Συνταγή για μακαρονάδα Alfredo σε light εκδοχή -Αυθεντική απόλαυση με τις μισές θερμίδες
Με τρία υλικά φτιάχνουμε μια πεντανόστιμη μακαρονάδα που δεν μας παχαίνει σχεδόν καθόλου.
H Alfredo είναι μια λαχταριστή ιταλική μακαρονάδα που την ξέρουμε και την αγαπάμε σχεδόν όσο και την καρμπονάρα. Η συνταγή της είναι πάναπλη αφού πρόκειται για μία σάλτσα που πρακτικά αποτελείται μόνο από βούτυρο και παρμεζάνα τα οποία λιώνουν δημιουργώντας ένα βελούδινο μείγμα. Κάποιες φορές περιέχει και κρέμα γάλακτος, η οποία χρησιμοποιείται για να δέσει καλύτερα η σάλτσα.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό το πιάτο είναι αρκετά λιπαρό άρα έχει και μπόλικες θερμίδες. Όσο και να τη λαχταράμε λοιπόν καλό είναι να προσπαθούμε να την απολαμβάνουμε με μέτρο. Εκτός, κι αν μπορούμε να γλιτώσουμε τις επιπτώσεις παραλλάσσοντας λίγο τη συνταγή. Γενικά, ένα κόλπο για να τρώμε συχνότερα τα φαγητά που μας αρέσουν είναι να τα φτιάχνουμε χρησιμοποιώντας light υλικά ή πιο υγιεινά παρεμφερή συστατικά. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιήσουμε βούτυρο χαμηλών λιπαρών το ποσοστό μειώνεται από το 80% σε 40% ενώ μια κρέμα γάλακτος light έχει μόλις 18% λιπαρά (η κανονική έχει 35%).
Στην παρακάτω συνταγή που σας δίνουμε λοιπόν οι θερμίδες μειώνονται σχεδόν στο μισό χωρίς να θυσιάζεται καθόλου η γεύση.
Σπαγγέτι Alfredo
Υλικά για 4 μερίδες
- 500 γρ. σπαγγέτι Νο 6 ή 10
- 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο χαμηλών λιπαρών, σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 100 ml κρέμα γάλακτος light
- μια πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα σπαγγέτι, σε κατσαρόλα γεμάτη με αλατισμένο νερό που κοχλάζει, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Φαού τα στραγγίξουμε τα επιστρέφουεμ στην κατσαρόλα την οποία όμως έχουμε αποσύρει από την φωτιά. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Και μόλις λιώσει προσθέτουμε την παρμεζάνα και την κρέμα. Ανακατεύουμε λίγο με σύρμα μέχρι να λιώσουν καλά και να ομογενοποιηθούν. Πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και μπόλικο πιπέρι και περιχύνουμε τα σπαγγέτι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε ζεστά.
Tip
Για έξτρα πρωτεΐνη μπορείτε να προσθέσετε και 100 γρ. ψιλοκομμένο μπέικον γαλοπούλας.