Shutterstock
Shutterstock
HOME DECO

9 συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνεις στη διακόσμηση του πρώτου σου διαμερίσματος


Το πρώτο μας σπίτι είναι μεγάλη υπόθεση.

Όταν μετακομίζουμε στο πρώτο δικό μας σπίτι, η αλλαγή είναι μεγάλη.

Πρέπει να το διακοσμήσουμε και να το οργανώσουμε εξ ολοκλήρου εμείς: Όπως μας αρέσει!

Αυτό μπορεί να είναι κάτι δύσκολο, μιας και είμαστε ακόμη νέοι και άπειροι. Έτσι, θα κάνουμε λάθη (rookie mistakes).

Μάλιστα, υπάρχουν συγκεκριμένα λάθη που κάνουμε στο decor και στο design του πρώτου μας σπιτιού.

Μην ανησυχείς, όμως, υπάρχουν τρόποι να διορθωθούν όλα!

Τα 9 λάθη που κάνουμε όλοι είναι τα εξής, σύμφωνα με το Apartment Therapy:

1. Μικρό χαλί

Πήρες χαλί μικρότερο από ότι έπρεπε. Τα χαλιά όμως έχουν την ιδιότητα να «ανοίγουν» ή να «κλείνουν» τον χώρο ενός δωματίου. Δεν πρέπει να γεμίζεις μόνο τον ανοιχτό χώρο και τα κενά στο πάτωμα αλλά και κάτω από τα έπιπλα. Ένα μεγάλο χαλί κάτω από τα έπιπλα μεγαλώνει τον χώρο και δίνει μία ωραία αίσθηση. Αντίθετα, το μικρό χαλί κλείνει τον χώρο και κάνει το φθηνό το στιλ. 

2. Ξεχνάς τους διαδρόμους όταν αγοράζεις έπιπλα

Μην ξεχνάς να μετράς. Πρόσεχε πώς χρησιμοποιείς τον (μικρό) χώρο του διαδρόμου ή του χολ. Προτίμησε μικρά αντικείμενα και έπιπλα, που μπορούν να μετακινηθούν.

3. Δεν έχεις αρκετό φωτισμό

Εκτός από τα φωτιστικά ταβανιού, χρειάζεσαι λάμπες ή άλλη είδη φωτιστικών. Θα κάνεις το διαμέρισμά σου ατμοσφαιρικό, ζεστό, με ωραίο στιλ. Θα βρεις οικονομικά φωτιστικά όλων των ειδών, που θα δώσουν μια cozy πινελιά στον χώρο σου.

Shutterstock
Shutterstock

4. Διακοσμείς σε πολλά διαφορετικά στιλ

Το πρώτο μας διαμέρισμα είναι συνήθως μικρό (π.χ. γκαρσονιέρα). Έτσι, δεν έχουμε πολύ χώρο για να βάλουμε ό,τι μας αρέσει. Δεν μπορείς να έχεις διαφορετικά στιλ σε έναν χώρο. Διάλεξε ποιο σε εκφράζει περισσότερο και διακόσμησε αναλόγως. Boho, βιομηχανικό, ρομαντικό, Γαλλικό επαρχιώτικο, μοντέρνο κ.α.

5. Δεν έχεις ξεφορτωθεί τα παλιά σου πράγματα

Κρατάς τα παλιά, εφηβικά σου πράγματα, ακόμα και τα φοιτητικά. Ξεφορτώσου τα παλιά πράγματα που συσσωρεύονται και δώσε ένα νέο στιλ στο σπίτι σου. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία, μπορείς να βρεις οικονομικά κομμάτια για να κάνεις το καλύτερο home decor. 

Shutterstock
Shutterstock

6. Κρεμάς γενικά/ουδέτερα έργα τέχνης

Απλοί πίνακες, πόστερ, κορνίζες κτλ. που είναι fake είναι κάτι κλασσικό στα πρώτα μας σπίτια. Ξεκίνα την δική σου συλλογή με πρωτότυπα έργα ή ωραία κομμάτια τέχνης ώστε να δώσεις μια αυθεντικότητα στον χώρο σου. Δεν θες να είσαι basic.

7. Μαζεύεις αντικείμενα που σου έχουν δώσει

Είναι λογικό σε ένα νέο σπίτι να έχουμε έπιπλα ή άλλα αντικείμενα από το πατρικό μας. Έναν καναπέ, ένα τραπεζάκι, καρέκλες κτλ. Αν θες όμως να δώσεις το δικό σου ύφος στο σπίτι σου, πρέπει σιγά σιγά να αντικαταστήσεις τα παλιά αυτά έπιπλα, με νέα ή vintage δικής σου επιλογής. Θα σου «λένε» κάτι. 

Shutterstock
Shutterstock

8. Γεμίζεις τον χώρο σου με μεγάλα τετράγωνα κομμάτια

Μην περιορίζεσαι στα κλασσικά σχέδια, όπως ένας μεγάλος καναπές ή ένα τραπέζι. Μπορείς να βρεις πλέον τα πάντα στην αγορά. Μικρά, κομψά κομμάτια για διακόσμηση, μοντέρνα έπιπλα κτλ.

9. Δεν τολμάς

Δώσε ένταση και χρώμα. Μην φοβάσαι να τολμήσεις περισσότερα, ακόμα και σε μικρό χώρο. Θα δώσεις το προσωπικό σου στοιχείο και στίγμα στο διαμέρισμά σου.