Φωτογραφία Unsplash

5 τροφές που βοηθούν να μειώσεις το κοιλιακό λίπος -Το λένε οι επιστήμονες

Το κοιλιακό λίπος είναι από τα πιο δύσκολα να χαθούν, αλλά και από τα πιο επικίνδυνα. Δεν αφορά μόνο την εξωτερική εμφάνιση.

Όταν συσσωρεύεται σε μεγάλο βαθμό, ειδικά βαθιά μέσα στο σώμα, το λεγόμενο σπλαχνικό λίπος, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον μεταβολισμό, να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, υπερχοληστερολαιμία και υπέρταση, να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και να επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Αν, λοιπόν, αναζητάτε τρόπους να μειώσετε αυτό το επίμονο λίπος, πρέπει να γνωρίζετε ότι η λύση δεν είναι μόνο η άσκηση. Η διατροφή παίζει θεμελιώδη ρόλο. Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού, ρυθμίζουν τη γλυκόζη στο αίμα, μειώνουν τη φλεγμονή και διευκολύνουν την πέψη.

Διατροφολόγοι ανά τον κόσμο επισημαίνουν ότι οι παρακάτω τροφές μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα και ιδίως ασκήσεις αντοχής και δύναμης, αλλά και μια ισορροπημένη διατροφή, μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να κάψει λίπος πιο αποτελεσματικά και σταδιακά να οδηγήσουν σε μια πιο επίπεδη κοιλιά.

Φωτογραφία Unsplash

5 τροφές που καταστρέφουν το κοιλιακό λίπος

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι από τα πιο μελετημένα φυσικά συστατικά με δράση ενίσχυσης του μεταβολισμού. Περιέχει κατεχίνες και καφεΐνη που ευνοούν την καύση λίπους, ιδίως κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, και υποστηρίχθηκε από πανεπιστήμια όπως της Γενεύης, έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού καίνε περισσότερες θερμίδες και λίπος.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι, σύμφωνα με τον καθηγητή διατροφής Dr. Michael Zemel από το Πανεπιστήμιο του Τενεσί, μπορεί επίσης να ενισχύσει την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος. Συμμετέχοντες σε μελέτη που κατανάλωναν γιαούρτι έχασαν 61% περισσότερο συνολικό λίπος και 81% περισσότερο κοιλιακό λίπος συγκριτικά με άλλους που απλώς μείωσαν τις θερμίδες τους. Το ασβέστιο φαίνεται να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, αφού συμβάλλει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας ενώ παράλληλα προάγει την απώλεια λίπους.

Κοκκινοπίπερο (πάπρικα)

Το κοκκινοπίπερο περιέχει καψαϊκίνη, μια ουσία που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη θερμογένεση και επιταχύνει την καύση λίπους. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, δημοσιευμένη στο Appetite, έδειξε ότι η καψαϊκίνη μπορεί να μειώσει την όρεξη και να περιορίσει την πρόσληψη θερμίδων.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς και συγκεκριμένα η κουρκουμίνη (η δραστική του ένωση) έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχει συνδεθεί με μείωση του λιπώδους ιστού. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης αποκάλυψε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη νέων λιποκυττάρων, γεγονός που την καθιστά ένα ενδιαφέρον διατροφικό εργαλείο για τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Ιχθυέλαιο

Τέλος, το ιχθυέλαιο φαίνεται να επηρεάζει θετικά την κατανομή του λίπους στο σώμα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κιότο διαπίστωσαν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα του ιχθυελαίου μπορούν να μετατρέψουν τα λευκά λιποκύτταρα (που αποθηκεύουν ενέργεια) σε καφέ λιποκύτταρα (που καίνε ενέργεια), ενεργοποιώντας το συμπαθητικό νευρικό σύστημα.