Συνταγή για τέλειο τζατζίκι -Αρωματικό, βελούδινο και δροσερό
Το απόλυτο συνοδευτικό του κρέατος, το τζατζίκι, στην καλύτερη εκδοχή του.
Κάθε ελληνικό τραπέζι που σέβεται τον εαυτό του περιλαμβάνει μια γαβάθα με τζατζίκι. Πηχτό και πεντανόστιμο αυτό το γιαουρτένιο ορεκτικό συνοδεύει κάθε αγαπημένο μας κρέας και απογειώνει γευστικά ό,τι βουτάει μέσα του, από ψωμί μέχρι πατάτες. Η αλήθεια είναι ότι το βρίσκουμε έτοιμο στην αγορά σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές, από κλασική μέχρι «πειραγμένες» αλλά σαν το σπιτικό δεν είναι κανένα. Ειδικά στα γιορτινά τραπέζια λοιπόν που όλα είναι χειροποίητα επιβάλλεται να φτιάξουμε ένα καλό χειροποίητο τζατζίκι. Η αυθεντική συνταγή είναι απλή οπότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερος χρόνος και κόπος για να το πετύχουμε. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια επιπλέον tips τα οποία εξασφαλίζουν την επιτυχία. Όλα ξεκινάνε από την ποιότητα του γιαουρτιού αλλά είναι εξίσου σημαντικό να στραγγίξουμε καλά και το αγγούρι και φυσικά να βάλουμε όσο σκόρδο χρειάζεται για να βγει ισορροπημένο.
Τα τέσσερα βήματα της επιτυχίας
Γιαούρτι: Η σωστή υφή οφείλεται στο βασικό υλικό. Για να έχουμε λοιπόν ένα τζατζίκι στιβαρό και πηχτό (που στέκεται στο πιρούνι) πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά και μόνο στραγγιστό γιαούρτι που είναι συμπαγές και δεν έχει πολλά υγρά.
Καλά στραγγισμένο αγγούρι: Για να μη νερώσει το τζατζίκι πρέπει επίσης να σουρώσουμε πάρα πολύ καλά το αγγούρι. Επειδή είναι ένα λαχανικό με πολύ υγρασία πρέπει αφού το τρίψουμε, να το αλατίσουμε και να το αφήσουμε σε σουρωτήρι αρκετή ώρα για να βγάλει όλα του τα υγρά.
Σκόρδο χωρίς φύτρα: Πολλοί δεν τρώνε τζατζίκι όχι επειδή δεν τους αρέσει αλλά επειδή τους πέφτει βαριά το άρωμα του ωμού σκόρδου και τους πειράζει στο στομάχι. Για το άρωμα δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά μιας και είναι το σήμα κατατεθέν του συγκεκριμένου εδέσματος. Για να είναι πιο ελαφρύ για το στομάχι όμως μπορούμε να ανοίξουμε την κάθε σκελίδα στη μέση και να αφαιρέσουμε τη φύτρα που υπάρχει στο κέντρο η οποία συνήθως ευθύνεται για τις στομαχικές ενοχλήσεις.
Μία μέρα στο ψυγείο: Το τζατζίκι όπως και κάθε αλοιφή που περιέχει ωμά υλικά με δυνατά αρώματα και έντονες γεύσεις θέλει τον χρόνο του να σταθεί ώστε όλα αυτά να ενωθούν καλά και να δέσουν. Γι αυτό πρέπει να μείνει στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Το καλύτερο βέβαια είναι να το φτιάξετε από την προηγούμενη και να μείνει εκεί μια ολόκληρη μέρα (ή έστω ένα βράδυ).
Συνταγή για τζατζίκι
Υλικά για 500 γρ.
- 2 φλ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 μεγάλο αγγούρι
- 3 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και λιωμένες στο μούλτι
- 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι ξίδι από κρασί
- 2 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε το αγγούρι, το κόβουμε κατά μήκος και το τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Στύβουμε καλά και το βάζουμε σε σουρωτήρι. Αλατίζουμε και αφήνουμε να στραγγίσει πάρα πολύ καλά. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αγγούρι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το ξίδι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο. Πριν το σερβίρουμε, προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Tip
Είναι καλύτερα να βάλετε τον άνηθο τελευταία στιγμή για να μην μείνει πολλές ώρες με τα υπόλοιπα υλικά και χαθεί η δροσιά και η γεύση του.