Συνταγή: Το πιο πρωτεϊνούχο «μπέργκερ» δεν φτιάχνεται με κιμά αλλά με αυγά
Με ομελέτα και τυρί ετοιμάζουμε ένα γρήγορο και εύκολο μπέργκερ γεμάτο πρωτεΐνες.
Το μπέργκερ είναι ουσιαστικά ένας συγκεκριμένος τύπος μπιφτεκιού από βοδινό κιμά που μπαίνει ανάμεσα σε αφράτα στρογγυλά ψωμάκια μαζί με λαχανικά, σάλτσες, αλλαντικά, τυριά κλπ. Πρόκειται για μια συνταγή αμερικάνικης καταγωγής που κυκλοφορεί σε άπειρες παραλλαγές και έχει τη φήμη του junk αφού την απολαμβάνουμε κυρίως απ’ έξω και συνήθως έχει πολλά λιπαρά αλλά και μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών η οποία προέρχεται κυρίως από τον κιμά που περιέχει.
Υπάρχει βέβαια και υγιεινός τρόπος να φτιάξουμε ένα μπέργκερ. Ετοιμάζοντάς το στο σπίτι μπορούμε να περιορίσουμε τα λιπαρά και τις θερμίδες αυξάνοντας τις πρωτεΐνες αλλά και τις βιταμίνες. Για να γίνει μάλιστα και πιο γρήγορα μπορούμε να παραλείψουμε ακόμα και το μπιφτέκι βάζοντας στη θέση του μια πλούσια ομελέτα με λαχανικά. Με τη συνταγή που σας δίνουμε σε 20 λεπτά θα έχετε ένα πεντανόστιμο φαγητό γεμάτο γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Μπέργκερ με ομελέτα και λαχανικά
Υλικά για 2 μερίδες
- 2 μεγάλα αυγά + 4 ασπράδια
- 1 φλ. αρακά
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 αγγούρι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 4 φέτες τυρί χαμηλών λιπαρών
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 στρογγυλά ψωμάκια, κομμένα στη μέση
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα σύρμα τα αυγά με μπόλικο αλατοπίπερο. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε ελαφρά τον αρακά και το κρεμμυδάκι για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τα χτυπημένα αβγά, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και ψήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά από κάτω η ομελέτα. Με μια τρυπητή κουτάλα, τη γυρνάμε από την άλλη μεριά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμα μέχρι να ψηθεί καλά. Τη μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και κόβουμε 4 στρογγυλά κομμάτια με ένα κουπατ ή ένα ποτήρι. Σε κάθε ψωμάκι βάζουμε μια φέτα τυρί, ένα κομμάτι ομελέτα, 2-3 φέτες αγγούρι, ένα κομμάτι ομελέτα ακόμη, μια φέτα τυρί και κλείνουμε. Σερβίρουμε ζεστό με φρέσκια πράσινη, σαλάτα.
Tip
Στην ομελέτα μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι λαχανικά μας αρέσουν και είναι της εποχής: από ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και σπανάκι μέχρι χρωματιστές πιπεριές και μανιτάρια. Επίσης, εναλλακτικά μπορείτε να ψιλοκόψετε το τυρί και να το ρίξετε και αυτό στο μείγμα των αυγών ή να χρησιμοποιήστε 1-2 κ.σ. τριμμένο.