Συνταγή για ασιατική σαλάτα με αγγούρι, τσίλι και σουσάμι -Δροσερή, πικάντικη και υγιεινή
Η πιο εύκολη σαλάτα με αγγούρι μας ενυδατώνει, μας αποτοξινώνει και μας αδυνατίζει παράλληλα.
Πολλοί από εμάς δεν ξέρουμε καν τι γεύση έχει το αγγούρι. Και δεν εννοούμε ότι δεν έχουμε δοκιμάσει ποτέ στη ζωή μας το συγκεκριμένο λαχανικό. Εννοούμε ότι μπορεί να το έχουμε φάει πάρα πολλές φορές, κυρίως μέσα σε σαλάτες, αλλά να μας έχει περάσει αδιάφορο. Κι αυτό γιατί, ακόμα κι όταν είναι φρεσκότατο στην απόλυτη εποχή του, πέρα από την τραγανή υφή του και τη δροσερή αίσθηση που αφήνει στο στόμα δεν έχει κάτι άλλο ιδιαίτερο να μας προσφέρει. Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, τα καλά αγγούρια και χαρακτηριστικό άρωμα έχουν και συγκεκριμένη γεύση επίσης. Αρκεί να καλλιεργούνται σωστά, δηλαδή να είναι υπαίθρια, βιολογικά, από σπιτικό μποστάνι κλπ.
Ακόμα κι έτσι όμως οι χρήσεις του είναι περιορισμένες, ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε, αφού οι πρώτες σχετικές συνταγές που μας έρχονται στο μυαλό είναι η χωριάτικη σαλάτα και το τζατζίκι. Εντάξει, αν σκεφτούμε λίγο ακόμα θα μας έρθουν και άλλες πιο ανατολίτικες σαλάτες (π.χ. ταμπουλέ), κάποια σάντουιτς ή sushi rolls που το συνδυάζουν με τυρί κρέμα, σολομό και τόνο, ίσως και κάποια detox smoothies. Ωστόσο, σε καμία σχεδόν από αυτές τις περιπτώσεις το αγγούρι δεν είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής.
Γι αυτό κι εμείς σας προτείνουμε μια αγγουροσαλάτα με ασιατικό αέρα που όχι μόνο βάζει το αγγούρι στο επίκεντρο αλλά απογειώνει τη γεύση του και τα οφέλη του με ελάχιστα υλικά σε χρόνο μηδέν.

Aσιατική σαλάτα με αγγούρι, τσίλι και σουσάμι / Φωτογραφία: Shutterstock
Aσιατική σαλάτα με αγγούρι, τσίλι και σουσάμι
Υλικά για 2 μερίδες
- 2 μικρά αγγούρια με τη φλούδα
- 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
- 1 πιπερίτσα τσίλι, χωρίς σπόρια
- 2 κ.σ. σησαμέλαιο
- 2 κ.σ. ξίδι ρυζιού ή μηλόξιδο
- μια πρέζα ζάχαρη καστανή κρυσταλλική
- αλάτι
Εκτέλεση
Κόβουμε το αγγούρια σε λεπτά μισοφέγγαρα και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το σουσάμι. Ρίχνουμε στο μούλτι όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλάτι κατά βούληση. Τα χτυπάμε καλά μέχρι να λιώσουν εντελώς και περιχύνουμε τα αγγούρια με το μείγμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.
Tips
-Μπορείτε να παίξετε και με άλλα ασιατικά και μη υλικά που σας αρέσουν ή έχετε στο σπίτι. Αντί για τσίλι μπορείτε ας πούμε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο τζίντζερ και αντί για σουσάμι να βάλετε και μαυροκούκι.
-Ένα ωραίο κόλπο για να μαριναριστεί καλύτερα η σαλάτα και να ανταλλάξουν τα υλικά τα αρώματα και τις γεύσεις τους είναι να τη βάλετε στο ψυγείο πριν τη σερβίρετε. Μισή ώρα αρκεί για να «ψηθεί» λίγο το αγγούρι αλλά να παραμείνει ζωντανό και τραγανό. Όσο παραπάνω μένει τόσο περισσότερο θα «πικλάρεται», θα μαραίνεται και θα νοστιμίζει παράλληλα.
-Αν τα αγγούρια που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε είναι μικρά και τρυφερά, βιολογικά ή σπιτικά, κρατήστε τα με τη φλούδα η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Αλλιώς ξεφλουδίστε τα καλά, κι αν είναι μεγάλα, αφαιρέστε και τα σπόρια που συνήθως είναι σκληρά και ενοχλητικά στο μάσημα.
Διατροφικός θησαυρός: Το αγγούρι δίνει 15 θερμίδες στα 100 γρ. οπότε μπορείτε πολύ άνετα να το καταναλώνεται καθημερινά, ειδικά αν θέλετε να χάσετε βάρος. Επίσης, ενυδατώνει αφού αποτελείται κατά 95% από νερό και συμβάλει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ακόμα, είναι πλούσιο σε Κάλιο, Ασβέστιο και βιταμίνη Κ με αποτέλεσμα να βοηθάει στην καλή υγεία του εγκεφάλου, των οστών και των μυών.