Φωτογραφία: shutterstock
Φωτογραφία: shutterstock
20|06|2023 11:34
SHARE
WALKING TIPS

Μήπως περπατάτε λάθος και δεν το ξέρετε; -Ειδικός εξηγεί πώς το σωστό περπάτημα μπορεί να γίνει η καλύτερη γυμναστική


Η καταξιωμένη ειδικός σε θέματα γυμναστικής, Joanna Hall, δημιούργησε το σύστημα WalkActive, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γυμναστικής που βασίζεται στο περπάτημα, έχει ως στόχο να βελτιώσει τη στάση του σώματος, να μειώσει την καταπόνηση των αρθρώσεων και να βελτιώσει τη φυσική σας κατάσταση.

H προσέγγιση της είναι η εξής: μετατρέψτε έναν περίπατο σε προπόνηση και αλλάξτε τον τρόπο που περπατάτε για πάντα. Φυσικά, είναι εύκολο να είστε σκεπτικιστές όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι μπορείτε να αποκομίσετε τεράστια οφέλη για την υγεία σας απλά και μόνο μαθαίνοντας να περπατάτε καλύτερα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Hall, οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε να περπατάμε με σωστή τεχνική. «Αν ρωτήσετε κάποιον, "Όταν πηγαίνετε για περπάτημα, το απολαμβάνετε;", θα πει, "Ναι", αλλά αν ρωτήσετε, "Έχετε ποτέ ενοχλήσεις στη μέση σας;", αρκετοί άνθρωποι θα πουν, "Ναι, έχω ενοχλήσεις στην πλάτη μου, ή το νιώθω όταν σηκώνομαι από το κρεβάτι, ή με σφίγγει ο αχίλλειος πόνος μου ή με δυσκολεύει ο ώμος μου". Και όλα αυτά είναι ενδείξεις πως δεν ξέρουμε να περπατάμε σωστά», λέει η ίδια.

Όπως επισημαίνει η ίδια, συνηθίζουμε να περπατάμε πατώντας στο χώρο μπροστά μας «θέλω να σκεφτείτε να περπατάτε από τον χώρο πίσω σας».

Αν αυτό σας ακούγεται κάπως αφηρημένο και δυσνόητο σκεφτείτε το ως εξής: το σωστό περπάτημα βασίζεται στην προώθηση, δηλαδή να σπρώχνετε τον εαυτό σας προς τα εμπρός με το πίσω πόδι σας. Το κακό περπάτημα εξαρτάται υπερβολικά από την έλξη: να τραβάς τον εαυτό σου με το μπροστινό σου πόδι. Αυτό βασίζεται υπερβολικά στους καμπτήρες του ισχίου σας και ασκεί περιττή πίεση στα γόνατά σας.

Το περπάτημά σας μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τον τρόπο που κάθεστε, ειδικά όταν κάθεστε πολλές ώρες μες στη μέρα: ευνοώντας το ένα ισχίο έναντι του άλλου στο γραφείο σας ή στο αυτοκίνητό σας. «Μικρά πράγματα που κάνουμε συστηματικά δημιουργούν αυτό το προεπιλεγμένο νευρομυϊκό πρότυπο, το οποίο είναι λίγο εκτός συγχρονισμού», λέει η Hall. «Αυτό μπορεί με την πάροδο ενός χρονικού διαστήματος να εκδηλωθεί ως δυσφορία».

Η εφαρμογή της Χολ «WalkActive», προσφέρει μία γκάμα από εκπαιδευτικά βίντεο, ηχητικές συνεδρίες προπόνησης και χρονομετρημένους περιπάτους με μουσική διαφορετικών ταχυτήτων οι οποίες σας βοηθούν να εξασκείτε την τεχνική περπατήματός σας.

Η διάσημη trainer επινόησε το σύστημα WalkActive πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, όταν έμεινε έγκυος και ταυτόχρονα έπαθε σκωληκοειδίτιδα. «Μόλις έμεινα έγκυος, ακόμη και πριν τη σκωληκοειδίτιδα δεν ένιωσα ποτέ ότι ήθελα να κάνω δραστηριότητα υψηλής έντασης», λέει. «Έτσι, το περπάτημα ήταν ένα φυσικό πράγμα για μένα να επικεντρωθώ».

Ορισμένες προπονήσεις επικεντρώνονται στην ταχύτητά ενώ άλλες εστιάζουν περισσότερο στη μεταβολή του ρυθμού περπατήματος και την επιβράδυνση του βηματισμού με τη σωστή τεχνική.

Το πρόγραμμα της Χολ μπορεί να είναι χαμηλού αντίκτυπου, αλλά δεν είναι χαμηλής ενέργειας -μια μελέτη που διεξήγαγε η ίδια έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν ένα μήνα προπόνησης «WalkActive» αύξησαν την ταχύτητά στο περπάτημα τους κατά 24%. Αυτό έχει αντίκτυπο και στην κορμοστασιά τους -η στάση σώματος τους βελτιώθηκε και κατά συνέπεια έμοιαζαν ψηλότεροι, ενώ τα χέρια τους ταλαντεύονταν με έναν φυσικό, εύκολο ρυθμό, αποπνέοντας αυτοπεποίθηση.

Ίσως ο πιο σημαντικός ισχυρισμός που διατυπώνει ο Hall είναι ότι, όσον αφορά τη φυσική κατάσταση, το περπάτημα μπορεί να είναι αρκετό. Μπορεί να συμπληρώσει άλλες μορφές άσκησης, όπως η γιόγκα και το πιλάτες, αλλά αν δεν κάνετε τίποτα άλλο, η βελτίωση του περπατήματος μπορεί να σας προσδώσει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

«Δεν είμαι κατά του τρεξίματος, δεν είμαι κατά της γυμναστικής, πιστεύω ότι όλα έχουν τον σκοπό τους», λέει. «Αλλά πιστεύω επίσης ότι, μπορούμε να σκεφτούμε το πιο απλό πράγμα που θα μπορούσαμε όλοι να κάνουμε, να περπατάμε, και να το βελτιστοποιήσουμε. Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη φυσική μας κατάσταση».





SHARE