Συνταγή για αυθεντική ναπολιτάνα -Η πιο εύκολη και νόστιμη ιταλική μακαρονάδα
Η πιο διάσημη σάλτσα για ζυμαρικά φτιάχνεται με 4 υλικά σε 20 λεπτά.
Η ναπολιτάνα είναι η ντοματένια σάλτσα που ξέρει και αγαπάει όλος ο πλανήτης. Μεγαλειώδης μέσα στην απλότητά της συμπυκνώνει όλη τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά της ντομάτας, τη γλύκα του κρεμμυδιού, την πλούσια γεύση του ελαιόλαδου και φυσικά τα αρώματα του βασιλικού. Με δυο λόγια, είναι η απόλυτη μεσογειακή συνταγή. Επίσης, ετοιμάζεται σε χρόνο μηδέν, με υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι, και τρώγεται ευχάριστα όταν είναι ζεστή αλλά και αφού κρυώσει (ακόμα και κατευθείαν από το ψυγείο). Και το καλύτερο; Πάει με όλα!
Μακαρόνια και πίτσα είναι οι δύο τρόποι με τους οποίους έχουμε συνηθίσει να την απολαμβάνουμε. Ωστόσο, είναι υπέροχη με κρέας ή κοτόπουλο, πάνω από πατάτες, με μελιτζάνες και πιπεριές στον φούρνο κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να την φτιάξουμε και να την απολαύσουμε επιτόπου ή να την αποθηκεύσουμε για μελλοντική χρήση. Ιδού η αυθεντική συνταγή:
Σπαγγέτι ναπολιτάνα
Υλικά για ένα μεγάλο βάζο (500 ml)
- 500 γρ. ώριμες ντομάτες, χωρίς φλούδες και σπόρους, ψιλοκομμένες
- ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- μια πρέζα ζάχαρη
- 1 χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα ή 1 κ.γ. αποξηραμένος βασιλικός, τριμμένος
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 πακέτο σπαγγέτι
- 1 φλ. παρμεζάνα ή πεκορίνο, τριμμένα
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και μπόλικο αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή) και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να πήξει η σάλτσα. Αποσύρουμε από την φωτιά, πασπαλίζουμε με τον βασιλικό και ανακατεύουμε. Σε κατσαρόλα γεμάτη αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σουρώνουμε και σερβίρουμε ζεστά με σάλτσα και παρμεζάνα (ή πεκορίνο).