Συνταγή για πένες με σάλτσα μπριάμ -Η πιο λαχταριστή καλοκαιρινή μακαρονάδα
Οι καλύτερες σάλτσες για τα ζυμαρικά αυτή την εποχή είναι τα λαδερά. Συνδυάστε το μπριάμ με φρεσκοβρασμένες πένες και απολαύστε τη νοστιμότερη μακαρονάδα του καλοκαιριού.
Αναμφισβήτητα τα λαδερά είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του καθημερινού καλοκαιρινού τραπεζιού. Τα φασολάκια, οι μπάμιες και ο αρακάς, τα γεμιστά, τα παπουτσάκια, το μπριάμ και το ιμάμ είναι μόνο μερικά από όσα μας αρέσει να μαγειρεύουμε με φρέσκα θερινά λαχανικά. Το καλό με τα λαδερά είναι ότι μπαίνουν στο ψυγείο και τρώγονται κρύα ακόμα και 2-3 μέρες μετά το μαγείρεμά τους. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουμε ότι είναι πιο νόστιμα έτσι καθώς τα αρώματα και οι γεύσεις τους έχουν καλύτερη απόδοση όταν κρυώσει το φαγητό και μείνει τουλάχιστον 1 μέρα στο ψυγείο.
Σε κάθε περίπτωση τα leftovers των λαδερών λειτουργούν ωραιότατα και ως συνοδευτικά του κρέατος. Μπορείτε ας πούμε να τα συνδυάσετε με ψητό κοτόπουλο, χοιρινή μπριζόλα ή μοσχαρίσιο φιλέτο, ακόμα και με μια ψητή τσιπούρα ή ένα κομμάτι σολομό. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα περισσεύματα των λαδερών ως σάλτσα για ζυμαρικά ή να φτιάξετε από την αρχή μία που να περιλαμβάνει τα υλικά του μπριάμ σύμφωνα με τη συνταγή μας:

Πένες με σάλτσα μπριάμ
Υλικά για 4 άτομα
- 500 γρ. πένες
- 2 μελιτζάνες φλάσκες, χοντροκομμένες
- 4 κολοκυθάκια, χοντροκομμένα
- 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 πορτοκαλί πιπεριά, χοντροκομμένη
- 1 κίτρινη πιπεριά, χοντροκομμένη
- 16 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 8 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 χούφτα φύλλα βασιλικού
- 4 κ.σ. flakes παρμεζάνας
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα ταψί ρίχνουμε όλα τα λαχανικά και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε και τα στρώνουμε ομοιόμορφα. Αλατοπιπερώνουμε καλά και ψήνουμε για περίπου μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν, να βγάλουν τα υγρά τους και να ροδίσουν. Ταυτόχρονα βράζουμε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμο το μπριάμ το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις βρασμένες πένες και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε γαρνίροντας με μερικά φύλλα βασιλικού και flakes παρμεζάνας.
Tip
Ένα τυρί που ταιριάζει εξίσου στη συγκεκριμένη συνταγή, όπως και σε όλα τα ελληνικά καλοκαιρινά λαδερά, αν και δεν είναι μια κλασική επιλογή τυριού για ζυμαρικά, είναι η φέτα.