Η πιο αφράτη συνταγή για κέικ μαρμπρέ -Χωρίς βούτυρο και αυγά
Το αγαπημένο κέικ των παιδικών μας χρόνων σε μια ανάλαφρη εκδοχή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την ορίτζιναλ.
Το φουσκωτό και μυρωδάτο κέικ με γεύση σοκολάτα και βανίλια είναι ό,τι πιο γλυκό έχουμε να θυμόμαστε από τις μάνες μας. Ήταν μια λιχουδιά παντός καιρού την οποία ζητούσαμε, και φυσικά μας έφτιαχναν, σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο. Ένα τέτοιο γλυκό δεν πήγαινε ποτέ λάθος καθώς περιείχε όλα εκείνα τα υλικά που αρέσουν σε μεγάλους και παιδιά. Βούτυρο, αυγά, γάλα, ζάχαρη, βανίλια και φυσικά σοκολάτα έμπαιναν στο μίξερ και ύστερα στο φούρνο για να μετατραπούν σε ένα ολόγλυκο σύννεφο που έλιωνε στο στόμα.
Την ίδια αυτή γεύση αναζητάμε και σήμερα. Είτε για να την προσφέρουμε στα δικά μας παιδιά, είτε για να έχουμε ένα εύκολο γλυκό για το σπίτι ή το γραφείο σε περίπτωση λιγούρας. Παρακάτω σας έχουμε μία συνταγή που ενώ διαφοροποιείται κάπως σε ό,τι αφορά τα υλικά για να είναι πιο ελαφριά και υγιεινή, ταυτόχρονα διατηρεί ατόφια τη γεύση και την απόλαυση.

Κέικ μαρμπρέ χωρίς αυγά και βούτυρο
Υλικά για μια μέτρια, μακρόστενη φόρμα
- 500 ml φρέσκο γάλα
- 2 κ.σ. μηλόξυδο
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 350 γρ. ζάχαρη καστανή κρυσταλλική
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- Μια πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή σπόροι από μισό λοβό βανίλιας
- 180 ml ε.π. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
- 50 γρ. κακάο ή 100 γρ. μαύρη κουβερτούρα πολύ τριμμένη
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα και το ξύδι. Σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε τη βανίλια, το λάδι και το γάλα και ανακατεύουμε απαλά με σύρμα ή σπάτουλα σιλικόνης. Μεταφέρουμε το μισό μείγμα σε ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε μια μακρόστενη αντικολλητική φόρμα, καλά λαδωμένη και αλευρωμένη, ρίχνουμε μια στρώση από το ένα μείγμα και μία από το άλλο και με ένα μαχαίρι ανακατεύουμε λίγο. Ψήνουμε για 50 λεπτά και τσεκάρουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγει με υπολείμματα ζύμης συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5-10 λεπτά. Αν βγει καθαρό και στεγνό, το ξεφουρνίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον μισή ώρα και ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Κόβουμε και σερβίρουμε.
Tip
Χωρίς αυγά και βούτυρο το κέικ μας γίνεται πιο ελαφρύ και σίγουρα πιο υγιεινό. Αν θέλετε να το κάνετε vegan βάλτε φυτικό γάλα, κατά προτίμηση βρώμης που είναι πιο γευστικό.