Vegan συνταγή: Γεμιστή κολοκύθα με ρύζι και μανιτάρια -Πιο νόστιμη κι από τη γαλοπούλα
Ένας εντυπωσιακός τρόπος για να μαγειρέψετε και να σερβίρετε ένα συνοδευτικό πιλάφι είναι να γεμίσετε μια ολόκληρη κολοκύθα.
Μπορεί η γεμιστή γαλοπούλα να είναι η πρωταγωνίστρια των ημερών, όμως υπάρχουν και άλλα φαγητά-τρόποι για να εντυπωσιάσετε στα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα τραπέζια. Γενικά, ό,τι είναι γεμιστό εξ ορισμού είναι πιο νόστιμο και πιο λαχταριστό στην όψη. Ρολά κρέατος, κιμάδες και ζυμαρικά, πίτες, πιτάκια, λαχανικά, ακόμα και φρούτα συνδυάζονται με τυριά, αλλαντικά, ρύζι, μπαχαρικά και μυρωδικά δε λείπουν από κανένα τραπέζι και κλέβουν πάντα τις εντυπώσεις. Φέτος εμείς σας προτείνουμε να πρωτοτυπήσετε και μαζί με τη γαλοπούλα, το χοιρινό ή ό,τι άλλο έχετε αποφασίσει να ψήσετε ή να γεμίσετε να φτιάξετε και μια κολοκύθα. Εύκολη και γρήγορη δίνει τη λύση μιας πεντανόστιμης γαρνιτούρας η οποία σερβίρετε μέσα σε ένα βρώσιμο «σκεύος» και τραβάει τα βλέματα.
Συνταγή για κολοκύθα με ρύζι και μανιτάρια
Υλικά για 8 μερίδες1 κολοκύθα, περίπου 2 κιλά
- 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. φυτικό βούτυρο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 500 γρ. μανιτάρια, χοντροκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 200 γρ. ρύζι Καρολίνα
- 1 κ.σ. σταφίδες ξανθές
- 1 κ.σ. μαύρες σταφίδες
- 2 κ.σ. κουκουνάρι
- 1 ποτήρι ζωμός λαχανικών, σπιτικός ή ψυγείου, καυτός
- 1 φλ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- μια πρέζα κανέλα
- μια πρέζα γαρίφαλο
- 1/2 φλ. σπόροι ροδιού
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά την κολοκύθα, τη σκουπίζουμε με καθαρή βαμβακερή πετσέτα και κόβουμε κυκλικά (σαν καπάκι) το επάνω μέρος της (από τη μεριά που είναι το κοτσάνι). Με ένα μεγάλο κουτάλι, αφαιρούμε σπόρους και ίνες. Την αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα και την αναποδογυρίζουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσει για 1-2 ώρες. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για 3-4 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 - 2 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι, τις σταφίδες και το κουκουνάρι και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Προσθέτουμε τον ζωμό και μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε καλά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα και γεμίζουμε την κολοκύθα με το μείγμα. Κλείνουμε από πάνω με το καπάκι που κόψαμε και τη βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1,5 ώρα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα να ροδίσει. Γαρνίρουμε με τους σπόρους ροδιού και σερβίρουμε ζεστή.
Tip
Όταν σερβίρετε τη γέμιση φροντίστε μαζί με το μείγμα του ρυζιού να κόβετε με το κουτάλι και κομμάτια από την ψημένη σάρκα της κολοκύθας (από τα τοιχώματα).