Μελιτζάνες ογκρατέν με γιαούρτι / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για μελιτζάνες ογκρατέν με γιαούρτι -Το απόλυτο καλοκαιρινό comfort food

Ένα πλούσιο και λαχταριστό φαγητό για όλη την οικογένεια με απόλυτες πρωταγωνίστριες τις αγαπημένες μας μελιτζάνες.

Οι μελιτζάνες είναι στον καιρό τους γι αυτό κι εμείς τις βάζουμε παντού. Πέρα από τον μουσακά, τα παπουτσάκια, το μπριάμ και το κατσαρολάτο μοσχάρι όμως υπάρχουν και άλλα φαγητά που τις αποθεώνουν. Όλοι άλλωστε θυμόμαστε τις σοφές μαμάδες μας να κάνουν τα πάντα γκρατέν και σουφλέ ετοιμάζοντας εύκολα και γρήγορα φαγητά κρεμώδη και φουσκωτά με φρέσκα λαχανικά της κάθε εποχής, αυγά, τυριά και ό,τι άλλο σχετικό και ταιριαστό βρισκόταν στο ψυγείο ανά πάσα στιγμή.

Έτσι κάνουμε κι εμείς στην παρακάτω συνταγή όπου αντί για κρέμα γάλακτος χρησιμοποιούμε βελούδινο γιαούρτι. Έτσι έχουμε ένα εξίσου λαχταριστό αλλά σαφώς πιο ανάλαφρο αποτέλεσμα, ό,τι πρέπει για τα κυριακάτικα τραπέζια του καλοκαιριού.      

Μελιτζάνες ογκρατέν με γιαούρτι / Φωτογραφία: Shutterstock

Μελιτζάνες ογκρατέν με γιαούρτι

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες, σε λεπτές φέτες
  • 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 4 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 2 αυγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 500 ml γάλα φρέσκο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.γ. αποξηραμένος βασιλικός
  • 120 γρ. φέτα, τριμμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα. Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε μέσα τις μελιτζάνες (τη μία δίπλα στην άλλη, χωρίς να αφήνουμε κενά). Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, δημιουργώντας στρώσεις μέχρι να τελειώσουν σχεδόν οι μελιτζάνες (κρατάμε 10 φέτες για την επιφάνεια). Περιχύνουμε με τις ντομάτες και το ελαιόλαδο. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, το γιαούρτι, το γάλα, το σκόρδο, τον βασιλικό και τη φέτα. Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα, στρώνουμε από πάνω τις μελιτζάνες που έχουμε κρατήσει  και ψήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.

Tip
Αντί για φέτα μπορείτε να βάλετε παρμεζάνα ή πεκορίνο θα δώσουν μια πιο ιταλική πινελιά στο φαγητό. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε την ίδια ακριβώς συνταγή με όποιο λαχανικό αγαπάτε περισσότερο (πατάτες, πιπεριές, κολοκύθια) ή ακόμα και με συνδυασμό λαχανικών, σαν μπριάμ ογκρατέν με γιαούρτι.