για να λιώσει να πάει παντού μέσα στη σάρκα τους.