Μπρουσκέτες με τόνο και κάπαρη / Φωτογραφία: Unsplash

Συνταγή: Γιορτινές μπρουσκέτες με πολύσπορο ψωμί και τόνο

Με πολύσπορο ψωμί και αγαπημένα υλικά φτιάχνουμε το πιο απολαυστικό finger food για τις γιορτές και όχι μόνο.

Μπορούν μερικές φέτες ψωμιού και μια απλή τονοσαλάτα να κλέψουν τις εντυπώσεις των καλεσμένων σας; Μπορούν. Οι μπρουσκέτες είναι μια εύκολη και γρήγορη λιχουδιά η οποία αποδεικνύει ότι η βαθιά νοστιμιά βρίσκεται στα απλά υλικά και στους λιτούς συνδυασμούς. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο φέτος αξίζει να τις φτιάξετε για τον γιορτινό μπουφέ ή για να καλωσορίσετε γευστικά τους αγαπημένους σας, μαζί με ένα ποτήρι κρασί, πριν καθίσετε στο τραπέζι για το γεύμα. Άλλωστε, οι μπρουσκέτες ως παραδοσιακό πιάτο της ιταλικής cucina povera (κουζίνα της απλότητας) φτιάχνονται μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, ταιριάζουν με τα πάντα και αρέσουν σε όλους.

Με τη συνταγή που σας δίνουμε θα ετοιμάσετε μια εκδοχή που θα κάνει τη διαφορά:

Γιορτινές μπρουσκέτες με τόνο, κάπαρη και αγγούρι

Υλικά για 10 μπρουσκέτες

  • 5 φέτες πολύσπορο ψωμί, κομμένες στη μέση
  • 1 κονσέρβα τόνος σε νέρο, στραγγισμένος καλά
  • 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μαγιονέζα
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • χυμός από μισό λεμόνι
  • μια πρέζα ξερός δυόσμος
  • 1 κ.σ. κάπαρη, ξαλμυρισμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 αγγούρι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 5 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 2 κ.σ. τσάτνει κρεμμυδιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Στην τοστιέρα ή στον φούρνο φρυγανίζουμε λίγο το ψωμί και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα και προσθέτουμε τον τόνο, την κάπαρη, λίγο αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα ή κουτάλι και μοιράζουμε το μείγμα πάνω στις φέτες ψωμιού. Βάζουμε πάνω σε κάθε φέτα δυο ροδέλες αγγούρι, μια ροδέλα ραπανάκι, μισό κουταλάκι τσάτνει και μισό ντοματίνι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.