Κλασικό κοκτέιλ Zombie σε ψηλό ποτήρι / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για κλασικό Zombie: Το εξωτικό κοκτέιλ με τα τρία ρούμια που μας πάει κατευθείαν Καραϊβική

Καλοκαίρι ίσον ρούμι και ρούμι ίσον Zombie. Ευτυχώς, η συνταγή για το διασημότερο tiki κοκτέιλ του πλανήτη είναι πιο εύκολη απ΄όσο νομίζεις.  

Αν έπρεπε να δώσουμε στο καλοκαίρι το όνομα ενός ποτού σίγουρα θα το λέγαμε «Ρούμι» και θα το φωνάζαμε χαϊδευτικά «Zombie». Το κοκτέιλ-σήμα κατατεθέν της tiki κουλτούρας είναι συνυφασμένο με τη συγκεκριμένη εποχή, και όχι άδικα,  αφού συνδυάζει τα πιο εξωτικά γευστικά και αρωματικά στοιχεία. Αυτό που το κάνει βέβαια ακόμα πιο συναρπαστικό είναι ότι ακολουθείται από μια μυστηριώδη ιστορία που του αποδίδει αναστάσιμες ιδιότητες.

Πιο συγκεκριμένα, οι διάφορες αφηγήσεις λένε ότι από το 1930 και μετά το Zombie σχετίζεται με ένα τελετουργικό ξόρκι για την ανάσταση νεκρών που έκαναν στη Γαλλική Πολυνησία. Η αλήθεια είναι ότι, έστω και μεταφορικά μιλώντας, ένας τόσο δυνατός και απολαυστικός συνδυασμός θα μπορούσε να αναστήσει μέχρι και νεκρούς. Όμως, ακόμα κι αν δεν το θέσουμε σε τόσο μεταφυσική βάση, τρία διαφορετικά ρούμια μαζί με ανανά, λάιμ και γκρέιπφρουτ, είναι ικανά, αν όχι να μας αναστήσουν, σίγουρα να μας αναζωογονήσουν. Βέβαια όλο αυτό λειτουργεί πολύ καλύτερα αν απολαμβάνουμε το Zombie μας στον μακρινό τόπο του.

Επειδή όμως το μπαλκόνι μας είναι πιο κοντινός, και σαφώς πιο οικονομικός προορισμός, το κάνουμε ειδυλλιακό, με καλαμωτές, πολύχρωμα φώτα, μπαμπού καρέκλες και μαξιλαράκια κάκτους και φτιάχνουμε τα δικά μας Zombie. Έτσι ξορκίζουμε τη ζέστη και την κούραση της καθημερινότητας με την καλύτερη παρέα.

Κλασικό κοκτέιλ Zombie σε tiki ποτήρι / Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για κλασικό κοκτέιλ Zombie

Υλικά για 1 ποτήρι

  • 25 ml λευκό ρούμι
  • 25 ml μαυρό ρούμι
  • 1 κ.σ. overproof ρούμι (63% αλκοόλ)
  • μια σταγόνα Angostura bitters
  • 1,25 ml λικέρ Pernod
  • 25 ml φρέσκος χυμός λάιμ
  • 100 ml φρέσκος χυμός ανανά
  • 1 κ.γ. γρεναδίνη

Για το γαρνίρισμα

  • 1 κλαράκι φρέσκιας μέντας
  • 2 φέτες φρέσκου γκρέιπφρουτ
  • 2 φέτες φρέσκου λάιμ
  • 1 κεράσι Μαρασκίνο

Εκτέλεση

Σε ένα σέικερ βάζουμε όλα τα ρούμια, τo Angostura bitters, το pernod, τον χυμό λάιμ, τον χυμό ανανά και λίγο πάγο. Χτυπάμε δυνατά, μέχρι να πάρει θερμοκρασία το σέικερ και να κρυώσει εξωτερικά. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ποτήρι γεμάτο τριμμένο πάγο και προσθέτουμε λίγο λίγο τη γρεναδίνη. Γαρνίρουμε με τη μέντα και τα φρέσκα φρούτα και σερβίρουμε.

Tip
Σερβίρετε το Zombie σε ποτήρι σωλήνα ή χαμηλό, αλλά αρκετά φαρδύ, ποτήρι. Ιδανικά μπαίνει σε πολύχρωμα tiki cocktail ποτήρια, αυτά με τα χαβανέζικα σχέδια που σας φέρνουν στα μπαρ. Θα τα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία και εύρος ποιοτήτων-τιμών σε καταστήματα με είδη σπιτιού, φυσικά και διαδικτυακά.